Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 22 Sty, 2014   

novy napisał/a:
Siedziałem nad tym tematem kilka miesięcy, bo zastanawiałem się co wybrać.

Siedziałeś w necie czy miałeś w ręku? Bo jakbyś miał w ręku to byś wiedział, że nawet w centrum stałka jest sporo lepsza. Mowa o f/5.6 oczywiście. Po to kupuje się stałki.

Ciężko mi pisać o nowym tamim z dzieciakiem na ręku.

Będzie skrót.

Bardzo dobre szkło, świetne. Jedyne w czym odstaje od 100-400L to jakość AF-u w ciężkich warunkach foto.

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

Ja wczoraj bylem sklepie i "strzelilem" kilka fotek dwoma egzemplarzami (tylko na 600mm).

W pierwszym sklepie byl podpiety do 7D i ku wielkiemu zaskoczeniu aparat na srodkowym punkcie nie mogl zlapac ostrosci :( , AF jezdzil w jedna i druga strone bezskutecznie. Z moim 6D, zadzialal bez problemu. Mam wrazenie ze troszke wolniej od zestawu 70-200 f2.8 IS +TC2.0, ale calkiem przyzwoicie. Pewnie duzy wplyw ma oswetlenie, wiec moze tylko wrazenie.
Zrobilem po kilka fotek kazdym i jezeli chodzi o celnosc to wyszlo 100%, pomimo tego ze za kazdym razem "rozlregulowywalem ostrosc", przekrecajac pierscien w skrajna pozycje. W drugim egzemplarzu, po wyostrzeniu obraz "przeskakiwal" do gory i to dosc znacznie, to chyba wina IS'a. To co bylo na centralnym punkcie przesowalo sie na dolny :( .
Wrazenia:
- dobry obrazek
- przyzwoity AF (chociaz nie wiem co sie dzialo z 7D)
- nie taki znowu ciezki
- rewelacyjna cena 1200$ (w Chinach)

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 29 Sty, 2014   

Cały czas mam zagwozdkę: Tamron czy Nikkor AFS 80-400.
Zdaję sobie sprawę z różnicy w cenie, różnica w jakości obrazu jest dla mnie zagadką. Czekam na jakieś bezpośrednie porównanie.

muzyk 

Eee... Chyba 20 cm różnicy powinno zaważyć :razz:

krisv740
[Usunięty]

muzyk,
to zależy do czego....
czasami i 500 nie przeważy szali...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 30 Sty, 2014   

Nikkor aż tak tyłka nie urywa jakością obrazowania w porównaniu do Tamrona. Za to cena Nikkora powala. Tam gdzie AF nie jest "sportowo" wymagający i obiektyw nie będzie katowany na poligonie ja bym brał Tamrona. Do codziennego wieloletniego "ciuchrania", dla współpracy z np. oryginalnym TC 1.4 na takim D800 czy dla pewności i szybkości AF-u wybrałbym Nikkora. Ale to bardziej jako zawodowiec. Amator może spokojnie kupować Tamrona, zresztą dla takich właśnie ludzi ten obiektyw jest dedykowany.

cygnus 
Entuzjasta

Odstrasza mnie od Tamrona zagrożenie, że otrzymam "jakość" obrazu porównywalną do Sigmy 170-500. W dodatku D600 ma bardziej wymagającą matrycę niż D90 a przedtem D100.
Taplam się nieraz w błotno-kałużastym terenie czaplińca, często zmieniając obiektywy, solidność budowy ma niemałe znaczenie.
Od kiedy nabyłem pompkę 80-200/2.8 Nikona stałem się wybredny i rzadko używam innych koni z całej stajni. Nie chciałbym więc kupić Tomiego na półkę, dla towarzystwa zapomnianej Sigmie. Co do zakupu oryginalnego TC1.4 - to by jeszce bardziej uniebotyczniło cenę Nikkora.

moronica 

Pomogła: 106 razy

cygnus napisał/a:
W dodatku D600 ma bardziej wymagającą matrycę niż D90

jak bardziej skoro mniej upakowana?

cygnus 
Entuzjasta

To może ja jestem bardziej wymagający i robię większe cropy :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nie wiem co to jest Sigma 170-500 (nie fociłem tym starociem), ale jeżeli chodzi o Sigmę 150-500 to od tego Tamrona jak dla mnie dzieli ją jakościowo-obrazkowa przepaść.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

MM, na korzyść Tamrona, jak rozumiem?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

komor napisał/a:
MM, na korzyść Tamrona, jak rozumiem?

Zdecydowanie na korzyść Tamrona.

Werwik 
Bywalec

Wysłany: Pon 10 Lut, 2014   

MM jakieś nowe spostrzeżenia? testy? :) Zacne szkło, faktycznie warto rozważyć uzupełnienie szklarni o tego Tamrosia.

bogdanek 
Rozmowny

Ciekawi mnie jedna sprawa, mianowicie , na stronie fotozakupy.pl jest ten obiektyw dostępny na canona , ale z mocowaniem canon FD , to chyba jakaś pomyłka , bo mam lustrzankę analogową z 1978 roku Canona A-1 właśnie z mocowaniem FD , chyba nie potrzeba przejściówki EOS-FD .

muzyk 

bogdanek napisał/a:
ale z mocowaniem canon FD , to chyba jakaś pomyłka

Zdecydowanie pomyłka.

Odpowiedz do tematu