Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak, to prawda co mówi Wiking o braku konkurencji dla 12. 12x to jednak duże powiększenie, a co za tym idzie mniej uniwersalne, chociaż recenzja Rogera Vine tego modelu zawróciła mi na moment w głowie. Teraz myślę więcej o 10, za wyborem przemawia wszechtroność, z drugiej strony, kiedy przypominam sobie obraz EII 8x, myśli o 9stopniowej ósemce NL też nie daje spokoju. Najgorsze, że nie mam gdzie spojrzeć, bezpośrednie porównanie pewniei rozwiałoby wątpliwości.
Tak, to prawda co mówi Wiking o braku konkurencji dla 12. 12x to jednak duże powiększenie, a co za tym idzie mniej uniwersalne, chociaż recenzja Rogera Vine tego modelu zawróciła mi na moment w głowie. Teraz myślę więcej o 10, za wyborem przemawia wszechtroność, z drugiej strony, kiedy przypominam sobie obraz EII 8x, myśli o 9stopniowej ósemce NL też nie daje spokoju. Najgorsze, że nie mam gdzie spojrzeć, bezpośrednie porównanie pewniei rozwiałoby wątpliwości.
W BeaFoto w Łomiankach jest szansa bezpośredniego porównania EII 8x30 z NL 8x42.
Oczywiście, trzeba zapytać, czy akurat w danym dniu są obie lornetki.
NL jest trochę ostrzejszy na osi (ale to nie jest bardzo zauważalna różnica) i ostry w całym polu, zero AC na osi (w EII AC ją widać, ale nie jest to dokuczliwe) i ma lepszy kontrast.
W EII za to piękny efekt stereo i pole tak duże, że nie widzę wyraźnej różnicy w stosunku do NL.
Jeśli myślisz o 8x, to mocno się zastanów, czy jest sens wydawać na NL, chyba że musisz mieć pole ostre do krawędzi. Nieostrość (szczególnie koma) na brzegu w EII przeszkadza niektórym w astro.
W klasie 10x NL wygrywa polem, ale Zeiss SF też jest świetny i można poszukać używanego.
W klasie 12x NL raczej nie ma konkurencji.
Ostatnio zmieniony przez Wojtas_B Pon 04 Paź, 2021, w całości zmieniany 1 raz
Wszystkie NL-ki ... 8x, 10x, 12x schodzą jak świeże bułeczki . Nawet mając gotówkę w ręku nie zawsze można je kupić od ręki . Na szczęście NL 8x42 ma silną konkurencję , Zeiss SF 8x42 i mniejszy SF 8x32 depczą Swarkowi po piętach . Zapomniałem o EL 8x32 i CL 8x30 .
Ostatnio zmieniony przez Wiking69 Pon 04 Paź, 2021, w całości zmieniany 2 razy
Hmm, dzięki Wojtas za sugestię. Problem w tym, że przebywam obecnie w Norwegii na wiosze i podróż stąd do miasta, gdzie można by takie porównanie poczynić zajęłaby mi dwa dni, jeśii nie więcej. Pozostają więc próby internetowe.
Na śniadanku lornetkowym porównywałem NL 8x42 ze Swarovskim EL 8,5x42 , SLC 8x42 oraz CL 8x30 . Pole widzenia robi ogromne wrażenie . Biorąc jednak pod uwagę różnicę w cenie , na Twoim miejscu szukałbym wszechstronnej lornetki , mam na myśli Swarka EL 8,5x42 . Ostrość , kontrast i kolory są moim zdaniem identyczne jak w NL 8x42 .
Niestety nie miałem okazji . Ale skoro w Zeissie SF 10x42 pole widzenia mnie zachwyca ( 120 m ) . To pole widzenia w Swarovskim wynoszące 133 metry , musi robić fenomenalne wrażenie . Trzeba to podkreślić że brzegi są tak samo ostre jak środek obrazu ! . Na szczęście jest test Arka NL 10x42 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10