Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeżeli można podepnę się pod temat, bo w postach poruszacie moje szkiełko a też pragne przedłyżyc ognisko.
Mam dzięki Waszym poradom 7-200/2,8L i jest świetna tylko właśnie brakuje czasami odległości.
Czytam posty na forum i już nie wiem czy lepszy Extender 2x Canona, czy 1,4x czy jeszcze inny.
Ze zdjęć testowych
http://www.traumflieger.d...erter_check.php
wzrokowo wynika, że jakość najlepsza będzie z + Kenko Teleplus SHQ 1,5x.
Który Waszym zdaniem konwerter kupić do tego szkła?
Czytam posty na forum i już nie wiem czy lepszy Extender 2x Canona, czy 1,4x czy jeszcze inny.
Ze zdjęć testowych
http://www.traumflieger.d...erter_check.php
wzrokowo wynika, że jakość najlepsza będzie z + Kenko Teleplus SHQ 1,5x.
Który Waszym zdaniem konwerter kupić do tego szkła?
Warto się zastanowić nad Kenko 1,4x Teleplus Pro 300. TU masz teścik z porównaniem. Sam także taki używam.
No to do calej masy pytan ja wrzucam swoje: mam nikkora AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED i chce go wydluzyc konwerterkiem 2x, i tu pytanie Kenko czy oryginal: kenko ok 600zl oryginal to 1.5 tys, wiec roznica znaczna, czy ktos moze cos wie na ten temat ???
No to do calej masy pytan ja wrzucam swoje: mam nikkora AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED i chce go wydluzyc konwerterkiem 2x, i tu pytanie Kenko czy oryginal: kenko ok 600zl oryginal to 1.5 tys, wiec roznica znaczna, czy ktos moze cos wie na ten temat ???
A co ty chcesz focić takim zestawem? Twój obiektyw zmieni się w 140-600 f/9-11. Totalna ciemność! W dodatku zapomnij o VR. Już TC 1,4 da się mocno we znaki. Niestety Twój obiektyw to żadna górna półka tylko zwykły spacerzoom. Dodawanie jakiegokolwiek TC znacznie pogorszy jego osiągi. W/g mnie skórka nie warta wyprawki.
A co ty chcesz focić takim zestawem? Twój obiektyw zmieni się w 140-600 f/9-11. Totalna ciemność! W dodatku zapomnij o VR. Już TC 1,4 da się mocno we znaki. Niestety Twój obiektyw to żadna górna półka tylko zwykły spacerzoom. Dodawanie jakiegokolwiek TC znacznie pogorszy jego osiągi. W/g mnie skórka nie warta wyprawki.
140-600 dla d90 da dla wsp. 1.5x 210-900 i to o te 900 sie rozchodzi, a potrzeba mi na ptaszyska. uzywalem juz raynoxa 2.2x do fuji s9600 i nie bylo zle. o tym, co trace przez konverter to wiem, pytanie bylo o to, co wybrac, a nie czy brac
140-600 dla d90 da dla wsp. 1.5x 210-900 i to o te 900 sie rozchodzi, a potrzeba mi na ptaszyska. uzywalem juz raynoxa 2.2x do fuji s9600 i nie bylo zle. o tym, co trace przez konverter to wiem, pytanie bylo o to, co wybrac, a nie czy brac
Wiem ile da w aparacie, napisałem o samym obiektywie. Nie obraź się, ale obawiam się, że jedynie jakie ptaki uda Ci się sfotografować tym zestawem, to ptaki wypchane. Jak chcesz za w miarę niewielkie pieniądze pogadać z ptakami proponuję Sigmę 100-300/4 i TC 1,4 również Sigmy. Miałem ten zestaw i zapewniam Cię jest wystarczająco jasny i szybki, co przy ptakowaniu ma kapitalne znaczenie.
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008
... dołączę się do dyskusji.
Idę wkrótce testować /ptakować,sarnować,dzikować / do lasu zestaw: Sigma 100-300 f4 , konwerter Sigma 1,4. Z moich wcześniejszych obserwacji wywnioskowałem, że powyższy zestaw działa faktycznie na tgz. styk. W lesie jest dosyć ciemno, czasy będą długie, ISO wysokie. Osobiście niechcąc zabierać statywu w krzaki chodzę z zestawem j.w. zamocowanym
do kolby od ruskiego Taira 3. Dzięki temu przy wypadkowej ogniskowej zestawu - 672 mm, udaje mi się pstryknąć ostre zdjęcie z czasem 1/100 sek. Czasem.
Robiłem próby z konwerterem 2X i uważam , że taki zestaw wysoce degraduje jakość zdjęcia.
dzieki za uwagi, mam na koncu 300 z 5.6 wiec na 300 z 4 sigmy zmieniac nie bede (to szklo nikkora jest na prawde super)
Lisor dobrze gada: jego zestaw to minimum co można ptakom pokazać. Miałem dokładnie taką samą mieszankę więc doświadczeń mi nie brakuje. Z ręki trudno zbrobić dobre zdjęcie na 300 mm, natomiast bardzo trudno z TC 1,4. Co do zamiany z 5,6 na 4... No cóż, masz prawo myśleć jak myślisz, ale zapewniam Cię, to potężna różnica, warta wyższej ceny. Pozdrawiam.
ze roznica jest to wiem, a cena... no stad moje pytanie: gdybym mial na inne rozwiazania to nie wybieralbym pomiedzy konwerterami a po prostu kupil cos drozszego. dzieki za rady
a swoja droga nadal moje pytanie wlasciwe pozostaje bez odpowiedzi: konwerter kenko czy nikkor ???
ze roznica jest to wiem, a cena... no stad moje pytanie: gdybym mial na inne rozwiazania to nie wybieralbym pomiedzy konwerterami a po prostu kupil cos drozszego. dzieki za rady
a swoja droga nadal moje pytanie wlasciwe pozostaje bez odpowiedzi: konwerter kenko czy nikkor ???
Jeśli już bardzo chcesz ładować się w maliny, bierz Kenko. Ale 1,4 a nie 2. Mówię tu o TELEPLUS PRO 300 DG 1,4x NIKON AF. Same zalety, przede wszystkim cena. Jak dobrze poszukasz znajdziesz za cztery stówy. Jeśli ustępuje jakością Nikkorowi różnica dla amatora jest niezauważalna. Są testy w sieci potwierdzające moje słowa. Pozdrawiam.
Wysłany: Nie 07 Gru, 2008
... pozostało mi dokończyć swoją wcześniejszą wypowiedź o wrażenia z testowania sigmy 100-300 f 4 z konwerterem sigma 1,4.
Tak jak pisałem wcześniej zestaw jest na ,,styk,, w warunkach dzisiejszego zachmurzenia / zachodniopomorskie /.
Fotografowałem z kolby Fotosnajpera od Taira 3, przy czasach 1:250-400 sek. , dla ogniskowej 672 mm , ISO 800 , F 4 + jedna przesłona doliczona za konwerter / razem 5,6 /. W zasadzie można powiedzieć, że jest ostro przy pełnej dziurze. Z wcześniejszych prób robionych w domowym laboratorium przy użyciu statywu i kombinacji z przysłonami wychodzi jednak, że nie zawadzi przymknąć przysłonę do min. 5,6. Ostrość wtedy widocznie się polepsza i tak jest w zasadzie do F 8-11 obiektywu. Oczywiście trza tu jeszcze doliczyć jedną działkę za konwerter. Niestety w warunkach bojowych i bez statywu to za ciemno, no i wysokie ISO dodatkowo pogarsza obraz.
Porównując jakość fotek z konwerterami 1,4 i 2 - po własnych testach, zdecydowanie odrzucam ten drugi. Oczywiście można go zapiąć do zestawu w warunkach dobrego światła, ale wg mnie efekty /ostrość, kolor, etc / będą podobne jak działanie ISO 800 w Canonie 400.
Dzieki lisor i tobie. chyba wybiore 1.4 niz 2, choc wypadkowa ogniskowa 900 kusi bardzo (jakby nie patrzec mozna podejsc do ptaka 'na leniucha', bez wysilania sie), ale jak wynika z waszych wypowiedzi gra nie jest warta swieczki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11