Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sob 27 Lip, 2013
Canon EOS 60D czy Canon EOS 50D ?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 29 Lip, 2013   

Dlatego, że przy załączonym HSS nie ma takich systemowych lamp, by dały radę przynajmniej wyrównać (nie mówiąc już o przebijaniu) zastane (myśląc o siatkówce plażowej).

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Wto 30 Lip, 2013   

komor napisał/a:
No ale to wszystko nieważne, przecież najważniejszy jest DR!

komor, tak jakbyś nie zauważył, że koronny "argument" kanoniarzy na tym forum odnośnie DR to "przecież to nieważne", "jakieś wyciąganie z cieni, a po co to?" itp. :lol:
Jakby wreszcie Canon coś z tym zrobił, to jestem na więcej niż pewien, że Ci sami ludzie będą cmokać z zachwytu, a wazelina będzie się lała hektolitrami. Nagle będą to "wspaniałe możliwości" ;)
Jakoś nie obserwuję tej tendencji wśród posiadaczy jakichkolwiek innych zabawek :twisted:
IMHO mamy tu po prostu klasyczny "dupościsk". A już niedawne wątki o przesiadce na "pięć de" to była istna komedia...

Oczywiście piszę o czysto technicznych rzeczach, a nie o możliwości wykonania wartościowego zdjecia tym czy owym - jak już to wiele razy omawiano, czasem wystarczy nawet telefon, ale nie o to w tym wypadku chodzi.

kozidron
[Usunięty]

no cóż, głupota miesiąca:

tiktak napisał/a:
tak jak wspomniał kufel czas 1/8000s co z fotografią sportową dla mnie jest ważną rzeczą :)

żeby to choć człowiek miał w 1/4 (matematycznie) takie warunki oświetleniowe z jakimi kolega tiktak spotyka się na co dzień :roll:

Podstawową różnicą między tymi dwiema puszkami abstrahując od szklarni, która ma wpływ na fotografowanie jest auto focus i to jakby ucina temat i ma realny wpływ powiedzmy na fotografię sportu.
Tu canon kładzie nikona d90, ba nawet dziadek 40D lepiej sobie radzi :razz: ale co to za jałowy spór, skoro za 2 tysie można sobie zanabyć d300 w dobrym stanie :razz:

komor 
Moderator

lotofag napisał/a:
komor, tak jakbyś nie zauważył, że koronny "argument" kanoniarzy na tym forum odnośnie DR to "przecież to nieważne", "jakieś wyciąganie z cieni, a po co to?" itp.

Jakbyś nie zauważył mowa jest o D90, a nie nowszych wypustach z magiczną matrycą IMX071. :) Dupościsk to ja raczę widzę jak tylko ktoś ośmieli się doradzić Canona zamiast jedynie słusznych wyborów zgodnych z linią partii. :)

lotofag 
Optyczny

komor napisał/a:

Jakbyś nie zauważył mowa jest o D90,

Ja to napisałem bardziej ogólnie ;) Sam nie wiem co bym wolał mając do wyboru 60D i D90, ale chyba bym zaczął odkładać na minimum D7000, jeśli za C nie przeważyłaby jakaś konkretna szklarnia :mrgreen:

Naród z Partią, Partia z Narodem! Proletaryusze wszystkich krajów łączcie się! ;)

kozidron
[Usunięty]

lotofag napisał/a:
Sam nie wiem co bym wolał mając do wyboru 60D i D90, ale chyba bym zaczął odkładać na minimum D7000

jak do sportu na 1/8000 :wink: to wolałbym d300 czy d300s, taniej i lepszy af :cool:

nienietaktak
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
jak do sportu na 1/8000

tym bardziej, że siatkarze przemieszczają sie po polu gry z prędkością do 350 km/h :mrgreen:

Bumber 
Maniak

Wysłany: Czw 22 Sie, 2013   

Cześć,

Wprawdzie moje pytanie połowicznie dotyczy tego wątku, ale innego pasującego nie znalazłem ;)

Noszę się z zamiarem wymiany leciwego 400D na coś nowszego. W związku z tym, że lada moment na rynku pojawi się 70D, ceny poprzednika - 60D - mocno spadły.

Stąd moje pytanie: warto kupić teraz 60D? Po krótkim wdrożeniu się w temat sprzętu (od 6 lat nie interesowałem się tym za bardzo...) stwierdziłem, że stosunek jakości i możliwości do ceny jest bardzo dobry, ale z chęcią poznałbym opinie innych.

adf1985
[Usunięty]

Moim zdaniem nawet warto, bo 60D jest teraz dosyć tani, a zaraz może go już nie być. Z uwagi na niską cenę w stosunku do oferowanej jakości zostanie wyprzedany.

70D wniesie AF z 7D, mikroregulację i detekcję fazy w trybie LV. Analizy RAWów jeszcze nie znamy, ale może okazać się, że nie warto dopłacać 2000zł do body, które jest mniejsze, ma mikroregulację i trochę lepszy AF. Szumy jak wynika z sampli będą podobne jak w 60D, może minimalnie mniejsze. 60D jest większym korpusem, co czasami może mieć znaczenie. Funkcją mikroregulacji bym się tak nie podniecał, bo miałem korpus z taką funkcją i nigdy z niej nie korzystałem. Poza tym jakbym trafił szkło z BF/FF, to i tak wysłałbym do serwisu i nie wspomagałbym się tą funkcją.

Wg mnie warto poczekać, aż 70D ukaże się w sklepach i zaczną się pojawiać pierwsze testy i opinie. Jakby okazało się, że 70D po jakimś czasie staniałoby do ok. 3000zł-3300zł, to pewnie warto byłoby go kupić zamiast 60D.

Moja odpowiedź - poczekać do pierwszych testów i opinii, a te pewnie pojawią się już po premierze, czyli we wrześniu tego roku.

komor 
Moderator

adf1985 napisał/a:
Funkcją mikroregulacji bym się tak nie podniecał, bo miałem korpus z taką funkcją i nigdy z niej nie korzystałem. Poza tym jakbym trafił szkło z BF/FF, to i tak wysłałbym do serwisu i nie wspomagałbym się tą funkcją.

Ciekawe co byś zrobił, jakbyś FF/BF miał tylko np. w świetle żarowym, a w słonecznym już nie. :)

Bumber 
Maniak

adf1985, dzięki za opinię.

Boję się tylko, że nie zdążę zamówić 60d na czas i zniknie ze sklepów, zanim się zdecyduję.

Pamiętacie może, jak było z poprzednimi modelami, gdy na rynek wchodziły 50D i 60D? Szybko się wyprzedawały, były jakieś promocje?

adf1985
[Usunięty]

komor napisał/a:
adf1985 napisał/a:
Funkcją mikroregulacji bym się tak nie podniecał, bo miałem korpus z taką funkcją i nigdy z niej nie korzystałem. Poza tym jakbym trafił szkło z BF/FF, to i tak wysłałbym do serwisu i nie wspomagałbym się tą funkcją.

Ciekawe co byś zrobił, jakbyś FF/BF miał tylko np. w świetle żarowym, a w słonecznym już nie. :)

Nigdy nie miałem takiego problemu. Zakładam, że dotyczy to zdjęć głównie na ślubach, gdzie zapewne warunki świetlne się często zmieniają. Wtedy może i faktycznie taka funkcja się przydaje. Nie jestem zawodowcem, więc raczej się z takim problemem nie spotkam. Poza tym nie słyszałem o wadzie, która by się w taki sposób objawiała. Zresztą jak ktoś jest zawodowcem, to kupuje puszkę za kilkadziesiąt tysięcy i ma spokój z takimi problemami zazwyczaj, a i serwis chyba inaczej podchodzi do takich klientów (pewnie jest jakaś usługa typu serwis dla profesjonalistów) i wtedy korygują szybciej takie problemy w serwisie.

Uważam, że do profesjonalnego wykorzystania, powinno się korzystać z aparatu, którego system AF jest praktycznie niezawodny. Jak ktoś używa semi-pro do celów zawodowych, to nie powinien się dziwić, że AF w modelu za 4000zł jest gorszy, niż w modelu za 12000 i więcej.

A tak odnośnie BF i FF to przeczytałem dziś ciekawy archiwalny artykuł, w którym zawodowy fotograf dziwił się tej paranoi w internecie. Pisał, że taki powiedzmy normalny BF/FF jest niewidoczny do wydruków 30x40 cm. Problem w praktyce zaczął przeszkadzać, kiedy ludzie oglądali zdjęcia w powiększeniu 100%, czyli zaczęli mieć matematyczne podejście do fotografii. Trudno wybrać kto ma rację, z jednej strony płacąc niemałe pieniądze dobrze byłoby, żeby wszsytko grało, ale z drugiej strony, w fotografii kwota np. 5000zł okazuje się kwotą wcale nie dużą. Może za dużo oczekujemy od sprzętu amatorskiego (bo semi-pro to raczej wymysł marketingu niż faktyczna kategoria).

[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 22:54 ]
Bumber napisał/a:
adf1985, dzięki za opinię.

Boję się tylko, że nie zdążę zamówić 60d na czas i zniknie ze sklepów, zanim się zdecyduję.

Pamiętacie może, jak było z poprzednimi modelami, gdy na rynek wchodziły 50D i 60D? Szybko się wyprzedawały, były jakieś promocje?

Z 50D była inna sytuacja, bo wiadomo było, że w kwestii funkcjonalności 60D będzie gorszy. 60D za to bije go na głowę obrazowaniem (przynajmniej moim zdaniem), ale dla niektórych jest to mniej ważne niż właśnie funkcjonalność (i zresztą niekiedy słusznie). Wg mnie 60D jeszcze będzie trochę w sklepach, powiedzmy do połowy przyszłego roku.

Ja bym na Twoim miejscu poczekał. Wyobraź sobie sytuację, że kupujesz 60D, a nagle pojawiają się testy 70D, z których wynika, że to spory krok w przód. Będziesz wtedy myślał, że gdybyś mógł cofnąć czas, to poczekałbyś i te 2600zł zachował, dołożył 1000zł i kupił coś nowocześniejszego z funkcjami, które mogą się przydać.

Ja osobiście też myślałem nad 60D, ale ostatecznie stwierdziłem, że teraz i tak idzie zima, więc nie będę za dużo fotografował (na jesień jeszcze z kompaktem pożyję :]), zaś w przyszłym roku jak przyjdzie wiosna, to wybiorę sie do sklepu po nowiutkiego 70D (o ile dobrze wypadnie w testach i opinie będa pozytywne).

komor 
Moderator

adf1985, żeby napotkać się na problemy z niedomiarem światła i zmienną pracą AF w zależności od temperatury tegoż światła, nie trzeba być profesjonalistą – wystarczy zabrać aparat do knajpy, na dyskotekę lub na imieniny do cioci oszczędzającej na oświetleniu. :)

adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Pią 23 Sie, 2013   

Zawsze sądziłem, że problemy z AF są normalnym zjawiskiem, kiedy korzystamy z obiektywów w słabszym oświetleniu. Sam miałem takie problemy z 50mm i się temu nie dziwiłem, ponieważ w normalny dzień lub przy lepszym oświetleniu ustawial ostrość prawidłowo. Uznałem wtedy, że ze sprzętem wszystko jest w porządku, zaś winą jest oświetlenie. Wtedy ostrzyłem ręcznie z dość dobrym skutkiem zazwyczaj. Jeśli tendencja byłaby przewidywalna (u mnie akurat nie było to oczywiste), to wtedy faktycznie mikroregulacja by się mogła sprawdzić. Ja tam czekam na 70D. W sumie mikroregulacja to taka funkcja, która daje spokój ducha :) .

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 23 Sie, 2013   

adf1985, problemy z AF mogą mieć różne przyczyny: słabe światło, światło o skrajnie niskiej temperaturze, lub po prostu niedopasowanie/brak kalibracji duetu szkło+korpus. Czasami jeszcze można przeczytać o problemie z AF gdy używa się wspomagania z zewnętrznej lampy błyskowej, i to nawet w przypadku profesjonalnych aparatów za kilkanaście tysi i firmowych topowych lamp tego samego producenta co aparat.

Odpowiedz do tematu