Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co do „zblizyć się do tematu” to doświadczenie uczy, że czasem trzeba się oddalić, żeby fotografowana sytuacja pozostała naturalna. Czasem wkroczenie fotografa powoduje zesztywnienie i zamilknięcie, czyli - brak akcji.
Trzeba byc niewidzalnym dla radarow Oczywiscie masz racje, bywa tak, ze aparat peszy, ale gdzie romantyzm gdzie fantazja. Kiedys jak byly wojny to sie prali czym popadlo i byla akcja, w przyszlosci jeden Pan, pozostajac w ukryciu, zeby nie "peszyc" przeciwnika nacisnie guzik i rozwali kawalek swiata po drugiej stronie globu. Ulgi mu to nie przyniesie bo jak mozna sie rozladowac naciskajac guzik
I myślę, że to najlepsze podsumowanie! Jeśli tylko kobieta chce! No i gratuluję Ania101! Trzymaj się![/quote]
Bardzo dziękuję
Odnosząc się do tematu:
Nie jestem specem, ale czy zamiast zestawu C10-20 oraz C50 1.8 nie lepiej zainwestować raz a porządnie - w C 17-55 2.8 IS USM?
Z mojego punktu widzenia, lepiej jest mieć jeden dobry, stabilizowany obiektyw, niż 2 różne - a cena podobna. Rozumiem, że światło 1.8 robi różnicę, niemniej jednak wiem, że na razie nie chciałabym żąglować obiektywami, a w/w daje zarówno szeroki kąt jak i nadaje się do portretów. Ja sama zamierzam dokupić stałkę portretową, ale nie ma to jak dobry uniwersalny zoom.
Ania
Ania101,
C 17-55 2.8 IS USM to super obiektyw Rzuc jednak okiem na te zdjecia:
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12 przy 10mm moze i nie wygladaja zbyt "naturalnie" ale wg mnie to jest wlasnie szeroki kat 50mm 1.8 II kosztuje 300 PLN a na wiele pozwala
Oczywiście nie twierdzę, że super-szeroki kąt się nie przydaje. Do krajobrazu rewelacja. Niemniej jednak nie wiem czy jest sens na wstępie pakować się w dwa obiektywy, zamiast jednego standardowego. A w cenie niewielka różnica. Zresztą 17-55 też można wykorzystać "szerokość", a komfort, jaki daje zakres 17-55 przy dobrym świetle jest bezcenny. To wynika z moich skromnych doświadczeń. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie dokupić potem co nieco.
Ania
Teraz bardziej merytorycznie Do zestawu zaproponowalem kolezance dwa obiektywy 50mm i bardzo szeroko 10-22 bo uwazam, ze to super sprawa moc "zrobic zdjecie przestrzeni". (...) Jednak na poczatek polecalbym zestaw pozwalajacy pstrykac wszystko co widzi czlowiek nieuzbrojonym okiem.
Ladamus, sęk w tym, że podajesz te obiektywy bazując na swoich preferencjach. Piszesz o górze Mojżesza i katedrach, a nie wszyscy mają możliwość częstego podróżowania i częściej widzą swoje dzieci na spacerze w parku niż katedrę. Jeszcze inni podróżują, ale do lasu i oglądają robaczki albo ptaki
Nie można w ten sposób doradzać, bo narzucasz swoje własne preferencje fotograficzne. Można jedynie podpowiedzieć, że jak lubisz szerokie plany to tak-i-tak, a jak ptaszki po drugiej stronie rzeki to tak-i-tak. Ale to i tak syzyfowa praca, bo osoby pytające przeważnie nie wiedzą jeszcze jakie są ich preferencje...
Komor ma rację! Co można zfotografować mając tylko szeroki kąt i 50? Nawet z portretem przy 50mm jest niewesoło... Taki dobór obiektywów ogranicza możliwości!
Ladamus, sęk w tym, że podajesz te obiektywy bazując na swoich preferencjach.
Oczywiscie, jak pisalem w pierwszym zdaniu nie jestem wyrocznia w Delfach i moja rada jest subiektywna. Czy na tym forum tylko ja nie jestem obiektywny? Chyba nie...
komor napisał/a:
Piszesz o górze Mojżesza i katedrach, a nie wszyscy mają możliwość częstego podróżowania
To byly tylko skrajne przypadki, nie trzeba podrozowac zeby robic zdjecia Przeciez, nie Wam koledzy proponowalem te obiektywy. Kolezance podeslalem linka gdzie mogla sobie zobaczyc jakie efekty mozna uzyskac za pomoca 10-22 i 50. Wg mnie przyklady same sie bronia. Sa tam swietne portrety, krajobrazy, architektura... Czyli wszystko to co przeciwtny czlowiek fotografuje na spacerze, wakacjach, imprezach rodzinnych (wyjatkiem bedzie urlop na olimpiadzie i proba robienia zdjec sportu z trybun...).
Chyba nie chcecie mi powiedziec, ze jak idziemy na specer z dzieckiem to zabieramy sprzet od sredniego tele w gore?
Ania101 napisał/a:
Niemniej jednak nie wiem czy jest sens na wstępie pakować się w dwa obiektywy, zamiast jednego standardowego.
Oczywiscie, ze nie ma sensu Jednak wczesniej w watku proponowano zestaw 3 lub 4 obiektywow na start... To lekka przesada. Ja uwazam, ze tele mozna dokupic zawsze jak komus braknie zakresu. Ale na poczatek (powtorze sie po raz setny) lepiej przez wizjer widziec tak jak widza ludzie Czyli do 50-60 mm (subiektywnie).
[ Dodano: Czw 24 Lip, 2008 09:43 ]
Cytat:
Komor ma rację! Co można zfotografować mając tylko szeroki kąt i 50? Nawet z portretem przy 50mm jest niewesoło... Taki dobór obiektywów ogranicza możliwości!
Oczywiście, ze zabieramy na spacer z dziećmi tele! Przeciez nie będę za nimi ganiał jak głupi... A i ptaszka można przypadkiem... 50mm jest dobre do portretów studyjnych, albo nieruchomych obiektów!
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Lip, 2008
ladamus, kolego, po to stworzono lustrzanki i wymienne obiektywy aby ludzie na podstawie własnych preferencji i potrzeb stosowali różne obiektywy.
jednemu potrzebny jest szeroki kąt i 50mm który w przeliczeniu na aps-c daje ok 80mm i niektórzy uwarzają za "normalny" kąt widzenia. innym potrzebne jest tele 300-400mm i bardzo rzadko zapinają inne szkło.
zazwyczaj doradza się osobom niezorientowanym "zapełnienie" ogniskowej aby z czasem sam mógł ocenić co naprawdę jest mu potrzebne. ograniczenie sie do standardu lub szerokiego kąta ogranicza możliwości. to tak jakby w chwili obecnej producenci aparatów kompaktowych zamiast Xkrotnego zoom załączali obiektyw o odpowiedniku ogniskowej na klatkę 35MM (FF)- powiedzmy 38mm.
do czego by to doprowadziło?
Ja sobie nie wyobrażam wyjścia na plener bez takiego 70-200/2.8. Portret robić na 50mm? Można, tylko przy 100,150 lub 200 mm wyjdzie on o wiele lepiej (szczególnie na dworzu jak mamy sporo miejsca). Setki kadrów miejskich, architektury, krajobrazu wychodzą znakomicie przy takim tele - trzeba tylko uruchomić wyobraźnię i nie mieć parcia na robienie wszystkiego w całości. A jak sobie pomyślę o tym rozmyciu, bokehu, plastyce .... MNIAM!
MM, swiete slowa.
Dlugo nie uzywalem swojego 75-300, ale jakos sie do niego przekonalem i teraz portrety robie glownie nim. I co z tego, ze ciemny, ze tepy jak posel, ze glosny AF? Ale za to bardzo ladnie tlo rozmywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9