Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co w zamian Nikon 8x25EX
Autor Wiadomość
Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Nie 12 Paź, 2025   

Jan55, dlatego potwierdza się to co napisałem jeszcze wcześniej . Brak dopasowania lornetki powoduje wady w obrazie oraz ,, napięcie "" . Tu zapewne wysunięto muszle na max , zerknięto i ujrzano ,, dziurkę od klucza "". Nawet gdyby pole było tylko 8 * to nie powinno być takiego efektu .

Reklama

Binofan 
Uczestnik

Wysłany: Sro 15 Paź, 2025   

Kot72 napisał/a:
Jan55, dlatego potwierdza się to co napisałem jeszcze wcześniej . Brak dopasowania lornetki powoduje wady w obrazie oraz ,, napięcie "" . Tu zapewne wysunięto muszle na max , zerknięto i ujrzano ,, dziurkę od klucza "". Nawet gdyby pole było tylko 8 * to nie powinno być takiego efektu .

Cóż to za brednie....a, jednak był efekt o którym piszę , niesamowite prawda?
Miałem tego dnia że 6 lornetek w ręku , 7 bo jakiś człowiek kupował akurat Vortexa Viper i popatrzyłem także przez niego. Powtórzę, co za brednie. Wszystkie lornetki podawał mi sprzedawca. Odkręcał w każdej muszle i mi podawał. Przez każdą obserwowałem komfortowo w miarę klasy lornetki oczywiście przy odkręconych muszlach, w Kowie zrobił to samo. I tu widziałem już dziurkę od klucza. Jednak kolega Kot twierdzi że ta lornetka jest świetna tylko jak źle patrzyłem. Bawię się lornetkami 40lat no , ale cóż nie znam się i nie potrafię przez nie patrzeć. A może do tej świetnej Kowy potrzeba dwóch osób do obsługi czy może miarkę trzeba przykładać podczas wysuwania muszli ? Litości. Jest to badziew warty może 500zł , a może nie. Powiedz to zwykłym użytkownikom którzy mają pierwszy raz lornetkę w rękach że trzeba podłubać przy muszlach żeby było coś widać... Opowiedz im tą bajkę o wysuwaniu muszli w Kowie i wyślij ich na kurs obsługi. Tak to jest świetna lornetka. No i opowiedz im też o kolimacji, no wiesz że jak by nie była rozkolimowana to mózg i tak złoży obrazy, będzie dobrze.

_Tomek_ 
Optyczny

Nie ma sensu rozmawiać o tej Kowie, skoro nie wiadomo jaki to model:
Binofan napisał/a:
Oglądałem (...) jakąś Kowę chyba 8x32

A może to była Genesis 8x22? Na miejscu sprzedawcy też bym ją zaproponował w miejsce Nikona 8x25. Pole ma wyraźnie mniejsze niż ósemki M7 czy BD II, więc może robić wrażenie tunelu w zestawieniu z nimi (choć obiektywnie małe nie jest).

Wojtas_B 
Optyczny

Po pojawieniu się na rynku Swarów NL pojechałem oglądać wszystkie modele 42 mm.
Podniosłem do oczu NL 12x42 z wysuniętymi do końca muszlami (choć fabrycznie to one sa raczej wkręcone, prawda?), patrzę i widzę badziew, tunel, syf itd.
No to wkręciłem te muszelki ile trzeba, żeby z moim ryjem lornetka gadała i nagle moim oczom ukazał się... las krzyży, tfu, przepraszam, wielkie pole się ukazało, choć bez krzyży.

Kot72 
Maniak
Kot72

Binofan, litości . Gdzie ja niby napisałem że Kowa jest wspaniała ? Widzisz , piszesz że lornetkami bawisz się od 40 lat i Ty nie jesteś nowicjuszem który pojechał kupić pierwszą lornetkę i nie wie że należy wykonać pewne regulacje dopasowania . Sekwencję zdarzeń sam potwierdziłeś . Sprzedawca odkręcił na max muszle i podał Ci lornetkę . Niestety , nie wszystkie lornetki a raczej ich muszle oczne są łatwe do dopasowania . Zwłaszcza te szerokie . W P7 który ma duże muszle 44 mm , na max wysuwie też widzę dziurkę od klucza . Aby komfortowo widzieć całe pole muszę cofnąć muszle nawet trochę mniej niż pozycja -1 . Skoro miałeś problem , miałeś na miejscu fachową obsługę sklepu która na pewno chętnie pomogła by we właściwym ustawieniu i dopasowaniu sprzętu . Patrzenie przez nie dopasowaną lornetkę i wygłaszanie osądów takich jak Twoje jest , wybacz , trochę słabe .
_Tomek_, nawet gdyby to był Genesis ( za 3 tysiące ) to i tak pole własne ok 60 stopni nie powoduje widoku dziurki od klucza . O takim efekcie to chyba możemy rozmawiać jeśli pole własne będzie poniżej 50 stopni .

_Tomek_ 
Optyczny

Kot72 napisał/a:
_Tomek_, nawet gdyby to był Genesis ( za 3 tysiące ) to i tak pole własne ok 60 stopni nie powoduje widoku dziurki od klucza . O takim efekcie to chyba możemy rozmawiać jeśli pole własne będzie poniżej 50 stopni .

Też tak uważam, no ale załóżmy, że ktoś ma wyśrubowane wymagania...

Jeśli nie, to jak mówicie, wytłumaczeniem będą zbyt mocno wyciągnięte muszle. W większości lornetek jakie miałem też wyciągałem na maksa. Jednak w tych o dużej średnicy muszli wkręcam 1 ząbek. W Genesis 10.5x muszle wyciągnięte do końca nie dość, że powodują zmniejszenie postrzeganego pola, to jeszcze brzegi są nieostre, a przy diafragmie potężne filetowe zafarby.

No niestety, trochę czasu trzeba poświęcić na dopasowanie lornetki, bo inaczej to opinia o niej jest bezwartościowa.

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72...Uprzedziłeś mnie tym postem. BDB napisane.
Sam przed chwilą sprawdziłem na Kowie 6,5x32 i10x42, i na max wysuwie muszli i nie wciśnięciu ich głęboko w oczodoły, powoduje zawężenie widzenia pola, o około 1,5-2*. Efekt w 10x42 to "dziurka od klucza", w 6,5x32 tego nie ma, bo pole jest duże. Obniżenie muszli o jeden stopień, powoduje, że obraz w nich widzę pełny czyli 10* i 7*.
To, prawdopodobnie, była przyczyna złego widzenia przez Kowę 8x32, w przypadku kol Binofana, tym bardziej, że kol Binofan nic nie pisze o tym, że coś "kombinował" z ustawianiem wysuwu muszli :wink: .

Kot72 
Maniak
Kot72

I dlatego pewne rzeczy trzeba określić . Czy lornetka jest syfem bo uzyskałem tunelowe widzenie czy uzyskałem syfiasty - tunelowy obraz w wyniku złego dopasowania dobrej lornetki .
Trzeba mieć na uwadze że niektóre lornetki z poprzedniej epoki , pomimo małych muszli też nie pokazywały całego pola widzenia . Dobrym przykładem jest BPC 8X30 , gdzie pomimo pola 8,5 * dostępne pole to coś ok 7 * . Nawet w recenzjach w naszej bazie pojawiają się opinie o zawyżonym polu widzenia . Po prostu taka konstrukcja muszli . Sytuacja zmienia się w nowych modelach z gumowymi muszlami , które można zdjąć i wtedy mamy dostęp do całego pola widzenia . To samo jest w Tento 7x35 , 8x40 . Dostęp do całego pola jest dostępny po wywinięciu gumowych muszli . W Zeisach było o.k. W większości Japończyków , tych szerokokątnych 7x35 trzeba zwinąć lub odkręcić muszle bo inaczej nie ma efektu wow .

zadra 
Bywalec
nowy szukacz

Wysłany: Pią 17 Paź, 2025   

Kot72 napisał/a:
To samo jest w Tento 7x35

Się wtrącę, może głupotę napiszę, ale co tam..

Mam Sotem'a 7x32 - myślę, że budowa zbliżona (lub identyczna) ze wspomnianym Tento'nem .
W tym Sotem'ie pole jest szerokie i to widać.
Porównywałem z 8,3* w MHG i naprawdę, jest wrażenie tych 150m na kilometrze (Sotem) - dodatkowo brak muszli gumowych..

Musiałbym pod ten temat zrobić dokładniejszą analizę przy czasie, bo teraz piszę z pamięci z dala od optyki.

Tak więc - bronię ruskiej optyki, choć samych rusków bym.. xxx ..

Kot72 
Maniak
Kot72

zadra, Sotem , Berkut , Tento to optycznie te same lornetki . 7x32 to chyba literówka ...W każdym razie , gdybyś założył muszle to już całego pola nie zobaczysz . Bez muszli , pole i zanurzenie w obrazie jest bardzo dobre .

Kot72 
Maniak
Kot72

zadra, ten Sotem co masz to nowsza produkcja ? Niebieskie powłoki na obiektywach i niebieskie na okularach ?

Binofan 
Uczestnik

Wysłany: Sob 18 Paź, 2025   

Jan55 napisał/a:
Kot72...
To, prawdopodobnie, była przyczyna złego widzenia przez Kowę 8x32, w przypadku kol Binofana, tym bardziej, że kol Binofan nic nie pisze o tym, że coś "kombinował" z ustawianiem wysuwu muszli :wink: .

Nic nie kombinowałem. Wszystkie lornetki miały wysunięte na maxa muszle. Nie przyszło mi do głowy żeby je wsuwać bo to co zobaczyłem odrzuciło mnie od niej. Lornetki ze sklepu i te które opisałem na początku miały wysunięte muszle na maxa. W sumie było ich chyba z 10 . W żadnej nie zoobserwowałem czegoś takiego jak dziurka od klucza. We wspomnianym na początku moim rozlatującym się Nikonie 8x25 też tego nie ma. Komu by przyszło do głowy wsuwać muszle w takiej Kowie po zobaczeniu dziurki od klucza. Powiedziałem to sprzedawcy, zacytuję sam siebie cyt: Dlaczego obraz w Kowie jest jak dziurka od klucza ?
On się tylko uśmiechnął i powiedział no,a ona jest dużo droższa od Nikona Monarcha7,8x30. Dlaczego mi nie powiedział że to specyficzny wytwór ? Może przez nią nie patrzył w co wątpię. Generalnie nie lubię obserwować z muszlami wsuniętymi całkowicie. Mam je albo wysunięte na maxa, albo jak jest to możliwe w połowie biegu.

Wojtas_B 
Optyczny

Wysłany: Sob 18 Paź, 2025   

Po kilku wizytach w tym sklepie mogę tylko powiedzieć, że tamtejsza obsługa, poza podawaniem lornetek i realizowaniem sprzedaży, nie zdradza żadnych znamion zainteresowania doradztwem, co najpewniej wynika z braku wiedzy o sprzedawanych lornetkach, poza znajomością stanów magazynowych.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Nie 19 Paź, 2025   

Binofan napisał..." Nic nie kombinowałem. Wszystkie lornetki miały wysunięte na maxa muszle. Nie przyszło mi do głowy żeby je wsuwać bo to co zobaczyłem odrzuciło mnie od niej. Lornetki ze sklepu i te które opisałem na początku miały wysunięte muszle na maxa. W sumie było ich chyba z 10 ."

Kolego Binofan, a jak myślisz, po co muszle w lornetkach mają jeden, dwa, trzy itd, stopnie wysuwu :?:
Ano po to, aby użytkownik miał możliwość, odpowiedniego ich ustawienia w stosunku do swoich oczodołów, bo każdy ma je inne, płytsze/głębsze, większe/mniejsze. Jeżeli z tej możliwości nie skorzystałeś (ustawienia muszli pod swoje oczy), to zobaczyłeś to co zobaczyłeś przez tą Kowę. Kowy mają grube i duże muszle (43mm) co nie każdej osobie pasuje.
Ja aby widzieć w Kowach, całe pole i dobry obraz bez zakłóceń, mam muszle wysunięte na przedostatnią blokadę, i mam je przyłożone do oczodołów w połowie między okiem a brwiami. W innym przypadku widzę okrojone pole i inne zakłócenia w obrazie. W Kowie 8x32, żadne ustawienia w moim przypadku, nie dały zadowalających rezultatów więc jej nie kupiłem, mimo, że lornetka jest ogólnie dobra optycznie.
Lornetki mają to do siebie, że ta która spasuje Tobie, optycznie i użytkowo, nie musi pasować innemu użytkownikowi :wink: .

Binofan 
Uczestnik

Wysłany: Nie 19 Paź, 2025   

Te lornetki które miałem w domu czy w rękach w sklepie, nie wykazywały tego typu anomalii (mam tu na myśli aż tak drastyczną różnicę). Poza tym nie zauważyłem żadnych różnic w jakości obrazu podczas wysuwania i wsuwania muszli w lornetkach które miałem w domu, oczywiście poza powiększaniem się pola widzenia i koniecznością odsunięcia oczu od okularów w przypadku wsunięcia ich do końca.

Odniosę się teraz to lornetki którą kupiłem. Niestety po tygodniu obcowania z nią nie jestem do końca zadowolony z niej. Chyba będę negocjował, wymianę na inny egzemplarz lub coś innego jeśli będą że mną w ogóle chcieli rozmawiać, bo kupiłem ją w sklepie, nie wysyłkowo.
Obraz z niej jest świetny. Jest bardzo rozdzielczy, szczegółowy. Niestety podczas patrzenia na małe pojedyńcze obiekty znajdujące się daleko, np. samolot na wysokości przelotowej jak podnoszę lornetkę do oczu widać przez krótką chwilę rozdwojony obraz i mam odczucie jakby mózg składał obrazu po sekundzie widok jest już ok. To świadczy moim zdaniem na lekkie rozkolimowane lornetki. Podczas obserwacji terenowych nie odczuwam tego no chyba że popatrzę na jakiś oddalony pojedyńczy maszt lub słup . Podczas obserwacji pod sklepem nie widziałem tego bo pogoda była pochmurna więc samolotów nie było, a obiekty oddalone 500m ode mnie to były bloki itp.
Robiłem test na gwiazdach polegający na rozogniskowaniu prawego okularu i wykazał następujący obraz:
W placku z prawego okularu znajduje się ostra gwiazda z lewego. Dokładne położenie jej to górny brzeg placka godzina 12 .

Odpowiedz do tematu