Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
8x32 do ~3000
Autor Wiadomość
Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 07 Lut, 2016   

Kite Lynx HD 8x30 bardzo dobra lornetka testowałem na zlocie optycznym, tylko cena wtedy była ok 1.500 zł.

Reklama

marcin. 
Początkujący

Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   

Przepraszam mam jeszcze pytanie o Steiner Night Huntera Xtreme 8x30. To jest nowsza wersja XP?

Czy ktoś byłby skłonny porównać tego Steinera do Vixena New Foresty?

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 11 Lut, 2016   

marcin., to jest zupełnie inna klasa sprzętu. Poszukaj na forum opinii, jesienią coś o niej było.
Gdybyś kupował lornetkę musisz ją dokładnie obejrzeć - słynna włoska jakość daje o sobie znać ;) -pisał o tym Volver gdzieś dalej w tym wątku:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=27976

http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0

Arek 
Redaktor

marcin., nighthunter to świetny sprzęt. Pancerna obudowa + krystaliczny obraz w centrum. Pole nie rzuca na kolana, ale transmisja już tak.

O problemach jakie zaobserwował Volver informowałem polskiego dystrybutora czyli firmę Kaliber. Twierdzili, że od ręki wymieniają na model bez żadnych wad.

marcin. 
Początkujący

Arek, z tego co kojarzę miałeś ją bądź masz? Czy brzegi są bardzo złe?

W ogóle lornetki to jest fascynujący problem. Firmy udają, że robią lornetki w innych krajach niż robią je w rzeczywistości, przyznać się że są robione w Chinach to jak wygadać się na squashu, że zamiast na treking do Nepalu jedzie się do Ciechocinka (pozdrawiam wszystkich mieszkańców Kujaw), duża część sprzętu to to samo tylko w innej obudowie, b-brandy ten sam sprzęt mogą mieć różnej jakości w zależności od dostawy, kontrola jakości to jakiś termin science fiction.

Ciekawi mnie taka rzecz - ile powiedzmy w latach 80. kosztowała w dolarach porządna lornetka? Tego Steinera na niemieckim ebayu można dzisiaj kupić za jakieś 477 euro, czyli ok. 540 dolarów i ma takie problemy z jakością. Ile trzeba było zapłacić żeby dostać to co producent deklarował, że sprzedaje?

Santre 
Entuzjasta

Miałem Vixena i Steinera. Steiner po 10 latach użytkowania będzie wyglądał tak samo. Foresta będzie wspomnieniem. Ja nie wierze w brak solidności u Steinera. Przypadek który był omawiany na forum jest incydentalny. Nie jestem zwolennikiem produktów z Chin dla mnie to jednorazówki.

marcin. 
Początkujący

Santre, to kwestie mechaniczne mamy za sobą - miło mi to słyszeć, a jak porównałbyś je od strony optycznej?

Santre 
Entuzjasta

Napisz w paru słowach do czego potrzebujesz lornetki.

Arek 
Redaktor

marcin. napisał/a:
Arek, z tego co kojarzę miałeś ją bądź masz? Czy brzegi są bardzo złe?

Nie są złe. Ale powinny być lepsze jak na pole tej wielkości i Porro tej klasy. Lornetka nadrabia to jednak jakością obrazu w centrum, odwzrowowaniem bieli i transmisją. Mało która lornetka pokazuje tak kryształowo czysty obraz.

Do tego jakość wykonania. Możesz przejechać po niej samochodem, po ciężkim pobycie w burzy piaskowej możesz ją po prostu wrzucić do zlewu żeby się odmoczyła i pozbyła piasku. Zwiedziła ze mną kawał świata, a wygląda niewiele gorzej niż gdy ją kupowałem. A nigdy jej nie oszczędzałem.
Była w burzy piaskowej w Kenii i w Monument Valley, wpadała nie raz w piasek nadbałtyckich plaż, była zalewana deszczem i morską wodą na kutrze za kręgiem polarnym. Jak wiem, że warunki będą ciężkie, biorę Steinera.

Arek 
Redaktor

To jeszcze taka wstawka.

Łowienie ryb na Lofotach. W deszczu i małym sztormie. Steinera nawet nie chciało mi się odkładać.
Wisiał sobie na boku zalewany czym się dało.

Z nim tak się po prostu robi. Jak nie chcesz się cackać z lornetką i się bać, że coś się z nią stanie, Steiner jest dla Ciebie.

tmp.jpg
Plik ściągnięto 5381 raz(y) 125,28 KB

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sob 13 Lut, 2016   

Santre napisał/a:
Miałem Vixena i Steinera. Steiner po 10 latach użytkowania będzie wyglądał tak samo. Foresta będzie wspomnieniem. Ja nie wierze w brak solidności u Steinera. Przypadek który był omawiany na forum jest incydentalny. Nie jestem zwolennikiem produktów z Chin dla mnie to jednorazówki.

Miałem na myśli kontrolę jakości - przepuszczają lornetki które nie powinny opuścić fabryki. Zabrudzenia wewnętrzne, rysy na pryzmatach itp - to można łatwo sprawdzić zerkając do środka zanim się sprzęt spakuje w wyśle w świat.

Sprzedałeś Santre swojego Steinera?

marcin. 
Początkujący

Wysłany: Nie 14 Lut, 2016   

Santre napisał/a:
Napisz w paru słowach do czego potrzebujesz lornetki.

1. Podglądanie ptaków - w dobrych warunkach, nic ekstremalnego.
2. Gapienie się na morze kiedy jestem nad morzem.
3. Gapienie się na okolicę kiedy idę pofocić landszafty.
4. Do sakwy rowerowej.
5. Do torby z łopatkami i wiaderkami kiedy idę budować zamki z piasku, tamy i tego typu konstrukcje.

Abs 
Optyczny

Czyli waga może mieć znaczenie. Szkoda, że tak rzadko jakość i niska waga idą w parze. Po mojemu: Swarek 8x25, Kite Lynx 8x30, Zeiss 8x32 a może nawet 10x32 (ta jest relatywnie najcięższa ale może najlepsza). Steiner jeśli odpuścimy zupełnie kryterium gabarytowo-wagowe (choć jakiejś tragedii tutaj nie ma).

marcin. 
Początkujący

Waga ma dla mnie znaczenie tylko w punkcie pierwszym, rozmiar w punkcie trochę pierwszym i trzecim.

W punktach 1-3 sprawdzi się każda lornetka, która jest lepsza od Vixena New Foresty, w punkcie 4 (lub każda inna ale solidnie zabezpieczona) i 5 sprawdzi się tylko Steiner. Jako, że cena Steinera to ca. trzy Vixeny to kluczowe pytanie - czy Steiner jest lepszy optycznie od Vixena?

Marlut 
Optyczny

marcin. napisał/a:
... czy Steiner jest lepszy optycznie od Vixena?

O niebo lepszy, a może i o 2 nieba ;)
RomanW ma Vixena i Steinera - poczytaj jego posty.

[ Dodano: Czw 18 Lut, 2016 23:01 ]
Pochwal się jak coś wybierzesz i napisz coś więcej o PRIME HD.

Odpowiedz do tematu