Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 17 Maj, 2008
Proszę o jak najszybszy test nowego Pentaxa K20D.
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 09 Kwi, 2008   

Widać Olympus bardziej przykłada się do kontroli jakości... Albo Chińczycy są dokładniejsi...

Reklama

darmuszka 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Maj, 2008   

Kupiłem wczoraj Samsunga GX20 w Ulsan (sorki pentakowcy że się wtryniam) - ale to chyba ta sama puszka (prawie) :-) )) - cena za body, 18-55, torbe i 2GbSd - 1.350.000 WON czyli około 1300 zielonych. Dla porownania w tym samym sklepie Canon 40D kosztowa 1.450.000. Szukałem Samsunga na www.auction.co.kr i ceny bardzo podobne jak w sklepie.
Aparat na razie uzywam, emocji za duzych nie mam, wydaje mi się, że tonanlne dopracowanie mogłoby byc lepsze jak z funkcja D-light w Nikonach. Jak już coś będę mial więcej to napisze

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 01 Maj, 2008   

W Stanach, body po rabacie wychodzi już $1029.95:
http://www.abesofmaine.co...0D&l=STREETPRIC
Jeszcze chwila i spadnie poniżej $1000...

darmuszka 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Maj, 2008   

no a myślałem, że u mamy najtaniej.
nie chcę zakładać nowego wątku typu samsung dx20 the best bo nie wiem czy ma to sens i troche pentakowcom zakoreanię na forum.
Dopiero zrobiłem 2000 zdjęć i szczerze mówiąc nie jestem zwalony z nóg.
zdjęcia są ok, ale uwazam, że zakresy tonalne so takie sobie. W bardzo słoneczny dzień ciężko bardzo dobrze naświetlić niebo i głębokie cienie pod drzewami.
pewnie się nie znam ale pamiętam jak na starych lustrankach z niską czułością z 15 albo 18 DIN zdjęcia wychodziły ostre jak brzytwa i mięciutkie z oddaniem subtelnych szarości. Do tego jeszcze zabawa papierem i chemią i efekty były super.
Nie wiem jak uzyskac takie efekty na cyfrówce ale to co wychodziło na kliszy samo z siebie tutaj ciężko mi uzyskać.
Może ktoś ma jakieś tricki. Zmieniam kontarst, sharpness itd ale nadal kiszka.
Chyba wrócę do kliszy........

jaad75 
Klub Pierdzieli

Cyfra ma zakres tonalny bliższy slajdom, niż dobrym negatywom, więc trzeba to brać pod uwagę przy naświetlaniu...

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Cytat:
Chyba wrócę do kliszy........
- to bardzo dobry pomysl

darmuszka 
Nowy

może to kwestia softu te zakresy tonalne.
miałem przez cztery lata olympusza c770 - jak na tamte czasu to był jeden z najlepszych aparatów na rynku w swojej klasie. Pamietam 999euro (teraz jakieś 200?)
i miał na tyle dobre zdjęcia, że odszedłem od kliszy.
a tu rozczarowanie. te 14Mpx nie powala z nóg. Jest jednak prawda, że matryca to nie wszystko. Wiem, że ocena wizualna zdjęcia bez testów to bajanie w gwaiazdach ale subiektywnie mój Samsung nie robi 3 krotnie lepszych zdjęć.
Na kliszy to było śmiesznie proste. Duża czułość: szybko, kontrastowo i zarniście. Mała czułość: wolno, tonalnie i miękko.
Chyba do dupy są algorytmy w aparatach albo sobie nie radzą z elektronami i dopiero kwantowe matryce załatwią sprawę.
2000Mpx matryce kwantowe............................................

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Maj, 2008   

Albo pigułka prozacu.

Jakie robisz powiększenia ?

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Wysłany: Wto 06 Maj, 2008   

darmuszka napisał/a:
Na kliszy to było śmiesznie proste.
- taaak ? Bardzo ciekawe - a sam wywolywales i robiles odbitki czy "pan z labu" to robil ?

darmuszka 
Nowy

Wysłany: Sro 07 Maj, 2008   

fafniak napisał/a:
darmuszka napisał/a:
Na kliszy to było śmiesznie proste.
- taaak ? Bardzo ciekawe - a sam wywolywales i robiles odbitki czy "pan z labu" to robil ?

No cóż, wyczułem zgryźliwośc ale niech tak będzie.
Ja robiłem na naszym poczciwym Krokusie, głownie na papierach z Bydgoszczy bo na zachodnie niestety......
papiery bromowe, pólmaty jedwabiste, zabawa temperaturą, miękka i twarda chemia, czasem nawet nieudolne proby z bromkiem srebra i własna chemią. Amotorska zabawa.
Faktycznie, jak sobie teraz przypomnę, to jednak bylo trochę babrania.
Ale mając kliszę, jaka by nie była, to potem w ciemni nadal duże pole do popisu.
No i na koniec retusz. Ale to juz inna historia.

Tak na marginesie smutna sprawa. W moim miasteczku, gdy w latach 80-90 zaczęły wchodzić laby i C41 - znajomego tata - lokalny fotograf - popełnił samobójstwo - nie wytrzymuja spadku klientów i powoli wchodzącej automatyzacji.........

a odopwiadając na wytanie jakie powiększenie: :-) )))))))))))))) powiększalnik pod sufit na dwóch stołach i krześle i dawaj maksymalne papiery wtedy dostepne.
Ale efekty były mizerne bo optyka krokusa jednak słaba.

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 11:09 ]
acha i bardzo nieciekawa sprawa, aparat miałem w łapie, gorąco jak diabli, słońce ostre i niestety upał - myślę, że to było przyczyną katastrofy - bo nagle zdjęcia jakby potraktowane kwasem lyb czyms innym - myslicie, że matryca sie przegrzała?
Po wystudzeniu aparatu - wszystko wróciło do normy.
Zreszta sami popatrzcie jakie problemy.
Ech, delikatne te cyfrówki, ani mrozu, ani slońca, samsung tylko deszcz :-) )))))))))

och moj samsung sie przegrzal.jpg
sami widzicie, kiszka - temperatura?
Plik ściągnięto 5428 raz(y) 370,55 KB

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nie doczytałem jaki masz aparat, ale ja się mrozem czy upałem nie przejmuję a aparat czasami naprawdę wiele godzin "spędza" na dworzu.

darmuszka 
Nowy

na cóż, dałem sie wrobic legendy o matrycach i kupiłem samsunga gx20.
poniewaz jestem teraz w korei, wydawało mi się, że to będzie okazja.
odnośnie temperatury to mija wina bo wisiał na szyi i był gorącu jak diabli, troche sie przestraszyłem, że za gorący i faktycznie.
no ale w takim extremum to mało co przeżywa,
pamietam jak zenith mi sie nagrzał i klisza zwariowała ale efekty były niesamowite: powstały swego rodzaju peknięcia na kliszy w kształcie sześciokatów. Jak wróce do domku to wyslę na forum bo efekt niecodzienny.

tutaj w seoulu widziałem uzywane canony AE1 z dwoma szkłami za 200 dolków. - brać?

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 11:29 ]
acha i znowu zapomniałem
miałem kiedys yashice 300 (piękna maszynka) - miała niecodzienna funkcję jak na tamte czasy analogi - funkcje trap kóra wykrywała ruch w kadrze i wtedy robiła foty. Wspaniała sprawa do przyrodniczych zdjęć, gniazd itd. Co prawda baterie padały szybko no i czasem cała klisza poszła w mgnieniu oka na darmo. Ale czasem warto było.
Może wiecie które teraz aparaty maja taka funkcję.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

AE1... miałem kiedyś go w pracy. Ja bym kupił dla sentymentu. Jak ktoś lubi kliszaki i to do tego za takie pieniądze...pewnie, że brać :mrgreen:

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

darmuszka, pokaz plik z aparatu najlepiej RAWa bo takie cos to ja PS zrobie i tez napisze "olaboga" :razz:

frisky 
Nowy

Znalezlem testy k20 i k10 z antypodow (Australia) z uzyciem imatestu.
Nie bardzo moge sie doczytac jak testuja i czy wyniki sa porownywalne, ale im tez na mtf50 k20 wyszla gorzej niz k10. W tekscie o k20 pisza ze imatest dal lepsze wyniki niz k10, ale wykresy tego nie potwierdzaja.

Trzeba wybrac full review

Link k20

Link k10

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi