Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co do lampy to ja bym został jednak przy oryginale Canona.
Wracając do ergonomii 400D to ergonomia trzymania jest znana (kwestia gustu), za to ergonomia obsługi i tzw. klawiszologia jest fatalna dla każdego kto robił zdjęcia czym z serii xxD lub xD. Pracuję z Canonami od dawna a jednak zgrzytam zębami jak mam wziąć do ręki 350 lub 400D.
Nie można mieć wszystkiego .. W cenie 30d + kit, można mieć 400d + kit + 430 ex Zamienić ergonomię na lampę, hmmm wg mnie się opłaca.
[ Dodano: Nie 02 Mar, 2008 ]
Jaad, powiedz mi a jak jest z lampami do K10d ? Czy poza systemowymi są lampy które współpracuje z tą puchą, chodzi mi o np. wspomaganie AF itp.
Witam Państwa
Na wstępie trochę wazelinki, coby przełamać pierwsze lody - gratuluję świetnego forum, które czytuję sobie w chwilach kontemplacji mojego przyszłego aparatu - jako że zasób wiedzy jakim dysponuję nt. fotografii cyfrowej (wstyd przyznać ale do tej pory używam analogowego olympusa AF) w skali od 1-10 waha się w granicach 3-4 punktów, chciałem prosić szanownych kolegów o pomoc w wyborze jednego (i zarazem pierwszego w życiu lustra) spośród dwóch upatrzonych cacuszek: Nikona D80 albo Pentaxa K10D.
Krótka charakterystyka mojego zapotrzebowania względem przyszłego nabytku:
studiuję psychologię i interesuje mnie w głownej mierze fotografia artystyczna ludzi (także portrety), tudzież pamiątkowo-artystyczna martwej i żywej natury. Z rozeznania jakiego nabyłem obcując z upatrzonymi modelami w media markt przygotowałem parę pytań:
- Czy dla zupełnego amatora, stabilizacja w korpusie jaką dysponuje K10 ma znaczenie? Nie mam wprawnej ręki ani większego obycia z aparatami podobnych gabarytów.
- Czy laikowi na dłuższą metę dużo problemu może sprawić pentaxowe menu? W Nikonie wszystko wydaje się prezentować rewelacyjnie (polskie menu - pomimo że z angielskim problemów nie mam - robi wrażenie).
- Trzymałem w rękach oba aparaty, wizualnie i funkcjonalnie lepiej oceniam Nikona, natomiast na korzyść Pentaxa przemawia chyba lepsza ergonomia uchwytu, choć zastanawiam się (z tak krótkiej próby ciężko w zasadzie cokolwiek wnosić) czy nie jest to aparat ciut za duży i za ciężki - sądzicie, że waga i wielkość mogą przysporzyć jakiegoś problemu czy to kwestia przyzwyczajenia?
- Warto czekać na obniżkę cen K10?? (w związku z jego następcą K20)
Aparat musi być zakupiony przed 20 kwietnia.
i być może najważniejsze pytanie:
- zdaję sobie sprawę, jaką rolę odgrywa w aparacie dobry obiektyw, dlatego czy jest w ogóle sens dla amatora zastanawiać się nad tymi świetnymi bądź co bądź w swej klasie puszkami (częstej rozbudowy nie planuję, choćby z względów finansowych)?
będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Mar, 2008
kolego!
duży i ciężki aparat to częściej błogosławieństwo niż przeszkoda przy robieniu zdjęć.
wybór pomiędzy tymi dwoma to ciężka sprawa, ale jeśli myslisz o K10 to co z E-510/420???
masz O z AF analog i na początek możesz wykorzystać szkła z niego!
stabilizacja - jesli przeglądasz forum - to opinie są różne, ale generalnie nie stabilizacją wykonuje się zdjęcia a aparatem i obiektywem, z tym że oczywiście lepiej mieć niż odwrotnie
kwestia zastanawiania się - obiektywy w ogólnym rozrachunku będą kosztować więcej niż aparat i to TY musisz się określić ile kasy (i czy w ogóle) chcesz wydać na to hobby?
większość kolegów z tego forum, bardziej doświadczonych, powie ,że z tych dwóch N jest bardziej pożądany, ale IMHO, K jest niczego sobi (sam przed 30D myslałem właśnie o nim).
pozdrawiam
Jaad, powiedz mi a jak jest z lampami do K10d ? Czy poza systemowymi są lampy które współpracuje z tą puchą, chodzi mi o np. wspomaganie AF itp.
Jest już sporo lamp w pełni działających z Pentaxami (obsługujących P-TTL). Z bardziej znanych są Metz 58AF, Sigmy EF-500 DG Super i EF-530 DG Super, a jesli nie zamierzasz uzywać bezprzewodowego sterowania Pentaxa, to również wersje ST. Oprócz tego jest kilkanaście lamp mniej znanych producentów...
bodhidharma napisał/a:
- Czy dla zupełnego amatora, stabilizacja w korpusie jaką dysponuje K10 ma znaczenie? Nie mam wprawnej ręki ani większego obycia z aparatami podobnych gabarytów.
Tak ma. Bardzo ułatwia wykonywanie zdjęć z dłuższymi czasami i na dłuższych ogniskowych.
Cytat:
- Czy laikowi na dłuższą metę dużo problemu może sprawić pentaxowe menu? W Nikonie wszystko wydaje się prezentować rewelacyjnie (polskie menu - pomimo że z angielskim problemów nie mam - robi wrażenie).
Menu Pentaxa jest proste i przejrzyste (choć niezbyt piękne) - nie rozumiem, co może w nim sprawiać problemy... Wg. mnie polskie menu jest zbędne, ale co kto lubi...
Cytat:
- Trzymałem w rękach oba aparaty, wizualnie i funkcjonalnie lepiej oceniam Nikona, natomiast na korzyść Pentaxa przemawia chyba lepsza ergonomia uchwytu, choć zastanawiam się (z tak krótkiej próby ciężko w zasadzie cokolwiek wnosić) czy nie jest to aparat ciut za duży i za ciężki - sądzicie, że waga i wielkość mogą przysporzyć jakiegoś problemu czy to kwestia przyzwyczajenia?
Ja lepiej oceniam K10D, D80 wydaje mi się trochę tandetny (co innego D200... ). Funkcjonalnie też wygrywa Pentax, IMHO...
Uchwyt w K10D jest ciut zbyt płytki i krótki, choć ten ostatni problem świetnie rozwiązuje grip. Generalnie jednak, dopóki nie masz dużej lampy na stopce jest naprawdę przyzwoicie.
Cytat:
- Warto czekać na obniżkę cen K10?? (w związku z jego następcą K20)
Nie warto - po zakończeniu produkcji, cena K10D zaczęła rosnąć (przynajmniej w Stanach)
zapomnialem o jednej, chyba dosc istotnej kwestii - na ktorykolwiek zestaw bym sie nie zdecydowal to bedzie to na pewno KIT, a w tym wzgledzie chyba lepiej wypada pentax, czy tak?
Cytat:
Nie warto - po zakończeniu produkcji, cena K10D zaczęła rosnąć (przynajmniej w Stanach)
zapomnialem o jednej, chyba dosc istotnej kwestii - na ktorykolwiek zestaw bym sie nie zdecydowal to bedzie to na pewno KIT, a w tym wzgledzie chyba lepiej wypada pentax, czy tak?
Nie. Najlepiej wypada nikon z 18-70, czy nawet 18-135. To sa obecnie najlepsze 'kity' na rynku. Reszta wypada przy nich blado, aczkolwiek zaraz pewnie uslysze o nowym kicie canona ze stabilizacja...
Z tym Nikonem to chyba jednak najbardziej obiegowa opinia niż prawdziwa a gloryfikowanie 18-135 to już lekka przesada... Pamiętać też trzeba, że podstawowy kit w Nikonie to bodaj 18-55...
Nie. Najlepiej wypada nikon z 18-70, czy nawet 18-135. To sa obecnie najlepsze 'kity' na rynku. Reszta wypada przy nich blado, aczkolwiek zaraz pewnie uslysze o nowym kicie canona ze stabilizacja...
Zdecydowanie najlepiej wypadają obiektywy kitowe Olympusa (polecam Image Resource), potem pewnie 18-70, a za nim Pentax (ciekawe jak bardzo poprawili wersję II). 18-135, to wybacz ale badziewie jest (no chyba, że bawiłem się wybitnie słabym egzemplarzem)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11