Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tutejszyn, tak jak napisałem w cytowanym watku - po zalozeniu uchwytu na zwykly polar uchwyt wlazi mi gdzieś do 14 mm na APS-C. Jak Cie interesuje to dokladniej moge sprawdzic ile to dokladnie mm jest.
Mozer, a czy ja mogłabym Cię spytać jeśli dla Ciebie nie byłby to problem, jak myślisz od jakiej średnicy filtra polaryzacyjnego (od najniższej w górę) można by uniknąć tego problemu o którym piszesz. Nie chciałabym kupić za małego filtra i mieć potem z tym problem.
Doris, ale tutaj średnica samego filtra nie ma nic do rzeczy - chodzi o wymiary uchwytu w systemie Cokina...
Po prostu jak używasz filtra polaryzacyjnego, to lepiej połówkowy stosować bez holdera i tyle. No chyba, że sobie kupisz w systemie Cokin Z ale to ogromna kasa... (przynajmniej dla mnie)
Ok. Rozumiem. Dzięki. Uchwyt typu Cokin już mam kupiony do tego filtra połówkowego Hitech więc pewnie spróbuję z ciekawości jak wygląda ten problem.
Jeszcze raz wielkie dzięki.
[ Dodano: Wto 25 Mar, 2014 15:26 ]
Patrzę jeszcze na ten obiektyw który wymienił AndrzejM.Makuch tj. Tamron 10-24 mm i z tego co widzę jest to chyba jedyny obiektyw szerokokątny który podobnie jak wymienione w tym wątku Sigmy wykazuje dobrą pracę pod ostre światło ( czyli to na czym mi zależy)
Oprócz tego ten obiektyw tj. Tamron ma mniejsze winetowanie niż Sigma. Niestety odnoszę wrażenie z tego co czytam iż wybór Tamrona pociąga za sobą to iż jest to obiektyw o trochę gorszej jakości konstrukcji ( tyle że trochę tańszy i ma mniejszą średnicę filtra).
Myślicie iż zakup obiektywu dającego mniejsze winetowanie przełożyłoby się na mniejsze winetowanie przy użyciu obu filtrów na raz ( polara i połówkowego szarego) ?
Może po prostu dla tych zastosowań jakie ja mam na myśli byłby on lepszym wyborem.
Dodam również iż nie wybieram się z aparatem na pustynię toteż może jeśli obiektyw nie będzie poddawany jakimś ekstremalnym warunkom pogodowym itp. jest szansa że wytrzyma próbę czasu?
Mam po prosty teraz wątpliwości co wybrać z uwagi na to iż przestrzegacie mnie tu wyraźnie przed winetowaniem przy takiej kombinacji filtrów jakiej mam zamiar używać.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Mar, 2014
Winietowanie to raz, dwa - to fakt że przy bardzo szerokim kącie filtr polaryzacyjny działa tylko częściowo - w konkretnym kierunku - na fragmencie obrazu , stąd lepiej stosować filtr połówkowy cokina który ma tę zaletę do zwykłych okrągłych że można samemu dopasować linię horyzontu do kadru a nie koniecznie w okolicach środka jak przy okrągłym. I trzecie - pogorszenie obrazu w rogach wynikające z "patrzenia" obiektywu przez ukośnie położoną względem soczewki szybkę. Dlatego - mimo że sam posiadam stosowny filtr dobrej klasy - nie jestem zwolennikiem "polaryzerów". Oczywiście zdarza mi się również używać z 16-tką (na APS-C , ale to już nie tak ekstremalny kąt widzenia jak 12 czy 14mm. Zresztą do 12-24 i tak niczego nie założę podobnie jak do 14mm. Po prostu się nie da z racji wypukłości soczewki.
przy bardzo szerokim kącie filtr polaryzacyjny działa tylko częściowo - w konkretnym kierunku - na fragmencie obrazu , stąd lepiej stosować filtr połówkowy cokina
Czy Ty wiesz w ogóle DO CZEGO służy filtr polaryzacyjny???
Ręce mi opadają jak czytam takie rady - połówka zamiast polara...
AndrzejM.Makuch, ja mam w zwyczaju nie udzielać sie tam gdzie nie mam zielonego pojęcia o danym temacie. albo nawet wtedy kiedy wydaje mi sie ze wiem.
AndrzejM.Makuch, polar nie służy tylko do "przyciemnienia" nieba...
Andrzej.M. [Usunięty]
mozer napisał/a:
Czy Ty wiesz w ogóle DO CZEGO służy filtr polaryzacyjny???
A ty jesteś pewien że przeczytałeś moje posty?
kufel napisał/a:
polar nie służy tylko do "przyciemnienia" nieba...
A ja gdzieś napisałem że tylko?
No dobra chłopcy - oświećcie mnie - może powiecie mi coś czego przez 30 lat fotografowania architektury , krajobrazu, łodzi i samochodów nie udało mi się dowiedzieć. Proszę! I proszę bez idiotycznych dygresji nt. wieloletniej pracy w fotografii - tylko merytorycznie - do czego oprócz likwidacji odbić i przyciemniania nieba może słuzyć - w krajobrazie odbicia w szybach raczej nie grożą, a bliki i odbicia w wodzie to nawet pożądane bywają. To co jeszcze wymyślicie? Pogłębianie cieni?
Zamiast idiotycznych pytań sugerujących komuś niewiedzę. Bo to wam akurat wychodzi - jakaś zaraza? Od przebywania z kozim ?
kozidron [Usunięty]
Cytat:
Od przebywania z kozim ?
ta, to jest zorganizowana grupa, kiedyś nazywana "klubem pierdzieli" czy "starych pierdzieli" a teraz to jest grupa, ktora wcześniej w to miejsce podrzuciła tą złamaną brzozę
Ja tak, ale ja mam wrażenie, że nie przeczytałeś postów, na które odpowiadasz - inaczej nie pisałbyś takich głupot.
Autorka tematu pyta od początku o użycie obu tych filtrów razem, więc chyba ma w tym jakiś cel. Skoro proponujesz zastąpienie polara, to ja rozumiem, że wynikiem skorzystania z powyższej porady ma być używanie 2 filtrów połówkowych na raz, tak?
[ Dodano: Wto 25 Mar, 2014 21:24 ]
Doris napisał/a:
Myślicie iż zakup obiektywu dającego mniejsze winetowanie przełożyłoby się na mniejsze winetowanie przy użyciu obu filtrów na raz ( polara i połówkowego szarego) ?
AndrzejM.Makuch, po prosu trudno jest uznać filtr szary(w tym połówkowy) za jakiś zamiennik/substytut polaryzacyjnego , a to można wywnioskować z Twojego wpisu. to są dwa zupełnie rożne filtry , zupełnie inaczej działające. A to ze czasem dają podobny ( podobny - nie taki sam) efekt jak np "przyciemnianie" nieba to nie znaczy ze można je stosować zamiennie i dowolnie, bo efekt nie jest ten sam. no przynajmniej ja tak nie robie. poza tym połówkowy, jak nazwa wskazuje, oddziałuje na polowe kadru.
znalazłam w internecie bloga pewnego Pana, na którym rzeczywiście pisze iż przy ekstremalnie szerokich kątach może wystąpić problem podczas użytkowania filtra polaryzacyjnego:
Czyli co , może kupić sobie polara do mojego starszego obiektywu tj. 18-105 mm , który byłby o średnicy 67 mm, i spróbować na razie robić nim zdjęcia, skoro i tak nie bardzo jest sens stosować tego typu filtr przy ekstremalnie szerokich kątach czyli np. 10mm?
[ Dodano: Sro 26 Mar, 2014 18:51 ]
nawet jeśli kupię filtr który pasowałby do mojego przyszłego zakupu tj. zakupu obiektywu jakiego temat dotyczy to i tak wygląda na to iż z dużym prawdopodobieństwem może się on okazać bezużyteczny.
znalazłam w internecie bloga pewnego Pana, na którym rzeczywiście pisze iż przy ekstremalnie szerokich kątach może wystąpić problem podczas użytkowania filtra polaryzacyjnego.
wiesz, dobrze widoczne gradienty to wyjda na 16mm a nawet na 20 mm jak się odpowiednio (tzn. niezbyt odpowiednio) do słońca ustawisz...
Doris napisał/a:
nawet jeśli kupię filtr który pasowałby do mojego przyszłego zakupu tj. zakupu obiektywu jakiego temat dotyczy to i tak wygląda na to iż z dużym prawdopodobieństwem może się on okazać bezużyteczny.
Polar się przydaje, nie tylko to tego... tfu.. przyciemniania. Kup. Zobaczysz, jak sie go na czymś takim używa. Da sie. Z pewną taką ostrożnością.
nawet jeśli kupię filtr który pasowałby do mojego przyszłego zakupu tj. zakupu obiektywu jakiego temat dotyczy to i tak wygląda na to iż z dużym prawdopodobieństwem może się on okazać bezużyteczny
Obiektyw Sigma 10-20 z filtrem w obudowie slim nie winietuje. Nakręcenie kolejnego niestety będzie już winietowało
Już sam dla siebie szukam informacji o systemie Cokin. Okazuje się, ze są różne wielkości mocowań filtrów. Pominę serię "A", potem jest seria "P" - najpopularniejsza, z mnóstwem tanich (pewnie byle jakich) filtrów. Otwór mocowania ma 84mm średnicy, więc nie ma co się dziwić, że widać to mocowanie na szerokokątnym obiektywie. Potem jest seria "Z-Pro". Otwór mocowania to już 100mm, więc nie powinno już nic winietować. Ceny filtrów są wysokie, jednak po znieczuleniu się jakimś piweczkiem, czy dwoma, ceny mogą już wydać się bardziej oswojone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9