Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 20 Kwi, 2016
Przesiadka z Nikona D60 na.....??
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Maj, 2016   

WojciechW napisał/a:
400$ za wczesnego i środkowego Gierka to raczej pół Syrenk

79r to już Gierek... bardzo schyłkowy... :wink:
Preskaler napisał/a:
Canon wśród aparatów był uważany za takie Porsche

Rezultat wyłączności na zapopatrywanie CAF-u i redakcji w swoje wyroby(FTb,EF, F1,F1n). Nikona czy Pentaxa w Polsce wówczas w PRL nie uświadczyłeś, chyba że z prywatnego importu. A wtedy to właśnie nimi fotografowała czołówka na świecie. Można sobie było pooglądać... w katalogach... :lol:

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 24 Maj, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
A wtedy to właśnie nimi fotografowała czołówka na świecie.

Jakieś liczby z wiarygodnego źródła na podparcie tego stwierdzenia, czy znów "otwieram lodówkę, a tu pentax"?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 25 Maj, 2016   

Jeżeli w 79r używali F1n, to czemu nie Pentaxa?

komor 
Moderator

muzyk, jak trochę poguglać, to można trafić na takie, przykładowo, relacje:

During the 60s-early 80s, Nikon was #1 for professionals. It is debatable whether Canon was second, I would group Canon somewhat equally with the other strong players of the era (Minolta, Pentax, Olympus).

I know people who recently bought their first SLR (Nikon) without even considering Canon. The Nikon brand reputation from the past was so strong they didn't even consider other brands. Paul Simon didn't sing about Canons.

takie:
Canon, didn't enter the "pro" SLR market until the early 70's with their F1. Nikon, dominated the pro market from 1960 onward after the 1959 release of their F. And during the 60's,70's,80's and 90's, very few pros used anything other than Nikon. Companies such as Minolta, Pentax, Olympus, Topcon (and to some degree) Canon etc were all just minor players. They catered mostly to the amateur markets. The pro gear they did make never sold anywhere near Nikon's numbers.

Canon never caught Nikon in sales with any of their film cameras. It was only during the last decade or so, that Canon surpassed Nikon in sales with their pro and pro-sumer DSLR's. Optically, most of the big makers always made glass as "good" as Nikon. But in the last decade, Canon has certainly raised the bar with their interesting lens designs.

takie:
I was already into photography by the late 60's, and more seriously by 1975. I don't have any business statistics, but my impression at the time was always that, in terms of SLR cameras, Nikon was tops, Pentax not far behind at that time (in the 60's and up to mid 70's anyway). Minolta wasn't too far behind either. Funny, I don't recall Canon as being a camera most people would think of if they were suddenly in the market for one... not until the late 70's or early 80's. Olympus really only started to take off when they became the pop photography magazines' darling for having the brightest viewfinders, with the OM's in the mid-70's. In the 70's, the fixation in SLRs was with the brightness of the viewfinder, like megapixels are today.

My real impression was that if you were a pro, in the 60's, early to mid-70's, you would choose a Nikon, and if you were a consumer, you would probably think of Pentax first. Buyers of Canon and the others were comparable to the people who bought Ramblers vs Chevs and Fords.

ghost 
Optyczny

A gdzie tam jest napisane, że Pentax był drugim (obok Nikona) wyborem prosów?
Rozumiem, że dla canoniera fakt, że Canon nie zawsze rządził, jest zadziwiający :razz: , ale to nie to stwierdzenie jest zabawne (/błędne) w tekście Andrzeja.

komor 
Moderator

ghost, jeżeli to do mnie, to ja przede wszystkim chciałem przekazać tylko, że w owym czasie świat reporterskiego foto nie składał jedynie z C i N, jak dziś, tylko było znacznie większe zróżnicowanie, to raz, a dwa, że była wiodąca pozycja Nikona. Żeby tak konkretniej to śledzić, to na pewno nie można do jednego worka wrzucać lat 60, 70 i 80, bo przecież w tym czasie sporo się zmieniało na rynku.

Co tam w PRL-u z katalogów wyglądało to nie wiem, nawet obserwowanie fotoreporterów na Olimpiadzie w Moskwie w 1980 niekoniecznie dawało statystycznie poprawną obserwację, bo świat profesjonalnej reporterski nie składa się tylko z topowych wydarzeń sportowych, a kończy się przecież gdzieś nisko na lokalnych festynach i wydarzeniach samorządowo-biznesowych.

muzyk 

Cytat:
Rozumiem, że dla canoniera fakt, że Canon nie zawsze rządził, jest zadziwiający

Tzn. dla kogo?

ghost 
Optyczny

To żarcik był. Taka mała złośliwość. Kierowana trochę do komora.

Pamiętaj kto jest naszym wspólnym wrogiem :razz:

muzyk 

ghost napisał/a:
Pamiętaj kto jest naszym wspólnym wrogiem :razz:

Oczywiście. :cool:

:mrgreen:

komor 
Moderator

ghost napisał/a:
To żarcik był. Taka mała złośliwość. Kierowana trochę do komora.

Jaaaaa??? Przecież ja kanonierem jestem z rozsądku, a nie z miłości. :razz:

fides 
Entuzjasta
fides

I tak lepiej niż z wpadki.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Maj, 2016   

ghost napisał/a:
Jeżeli w 79r używali F1n, to czemu nie Pentaxa?
:lol: :lol: :lol:

Problem z czytaniem? W Polsce "handlowano" wyłącznie Canonem - jak już napisałem. Podobnie jak na rynku TV były wyłącznie "radzieckie", polskie i Sony... Do dziś u niektórych zostało w pamięci że jak TV to tylko Sony. Nie dziwię się że wielu o tym nie wie - skoro ich świadomość nie sięga przed rok 90-ty. W 1979 roku mogłem sobie naocznie sprawdzić czym fotografują fotoreporterzy na świecie - robiąc zdjęcia na I pielgrzymce JPII w Krakowie. Polskich rozpoznawałem po Canonach... :grin:

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2016 14:53 ]
ghost napisał/a:
Pentax był drugim (obok Nikona) wyborem prosów?

Taki skrót myślowy, nawiązany do obecnych lustrzanek i fotografii reporterskiej, bo w ówczesnym świecie fotografii zawodowej tych marek było sporo, więcej niż dzisiaj. A i to obecni zawodowcy fotografują i sony i Hasselblladem, Mamiyą, Phase One, Pentaxem, Leicą... Zawód fotografa nie kończy się na "ślubniakach" czy fotografii sportowej ...

fides 
Entuzjasta
fides

Dać możliwość wyboru ludziom wychowanym w kraju totalitarnym -to się wezmą pogubią. :razz:

Andrzej.M.
[Usunięty]

fides napisał/a:
to się wezmą pogubią

dcs, niekoniecznie , jak zawsze zależy od człowieka. Kilka lat temu, gdy uznałem że fotografia cyfrowa doszła do poziomu jakości zdjęć analogowych a nawet je prześcignęła, więc pora na własny sprzęt cyfrowy - doszedłem do wniosku że Pentax dobrze rokuje i się nie pomyliłem , mimo że na tym i paru innych forach pisano o rychłej likwidacji marki. Gdy ośmieliłem się pisać co innego - wyśmiewano, uważano za trolla (szczególnie gdy zwróciłem uwagę na jego lepsze puszki i matryce wobec popularnego Canona). Gdy 2 lata temu napisałem że w 2015 będzie FF Pentaxa - wyśmiano mnie - i słusznie - nie przewidziałem że premierę przesuną na wiosnę 2016... Jednak jest i nie dość że nie ustępuje puszkom konkurencji, to jeszcze ma innowacyjne wobec nich rozwiązania. Pisano że puszki nie będzie bo... nie ma do niej szkieł. Ale szkła zrobiono - to że kiepskie bo na pewno rebrandowane od producenta "kundelków"... Eeech... Czego to się ludziska nie uczepią... :lol: :zalamany:

fides 
Entuzjasta
fides

Co do wyboru marki sprzętu foto -to był żart.
Co do innych wyborów podejmowanych po odzyskaniu wolności -to różnie to bywało. Ze skrajności w skrajność -jak pijany: od jednej ściany do drugiej.

Odpowiedz do tematu