Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
trochę odświeżę temat:) tak mnie naszło, żeby sprawdzić swojego tamrona 17-50 po lekturze paru tematów gdzie zwraca się uwagę na BF i FF
zrobiłem mały test niestety nie mogę chwilowo zrobić tego przy dziennym świetle - tak wyglądało moje stanowisko: link [chyba odpowiednio - podkreślam jestem mega amatorem ]
13 prób na focus chartcie (iso 400) czasami oddalałem aparat i przybliżałem obiektywem ale ogólnie 16-30 cm od kartki tryb AV:
1) 1/400 2.8 link
2) 1/1000 2.8 link
3) 1/60 11 link
4) 1/100 11 link
5) 1/250 5.6 link
6) 1/1000 2.8 link
7) 1/800 3.2 link 1/800 3.5 link
9) 1/500 4.0 link
10) 1/400 4.5 link
11) 1/250 5.6 link
12) 1/320 6.3 link
13) 1/125 8.0 link
zgadzam się. Kartka ma być położona na płasko !!! W pliku jest to wyraźnie napisane i nawet narysowane jak to ma być przeprowadzone. OMG. No - teoretycznie jakbyś naciągnął tą kartkę byłoby OK. Acha, jeszcze jedno, zazwyczaj sprawdza się na najwyższej ogniskowej, największej przesłonie i jak najbliżej kartki. Sprawdzanie na f8 i f11 to już spokojnie mogłeś sobie podarować no i ta zagięta kartka na pewno w niczym nie pomagała bo ogległość od obiektywu musi proporcjonalnie rosnąć a w Twoim przypadku przy końcu ta odległość jest stała.
W3rlock, ustaw aparat na statywie, a kartkę pod kątem 45 stopni do osi obiektywu. Wyceluj w środek kartki, centralnym polem AF. Następnie wyostrz AF-em i zrób zdjęcie, przełącz na mf, rozostrz, włącz af i znowu wyostrz. Zrób serię 10 lub 20 klatek dla danej ogniskowej (na przykład dla 2 granicznych i jednej ze środka zakresu).
Każdemu szkiełku może się zdarzyc pudło. Pytanie czy to jest wyraźna tendencja czy przypadek. Żeby to rozstrzygnąc, musisz przeprowadzic test porządnie.
Jeśli nie masz statywu to umieśc aparat na jakiejś solidnej płaszczyźnie tak, żeby się nie ruszał i postaw kartkę na boku zgodnie z powyższym opisem.
okej poprawiłem test:
Stanowisko;) brak statywu jednak okazał się wyzwaniem - link
zwiekszylem o 1 balans bieli
1) 1/50 2.8 50mm link
2) 1/50 2.8 17mm link
3) 1/50 2.8 chyba 17mm link
4) 1/40 2.8 50mm link
5) 1/25 3.5 50mm link
6) 1/30 3.5 17mm link
miejcami zmieniałem kąt, żeby 45 łapać bo na książkach to troche trudne ;/ ogniskowa to dla pewnosc 17 i 50
wygląda na idealne ostrzenie ale czekam na opinie:)
Tak naprawdę to nie musi być dokładnie 45 stopni tylko w okolicach. Więc ze stanowiskiem to bym się tak naprawdę nie przejmował. 45 dlatego bo jest to kąt najdalej "oddalony" od 0 stopni gdzie nic byś nie zobaczył tylko krawędź kartki a 90 stopni gdzie cała podziałka byłaby jednakowo oddalona od obiektywu. A nam zależy na zmierzeniu wady mniej więcej. Tak naprawdę chodzi o ustalenie czy obiektyw ostrzy w punkt i jak rozchodzą się w obie strony poziomy ostrości/nieostrości
Jakoś dziwnie to było badane. Na niektórych pokazuje front (na pewno zdjęcie 1 i 2,3,6) a na niektórych back fokus (4,5) No chyba że nie zawsze mierzyłeś w czarną grubą krechę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10