Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Maciej Loret, Maciej Loret, przejściówki są ale nie muszę ich używać(tuleja ma gwint 58 i konwerter również)
A to nie zauważyłem, przepraszam.
Co do przykładów, to ja nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy zdjęciami.
Może konwerter jest walnięty? Z obu konwerterów są "zamglone" zdjęcia?
proszę zmienić w moim poście:
"z bonusami jak niepotrzebna soczewka powiększająca, która nam - użytkownikom FZ18 - w niczym nie pomoże"
na:
"z bonusami jak soczewka skupiająca +4 którą możemy zamontować na soczewkę Raynoxa i w ten sposób uzyskać jeszcze większe powiększenie, kosztem jakości"
//zmienione - goltar
Witam,
Ty, zreszta jak i inni preferuja uzycie tuleji 58mm do Reynoxa 250. Dlaczego? Wydaje mi sie, ze uzycie redukcji 46mm na 43mm i przykrecenie Reynoxa bezposrednio do jezdzacego obiektywu jest najprostsze. Czy sa jakies wskazania aby tak postapic?
Pozdrawiam
Karol N.
PS. Wlasnie na goraco sprawdzam w sieci tuleje. Panasonic podaje ze tuleja DMW-LA3 ma gwinty 55,8mm i 55mm a na "alegro" pisza o 58mm i o co tu chodzi?
bo Panasonic niepotrzebnie podaje średnicę przykręcania tulejki do aparatu (55,8mm).
Jesli na allegro piszą o 58mm to jest to średnica na końcu tulejki (czyli tam gdzie przykręcasz już Raynoxa na końcu).
W takim razie jeśli panasonic ma 55,8/58mm
a na allegro jest oznaczenie tylko 58mm
to są to te same wielkości.
po prostu na allegro nie piszą jaka jest średnica mocowania tulejki do aparatu, a opisują że jest to tuleja do FZ18 tak okrężnie.
karol n. napisał/a:
Ty, zreszta jak i inni preferuja uzycie tuleji 58mm do Reynoxa 250. Dlaczego? Wydaje mi sie, ze uzycie redukcji 46mm na 43mm i przykrecenie Reynoxa bezposrednio do jezdzacego obiektywu jest najprostsze. Czy sa jakies wskazania aby tak postapic?
Nie powiedziałem że preferuję. Po prostu było najłatwiej dostać właśnie komplet Raynoxa i tej tulejki do mocowania. Podejrzewam że przy redukcji z 46mm na 43mm, robienie zdjęć byłoby o wiele łatwiejsze, ale niestety nie miałem wtedy czasu szukać i kupować redukcji. Może również wkrótce dokupię i tą redukcję.
bo Panasonic niepotrzebnie podaje średnicę przykręcania tulejki do aparatu (55,8mm).
Jesli na allegro piszą o 58mm to jest to średnica na końcu tulejki (czyli tam gdzie przykręcasz już Raynoxa na końcu).
W takim razie jeśli panasonic ma 55,8/58mm
a na allegro jest oznaczenie tylko 58mm
to są to te same wielkości.
po prostu na allegro nie piszą jaka jest średnica mocowania tulejki do aparatu, a opisują że jest to tuleja do FZ18 tak okrężnie.
karol n. napisał/a:
Nie powiedziałem że preferuję. Po prostu było najłatwiej dostać właśnie komplet Raynoxa i tej tulejki do mocowania. Podejrzewam że przy redukcji z 46mm na 43mm, robienie zdjęć byłoby o wiele łatwiejsze, ale niestety nie miałem wtedy czasu szukać i kupować redukcji. Może również wkrótce dokupię i tą redukcję.
Dzieki Edmun, jak zwykle precyzyjna odpowiedz.
Zastosuje chyba tez ten wariant z redukcja 46mm na 43mm. Ciekawe jak to bedzie funkcjonowac? W tym rozwiazaniu Reynox bedzie nieruchomy w stosunku do obiektywu bo w przypadku tuleji 58mm odleglosc miedzy obiektywem a soczewka moze sie zmieniac w zaleznosci od ustawienia zooma.
Moze ma ktos doswiadczenia z redukcja 46mm 43mm?
Karol N.
myślę że nawet jakość obrazu powinna się zwiększyć.
rozmawiałem już z wieloma osobami na ten temat którzy w makro siedzą już od dłuższego czasu, ale wszyscy z nich właśnie korzystali z tulejki a nie z redukcji.
spróbuję w sierpniu zakupić tą redukcję to będę mógł jakieś testy wrzucić, ale nic nie obiecuję.
[ Dodano: Czw 08 Sty, 2009 16:34 ]
dodam tylko że redukcji nigdy nie zakupiłem, ale podpiąłem Raynoxa pod Canona, więc sam Raynox nie zmienia pozycji co do obiektywu,
teraz myślę że redukcja (zamiast tulejki) byłaby lepsza, jednakże jak już mówiłem, odstawiłem FZ18 na bok, więc w niego już nie inwestuje
zamiast 2025 polecam 1540 Raynoxa (399PLN)..!
co prawda mniejsza krotność ,ale przy dużym zoomie lumixa to i tak sporo,a ten konwerter jest zdecydowanie lepszej jakości!.. wszystko opisane na stronie Raynoxa!
Mam tylko przy okazji pytanie jeśli ktoś stosował ten konwerter,który ma średnicę mocowania 52mm...czy to jest jakiś inny standard (skok gwintu)..czy mam złe przejścia..? ale dwie redukcje 52mm nie mogę nakręcić na ten konwerter..hmm.?
Raynox oferuje oczywiście swoje przejścia i zaczynam podejrzewać,że to może jakiś udziwniony gwint jak chociażby w Lumixie 55,8mm..!!
czy ktoś coś wie.?
pozdrawiam
mpromark, poczytaj dokładnie.
jest naprawdę sporo informacji jak podłączasz Raynoxa i jakie są gwinty.
p.s. skąd Ty te symbole wziąłeś ?
p.s.2 uwierz mi że raynox dcr-250 to wystarczająca soczewka.
zauważ jak wiele osób sprzedaje raynoxy MSN.... głównie chyba ze względu na zbyt duże powiększenie
oj edmun..edmun..!
jeśli chodzi o symbole to popatrz wyżej ,a zrozumiesz.!
chodzi o tele ,a nie o makro.!
mam pisać wszystkie literki,które niczego nie wnoszą,a numer modelu nie wystarcza.??
w związku z tym,co ma do rzeczy dcr250..??..zupelnie nic.!
skoro nie jesteś zorientowany w temacie konwerterów Raynoxa to po co odpowiadasz.?
Natomiast jeśli "podłączenie" Raynoxa wymaga według Ciebie jakiejś specjalnej lektury to wybacz,ale nie ten poziom...
tu chodziło jak wyraźnie napisałem o GWINT .!...gdyż dwie redukcje mi nie pasują.!
Odpisuj jeśli masz coś do powiedzenia..
pozdrawiam
mpromark, przystopuj trochę, bo widocznie kultury brakuję jednej z osób w tej dyskusji.
I uwierz mi że jeśli odsyłam Cię do odnalezienia odpowiedzi - to nie bez powodów.
Sam zresztą napisałem ładny poradnik do dcr-250, więc nie tylko ten jeden model jest mi znany.
Wysłany: Sro 21 Kwi, 2010 Jak zamontować dcr 250 do fz38 na tele?
Witajcie, jakim najlepszym sposobem będzie zamocowanie 250-ki do fz18/28/38 ?
przy standartowym wyposażeniu snap-on pozwala na zoom max x3
Można ten problem obejść montując snap-on na dłuższy okrąg (ten z fz38 ma 1 cm długości) lub znajdując przejsciówkę 46mm 43mm.
Którą konwersję polecacie? 46-43 nie obciąży za bardzo obiektywu? W końcu 250 trochę waży. Dłuższa obręcz była by nakręcana na body więc tego problemu by nie było.
Pozdrawiam i przepraszam jeśli już ktoś o to pytał, szukałem, nie znalazłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11