Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
JObiektywy do lustrzanek sa najlepsze optycznie przy przyslonie 8-11 a kompaktow przy przyslonie 4
Nie, nie są. Po prostu efekt dyfrakcji jest odczuwalny w przypadku gęsto upakowanych matryc kompaktów znacznie wcześniej i jakość powyżej f/4 spada bardzo szybko... W A2 już przy f/5.6 rozdzielczość jest ograniczona przez to zjawisko...
jaad75
Hmm nie rozumiem jezeli dyfrakcja ogranicza jakosc obrazu powyzej przyslony 4 w A2 tzn ze obiektyw jest juz gorszy, wiec dlaczego piszesz ze obiektyw A2 przy przyslonie 4 nie jest najlepszy optycznie ? ( mniejsze przyslony tzn wiekszy otwor to znowu abberracje optyczne) Dla mnie oznacza to ze optymalna przyslona dla A2 jest 4, a GO wedlug np Ekspozycji bez tajemnic odpowiada przyslonie 16 dla lustrzanki, dla mnie wystarczy
To samo dotyczy lustrzanek najlepsza przyslona to 8-11, ponizej aberracje powyzej dyfrakcja. Jasne ze mozna jakies bardzo drogie i specjalistyczne obiektywy wykonac tak zeby mialy mniejsze aberracje ale to oznacza dodatkowe soczewki, powloki przeciwodblaskowe itp ( no i wiekszy rozmiar i ciezar obiektywu:) )
jaad75
Hmm nie rozumiem jezeli dyfrakcja ogranicza jakosc obrazu powyzej przyslony 4 w A2 tzn ze obiektyw jest juz gorszy, wiec dlaczego piszesz ze obiektyw A2 przy przyslonie 4 nie jest najlepszy optycznie ?
Bo to nie tyle kwestia jakości obiektywu, co wydajności układu obiektyw-matryca... Dyfrakcja jest związana z przejściem światła przez przysłonę, a ta jest raczej elementem mechanicznym, niż optycznym...
Ok to juz rozumiem o co Ci chodzilo, o caly uklad obiektyw+matryca, tylko ze A2 jest aparatem zamknietym i ani obiektywu ani matrycy nie wymienie
To samo mam w S5 jak mam program P to aparat prawie nigdy nie schodzi z przyslony 4, woli zmienic ISO czy czas ale parzyslona jest jak zamurowana
Ale zeby nie bylo za duzo offtop to nie ma co sie bac S5, robi dobre zdjecia i filmy , bardzo dobre zdjecia mu wychodza przy silnym oswietleniu, gdy nie brakuje mu swiatla dlatego napisalem ze to wakacyjny aparat.
Kolego jak pisałem sam posiadam Nikona D80 więc na ten temat mogę coś powiedzieć na temat alfy, raczej nie, tyle tylko że widziałem alfę 200 z różnymi obiektywami kitowymi, w dość podobnej zasadniczo cenie. najpopularniejszy jest kit 17-70/chyba/ ale widziałem z kitem 18-105, i jeszcze chyba coś /droższe zdaje się/ 18-200, oprócz tego coś tam jeszcze było 18-50 no tego nie pamiętam, to Ty jako ten który "posługiwa się" tym sytemem. Po przejęciu KM przez Sony, to właśnie Sony "namieszało" na rynku lustrzanek foto.
Chyba miales na mysli obiektyw 16-105? 18-200 z gory mozna sobie podarowac.
Z cala pewnoscia w ofercie Sony nie ma czegos takiego jak 18-50.
Poza tym jako kit wystepuje tylko 18-70, ewentualnie dodatkowo 75-300. Pozostale obiektywy nie sa dla tego aparatu kitem.
Jak pisałem nie bardzo wiem, bo nie używam tego systemu tylko Nikona, lecz zwróciło moją uwagę że wybór w szkłach dla alfy był wcale wcale, zwłaszcza w porównaniu z Canonem. Ale to moje prywatne zdanie
Jak pisałem nie bardzo wiem, bo nie używam tego systemu tylko Nikona, lecz zwróciło moją uwagę że wybór w szkłach dla alfy był wcale wcale, zwłaszcza w porównaniu z Canonem. Ale to moje prywatne zdanie
Mam rozumieć, że do Alfy jest więcej obiektywów niż do Canona? Lubię dowcipy, ale ten jest średnio trafiony.
Kolega sam się przyznał że nie ma pojęcia o Sony ale jednak się w temacie wypowiada. I dlatego pisze bzdury, ale można mu to wybaczyć bo nie upiera się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10