Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tool, ten efekt o ktorym piszesz (dziwnie slabo na srodku) znam. Po prostu stare zoomy sa zoptymalizowane na najwieksze i najmniejsze powiekszenia. Poszukaj sobie od razu Pentaksa 65 lub 80ed. One sa bardzo tanie teraz u nas (2-3000). Moze w UK tez juz stanialy. Ludzie chwala tez Meopta Meostar 82.
Kivirovi, widzisz rozmawiałem z Arkiem i mówił, że starał się o obecność Meopty i Kahlesa (poprawności drugiej firmy nie jestem pewien). No i w sumie szkoda, że ich nie było. Co do Pentaxa, to ja po prostu nie wiem, czy chcę wydać tyle kasy na lunetę. Może gdyby nie pewni Panowie , dzięki którym nabyłem Nikona E II to może na lunetę miałbym wiekszy budżet?
Z tymi panami to trzeba uwazac. Stare przyslowie amerykanskich birdwatcherow mowi, zanim kupisz lunete kup najlepsza lornetke na jak cie stac. Jak nie potrzebujesz lepszej to DOT jest naprawde niezla, do 2000 trudno znalezc konkurencje. Z ta Meopta to sa rzeczywiscie powazne problemy. Sam spedzilem kiedys wieczor na poszukiwaniu sklepu, ktory ma M w Polsce i nici; same wirtualne strony... Stawianie marki DO nad Meopta, czy nawet Celestronem potwierdza, ze Polacy maja jakis problem z Czechami.
Ja to jednego żałuję, że Delta nie wzięła na Festiwal żadnego Celestrona. Co prawda byłem u nich w salonie wielokrotnie ale to nie to samo co móc wziąć lunetę w łapy i iść w teren. Chyba czeka mnie wypożyczenie od nich na weekend ze sklepu.
Arek, Ja tez jestem w szoku. To sie zaczelo przed swietami. Zobacz na B&H Photo video, jest jeszcze taniej ale to moze byc kwestai podatku vat.
tool, Tez mi wlasnie najbardziej brakuje Celestrona. Moim zdaniem DO nie wywiazuje sie z obowiazkow oficjalnego importera i od dluzszego czasu mysle, zeby do Celestrona napisac w tej sprawie.
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2014
Santre napisał/a:
Conquesta 8x32 długo porównywałem z Victory. Mam wrażenie że firma zeiss strzeliła sobie w kolano ponieważ conquest nie ustępuje serii victory a jest trzykrotnie tańszy. Bardzo dobra lornetka w dobrej cenie.
To nie do końca strzał w kolano a raczej przemyślana taktyka. Ze swoich kilkudziesięcioletnich obserwacji wyciągnąłem wniosek, że 70-80% myśliwych kupuje Zeissa lub Swarka wyłącznie ze względów wizerunkowych jako jedyny argument przyjmując zaporową dla pozostałej części społeczeństwa cenę. Tacy nowobogaccy lanserzy zawsze kupią to co trendy i najdroższe nie zważając na cenę a potem licytują się na zbiorowych polowaniach co kto ma, gdzie był i jaki jest ważny.
Z kolei racjonalnie myślący myśliwi i ptasiarze z reguły kupują coś co ma dobrą relację jakości do ceny nie zawsze patrząc na prestiż marki.
Zeiss jak widać dba o obydwie te grupy i chwała mu za to.
tool, Tez mi wlasnie najbardziej brakuje Celestrona. Moim zdaniem DO nie wywiazuje sie z obowiazkow oficjalnego importera i od dluzszego czasu mysle, zeby do Celestrona napisac w tej sprawie.
I tu właśnie nie rozumiem dlaczego nie ma na naszym rynku Celestrona Regal M2. Ponoć równie dobry optycznie, jak nawet trochę nie lepszy od Regala F-ED nie wspominając, że sporo lżejszy od poprzednika. Krótszy chyba jednak nie.
Maciek napisał/a:
Z kolei racjonalnie myślący myśliwi i ptasiarze z reguły kupują coś co ma dobrą relację jakości do ceny nie zawsze patrząc na prestiż marki.
No, nie tak prędko z tym osądem , nie zapominaj o Swarovskim, tu często ptasiarze nie myślą racjonalnie .
Ja przerobiłem kilka lunet Yukona, Celestrona 100mm, Opticrona SD i teraz mam Nikona Fieldscopa 82 ED i chyba zostanę z nim do końca. Jeszcze kiedyś sobie kupię szeroki kąt 30x i będę miał zestaw jak się patrzy. Zresztą polecił mi kivirovi Pentaxa i Nikona, Pentaxa nie mieli a chciałem coś kupić i mieć z głowy a że był to kupiłem, sklep a raczej pan od sprzedaży nikonów powiedział mi że jak mi nie będzie pasować to mogę oddać, ale na szczęście nie było potrzeby.
A wracając do tematu lornetek może już jutro będzie Viper u mnie więc pewno nie wytrzymam i pojadę wieczorem nad wodę żeby pooglądać coś i oczywiście porównanie zrobię. Mam DO Foresta 10x42 i będę mierzył, ważył itp.
Maciek, ja podejrzewam, że HT po prostu ma nadzwyczajną transmisję (95-97%) szczególnie wyróżniającą się w spektrum fal krótszych - do obserwacji nocnych, zaś Conquest HD bardzo dobrą ok. tj. 88-91 (wg metodyki Arka) nie wyróżniającą się niczym więcej.
Tool, wiesz po czym poznać prawdziwego ptasiarza?
Jego dzieci chodzą w tej samej kurtce 3. rok a on: Swarovski na szyi, Swarovski na statywie. / *
Dziękuję organizatorom za perfekcyjnie zorganizowaną imprezę. Warto było chociaż w jedną stronę mieliśmy do przejechania 520 km Wrażenia z FO niezapomniane, doświadczenie bezcenne Najlepsze z tego jest to, że po powrocie do domu przetestowaliśmy nasze stare lornetki Carl Zeiss Jena 8x30 z 1971 i 10x50 z przełomu lat 80 i 90-tych no i ....super. Naprawdę są niezłe Ponieważ jesteśmy okularnikami najlepszą bo optymalną ofertę dla nas zaprezentował AstroClassic na Fujinon 10x60 HB – cena regularna 3699zł, cena ofertowa 3200zł. Dobre dachówki do patrzenia w okularach. Dziękuję firmie za zainteresowanie klientem Pozdrawiamy-Kombaynista z synem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10