Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 06 Sty, 2014
Wymiana zestawu SONY na CANON/NIKON - jak wycenić, co wybrać
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 09 Sty, 2014   

AndrzejM.Makuch zaczynasz pokonywać sam siebie :roll:

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
zaczynasz pokonywać sam siebie

To chyba na olimpiadę do Soczi muszę jechać... :razz:

evanduril napisał/a:
za 320 zł

:shock: Faktycznie - moja pomyłka - strasznie dużo tych nowości YN - pomyliłem z wyzwalaniem bezprzewodowym w lampach 500EX czy 568 ... znacznie jak widać droższymi.
Tak drogimi jak Metz... zastanawiające.
evanduril napisał/a:
Do jakiego namiotu???
Bezcieniowego.
komor napisał/a:
według m.in. Ciebie firma Canon w ogóle nie posunęła się do przodu w matrycach od paru lat?
Praktycznie od 2009 roku kiedy wypuścili 7D - żaden aparat APS-C 1,6 Canona nie obrazował lepiej - w zeszłym roku coś drgnęło z 70D - ale trudno to nazwać jakimś znaczącym postępem w tej kwestii. Może 5 lat to dla ciebie nie jest jakimś długim okresem ale dla konkurencji wystarczającym by canonowi pokazać plecy. Widać że problemy z matrycami zaczęły się już wcześniej skoro rok po D90 wypuścili flagowego 7D ze słabszą od nikona matrycą . I do zeszłego roku żaden aparat canona jak widać z testów - tego "flagowca" nie przeskoczył. Rozumiem oczywiście że użytkownicy mogli sobie wybrać 1,3 dla lepszej matrycy do reporterki albo nawet FF , ale fakt pozostaje faktem.
I drobna prośba - nie zaśmiecajmy tego tematu dalszymi dywagacjami - bo przez nie zaczyna się tu robić bajzel. Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D. I znacznie tańszą. :cool:

komor 
Moderator

AndrzejM.Makuch napisał/a:
I drobna prośba - nie zaśmiecajmy tego tematu dalszymi dywagacjami

Dopóki piszesz nieprawdę, to niestety trzeba…
Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D.

Możesz dać jakiś przykład praktyczny udowadniający wyższość staruszka D90 nad matrycą 18Mpix z 7D choćby? Ale coś poza cyferkami z DXO, jakiś crop z RAW-a, swojego albo z testu jakiegoś, czy cokolwiek? :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D.

Swięty Boże... przecież nie jest.

Czynisz mocne stwierdzenia odnośnie aparatu na podstawie testu matrycy z jednego portalu (BTW - właśnie - zaglądasz Ty czasem na wykresy poszczególnych wielkości mierzonych przez DxO czy tylko bazujesz w swych twierdzeniach na dość mgliście określonych wielkościach, które się wyświetlają pod obrazkiem aparatu?). To co czynisz to egzegeza wyrywka internetu.

Abstrahując od interpretacji tego co przedstawiają tak naprawdę poszczególne testy (nie za od wiarygodności testów, powiedzmy jasno, że nie mam podstaw aby podważać wiarygodność czegokolwiek), to biorąc Twoją metodą inny test (a niech będzie dpreview) wykażemy szybko i jasno, że Pentax k-5II jest aparatem gorszym od 70D.

I na tej podstawie ogłośmy - w Twój deseń (równie bezsensownie) pogadując - : po co kupować ten niszowy system, który mając takie dobre matryce nie potrafi robić aparatów dorastających Canonom?

evanduril 
Bywalec
Portrecista

Cytat:

evanduril napisał/a:
Do jakiego namiotu???

Bezcieniowego.

Ja chyba zacznę totalnie olewać twoje posty, bo mam wrażenie, że odpisujesz na zupełnie inny temat niż ten.

Nigdzie nie napisałem, że wymiana sprzętu ma cokolwiek wspólnego z namiotem bezcieniowym, skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? Przecież to by była czysta abstrakcja...

Aha i bardzo ciekawe, że wskazałeś w swoim poście o zaśmiecaniu tematu, zważywszy, że to twoje posty w głównej mierze ten temat zaśmiecają ;)

~~~~~~~~

Reasumując, trochę mi się w głowie przejaśniło, nadal w planach jest wymiana systemu, proszę tylko o informację czy zawężony przeze mnie wybór do poniższych body jest sensowny:

Canon EOS 50D :/
Canon EOS 60D :/
Canon EOS 600D/650 D
Nikon D5200

Wystawiłem zestaw za 2500 na allegro, zakładam, że 1000 zł będę musiał wydać na Tamrona, a wartość body to 1500 zł. Dlatego szukam body w granicach 2000 zł za używkę.
Zastanawiam się jeszcze czy nie wziąć jednak pod uwagę Sony A58, choć to by się kłóciło z moimi planami zmiany systemu, za to A58 pozbawiona jest głównych wad A55 - czyli daje o wiele ostrzejszy obraz i nie ma problemu z symulacją ekspozycji.

Dobrze myślę, że o jakiejkolwiek sensownej pełnej klatce w niewiele wyższych granicach cenowych nie mam co marzyć? ;)

Andrzej.M.
[Usunięty]

evanduril napisał/a:
że wymiana sprzętu ma cokolwiek wspólnego z namiotem bezcieniowym, skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? Przecież to by była czysta abstrakcja...

To ciekawe , bo kol. Kozidron wyraźnie to sugeruje i o tym również pisaliśmy. Mam wrażenie że to właśnie twój temat: Sony A55 wykorzystywane do pół-pro zdjęć z namiotem bezcie.? Więc może nie odstawiaj tutaj schizo ?

Przykłady? Bardzo proszę - co prawda nie znalazłem D90 na dpreview.com , ale zatąpiłem go gorszym D5000z tą samą 12 Mpix ale trochę gorzej oprogramowaną matrycą (różnica 100 ISO podobnie jak między 60D a 650D - bez urazy).

Oczywiście każdy może sobie wejść na stronę i samodzielnie porównać i ściągnąć pełnowymiarowe zdjęcia RAW i JPG
http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-30/20

[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 13:51 ]
RB napisał/a:
dość mgliście określonych wielkościach

Coś ci zaszkodziło? 977 ISO to mgliście ? Może około 1000 można by tak nazwać.
Wiele portali respektuje a nawet cytuje te precyzyjne testy - i jak na razie jest to chyba jedyny "tester" udostępniający tak precyzyjne dane.
komor napisał/a:
Możesz dać jakiś przykład praktyczny udowadniający wyższość staruszka D90 nad matrycą 18Mpix z 7D choćby? Ale coś poza cyferkami z DXO, jakiś crop z RAW-a, swojego albo z testu jakiegoś, czy cokolwiek?

Już dałem dodam jeszcze dwa wycinki dotyczące nie tylko szumów jak wcześniej ale DR .

Pd90.JPG
Plik ściągnięto 3699 raz(y) 48,55 KB

P70d.JPG
Plik ściągnięto 3699 raz(y) 51,3 KB

P3.JPG
Plik ściągnięto 3710 raz(y) 75,52 KB

P2.JPG
Plik ściągnięto 3710 raz(y) 76,23 KB

P1.JPG
Plik ściągnięto 3709 raz(y) 77,01 KB

evanduril 
Bywalec
Portrecista

Cytat:

[quote="AndrzejM.Makuch"]
evanduril napisał/a:
że wymiana sprzętu ma cokolwiek wspólnego z namiotem bezcieniowym, skąd ci to w ogóle przyszło do głowy? Przecież to by była czysta abstrakcja...

To ciekawe , bo kol. Kozidron wyraźnie to sugeruje i o tym również pisaliśmy. Mam wrażenie że to właśnie twój temat: Sony A55 wykorzystywane do pół-pro zdjęć z namiotem bezcie.? Więc może nie odstawiaj tutaj schizo ?

Chodziło o brak możliwości wyłączenia symulacji ekspozycji i problemy z podpięciem nie-markowych flashy... Namiot bezcieniowy to temat kompletnie nie związany z tym tematem, bo dotyczył wyposażenia mojej firmy. I jest już kompletnie nieaktualny, bo wyposażenie zostało już dawno temu zakupione.

Poza tym to nie ja o namiocie wspomniałem, więc nie wciskaj mi kitu, ani tym bardziej nie sugeruj choroby psychicznej.

To ostatnia odpowiedź na twoje posty z mojej strony. Szkoda mi czasu.

RB 

Już dałem dodam jeszcze dwa wycinki dotyczące nie tylko szumów jak wcześniej ale DR .

Ależ w tym co podałeś wcześniej (czyli owych ISO 977) siedzi wg portalu, który tak chętnie cytujesz i szum, i DR, i jeszcze CD. Szum jako taki przedstawiono na odpowiednich wykresach.

Dziwię się jednak, że podajesz najczęściej ten parametr (owo ISO na samym dole), różnice w którym wg samego DxO są najtrudniej zauważalne (coś tam jak mnie pamięć nie myli o jakiś 25% piszą, wszak skala ISO jest nieliniowa...)... i które jest w zasadzie takim zbiorczym i umownym wyborem poziomów "dobrego obrazu".

Jeśli są wątpliwości to odsyłam do opisu (na stronie DxO oczywiście) tego co owe prezentowane wielkości oznaczają, w szczególności Low-light ISO.

Poza tym zwracam uwagę, że DxO robi testy matryc w aparatach. Nie aparatów.

I chciałbym dodac, że nic mi nie zszkodziło. Raczej zauważam pewne przeoczenie z Twojej strony, wynikłe - jak mniemam - z nadmiaru zajęć, którym się jednocześnie oddajesz. Człowiek tak obeznany i precyzyjny jak Ty nie myli wszak precyzji w podawaniu wartości (977) z definiowaniem wielkości, która tą wartość w danym wypadku posiada.

Andrzej.M.
[Usunięty]

RB napisał/a:

I o tym cały czas piszę, inaczej bym się na te testy nie powoływał. Nie śmiałbym porównywać nowoczesnej puszki 70D ze starą D90 - choćby ze względu na filmowanie i rozmiar wyświetlacza. :mrgreen:
Niestety kol. evanduril nie pała miłością do tego modelu.
A wymienioną resztę - spokojnie można porównywać bez obawy co do rezultatu. (oczywiście wyjmując filmowanie). Mam wrażenie że największą przeszkodą w posiadaniu D90 jest mała ilość Megapikseli - 12Mpix marketingowo źle brzmi, nie to co 18Mpix czy 24mpix - to można już 1,5x a nawet 2x lepsze zdjęcia robić... :lol:

evanduril 
Bywalec
Portrecista

W przypadku wojny pomiędzy Nikonem D5200 a Canonem 600D, wyciągam wnioski, ze jednak Nikon trochę lepszy.

Tutaj porównanie obu, z korzyścią funkcjonalności u Nikona:
http://www.dpreview.com/p...rtDir=ascending

A tutaj z optycznych test iso (i dla mnie również ostrości):

Jak widać A55 wypada fatalnie, a różnicy między Canonem i Nikonem specjalnej nie ma.

Czyli co, Nikon jednak? :>

RB 

RB napisał/a:

I o tym cały czas piszę, inaczej bym się na te testy nie powoływał. Nie śmiałbym porównywać nowoczesnej puszki 70D ze starą D90 - choćby ze względu na filmowanie i rozmiar wyświetlacza. :mrgreen:

Przecież robisz dokładnie to, czego niby byś nie śmiał, cytuje Ciebie:
Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D

Andrzej.M.
[Usunięty]

RB napisał/a:
cytuje Ciebie:
Czy chcesz czy nie D90 jest nadal lepszą propozycją nawet od Canona 70D

Matrycowo , kolego - matrycowo. Co komu lepiej w łapce leży i jak mu się paluchy wyginają - to już nie moja broszka! :razz:
Mogę co najwyżej popatrzeć a nawet skomentować wybór wydmuszki zamiast solidnej puszki. :twisted:
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Czw 09 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

Rozumiem, że duch słowa "matryca" po prostu przesiąka zacytowane zdanie i może nawet unosi się nad nim. Niestety, duch dla mnie maluczkiego niewidzialny (co u ducha specjalnie nie dziwi). Ale głęboko Ci wierze, ze on tam jest.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Pd90.JPG
Plik ściągnięto 124 raz(y) 48,55 KB

P70d.JPG
Plik ściągnięto 124 raz(y) 51,3 KB

P3.JPG
Plik ściągnięto 135 raz(y) 75,52 KB

P2.JPG
Plik ściągnięto 135 raz(y) 76,23 KB

P1.JPG
"świetne" porównanie, trzeba bylo jeszcze bardziej te zdjęcia skompresować... :mrgreen: :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

kufel napisał/a:
bardziej te zdjęcia skompresować...

Niczego nie kompresowałem - wyciąłem jak wyswietliło, kto ma lepsze łącze - ma link , może sobie sam porównać. :razz:

Odpowiedz do tematu