Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pierwsza lustrzanka cyfrowa - zdjęcia w pomieszczeniach
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Lip, 2008   

Darecki2005, co masz na mysli , bo nie bardzo rozumiem?
chcsz body zamówić w stanach, a szkło kupic w polsce?
imho ja proponuję odwrotnie i jeśli już to kupować firmówki. w moim przypadku L-ki i wtedy na 99% brak jakichkolwiek problemów. jak na razie sprawdzone na 5 obiektywach :cool:

Reklama

Darecki2005 
Uczestnik

Nie nie nie, body w polsce tylko że przez net zamówie bo troszkę taniej, może na allegro czy w ceneo zobacze, a chodzi mi o obiektyw czy tez zamawiać w ciemno na allegro czy jechac do sklepu i kupić na miejscu u siebie coś, bo jedni piszą ze obiektywy nie za bardzo udane i może sie tafi jakiś felerny, konkretnie chodzi mi o tego tamrona co wyżej mi polecaliście na sam początek, pozniej cos dokupie może ale narazie finanse i aby wystartować, a ze sie nie znam wiec pytam, i czy trzeba jakoś go ustawiać z body czy tylko zapinam i focę?

krisv740
[Usunięty]

Darecki2005, jesli chcesz kupować z netu to polecam sprawdzonych i polecanych sprzedawców z NF i C_B tj. Cichy i Towrers. osobiście nic u nich nie kupowałem, ale mają bardzo dobre notowania na forum i wiele pozytywnych opinii. to jeśli nowy i z netu. ale jeśli poszukasz to i w sklepie internetowym dostaniesz w dobrej cenie i dodatkowo może przesyłka gratis?

Darecki2005 
Uczestnik

własnie o to chodzi ze z neta taniej, ale nie mysle ze stanów nic sciągać, a powiedzcie mi czy cos musze pozniej ustawiac jak kupie obiektyw i czy przy montażu trzeba jakąś przejsciówkę, czy sie kupuje od razu obiektyw pod okreslony model body?

krisv740
[Usunięty]

Darecki2005, a co ty w ogóle chcesz kupić i po co?

Darecki2005 
Uczestnik

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3890

krisv740
[Usunięty]

Darecki2005 napisał/a:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3890

wiesz co? wątek jest długi, jest późno zastanów sie po prostu czy jednak nie lepszy będzie kompakt/hybryda niż pakowanie się w lustro i szkła. to droga zabawa i trzeba się naprawdę dobrze zastanowić jeśli chcesz w to wejść. huraoptymizm w tym wzgledzie nie jest wskazany :sad:
z twoich wypowiedzi wynika , sorry, kompletna nieznajomość techniki/budowy aparatów z wymienną optyką. jeśli chcesz, a jesteś z białegostoku to pokażę ci empirycznie o co chodzi i wyjaśnię koszty tej zabawy. jeśli coś to pisz na pw.

Darecki2005 
Uczestnik

Wysłany: Wto 29 Lip, 2008   

Dzięki kolego, zastanowie sie nad tym jeszcze, bo może i masz racje, przeraża mnie trochę to wszystko, a ze sie nie znam na lustrach i szkłach to prawda bo nigdy nawet lustra w ręku nie miałem, tylko kompakt, ostatnio trochę wiekszy, na którym sie zawiodłem. Poprostu chciałbym robić dobre zdjęcia, mogę kupić i kompakt ale jaki?

komor 
Moderator

Czyli z działu kompaktowego przegonili Cię na lustrzanki, a z działu lustrzankowego wyganiają Cię na kompakty... :) Nie ma co, popisaliśmy się, chłopaki! :lol:
Darecki2005, nie przejmuj się tak, trzeba trochę poczytać, popatrzeć w sklepie jak to wygląda i dużo spraw się samo wyjaśni.

Wiedza w pigułce:
Producenci aparatów foto typu lustrzanka obecnie produkują i rozwijają swoje własne tzw. systemy. To znaczy mocowanie obiektywu, elektroniczna wymiana informacji między body a obiektywem odbywa się według specyfikacji konkretnego producenta i tak pomiędzy producentami lustrzanek/dalmierzowców (Canon, Nikon, Sony-Minolta, Pentax, Olympus, Sigma, Leica, o kimś zapomniałem? o średnim formacie i wyżej) nie ma możliwości wymiany obiektywów ani wielu innych elementów osprzętu. Jeśli chodzi o obiektywy to choćby różne mocowania mechaniczne to uniemożliwiają (nie mówiąc o różnicach w innych parametrach optycznych i elektronicznych).
Do tego istnieją tzw. producenci niezależni obiektywów, którzy swoje produkty oferują w kilku wersjach, przeznaczonych na aparaty (systemy) poszczególnych producentów. I tak Sigma (poza tym, że ma swój system lustrzankowy) jest takim producentem mającym w ofercie obiektywy na systemy Canona, Nikona, itd. Jest też Tamron, Tokina i paru zupełnie malutkich.
Kupując obiektyw musisz więc kupić go z odpowiednim mocowaniem. Oczywiście Canon produkuje tylko obiektywy dla aparatów Canona, Nikon tylko dla Nikona, Olympus jest jednym z kilku producentów rozwijających system zwany 4/3 (Four Thirds), gdzie istnieje wymienność obiektywów z kilkoma innymi producentami (znawcy niech przypomną, Panasonic? Leica?). Pentax zrobił sobie spółkę z Samsungiem i ten drugi oferuje aparaty i obiektywy (?) analogiczne do produktów Pentaxa. Obiektywy z mocowaniem Pentaxa produkuje też zdaje się firma Schneider-Kreuznach, tak?

No trochę firm, marek i nazw jest, ale tylko na początku wydaje się to skomplikowane. :)

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Nie żebym chciał mieszać bardzo to co powiedział komor, ale "Gnijącą pannę młodą" kręcono na ten przykład na: Canon EOS-1D Mark II + obiektywy Nikona ;) Jak, to ja już nie wiem.

Oczywiście możemy pominąć takie ekstremalne sytuacje, ale fakt, że takie coś ktoś zrobił ;)

Darecki2005 
Uczestnik

Dzięki komor. Juz troszkę mi cos zaświtało w głowie. A co do przeganiania mnie to prawda bo juz sam w koncu nie wiem co myslec i czy wogole dam rade obsłużyć tą lustrzankę

viola
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Lip, 2008   

witajcie, miałam się odezwać jak już 40d będzie w moich łapkach ;) no i jest :grin: no i jest... ciężki ;) normalnie muszę mięśnie potrenować ;)

jest wspaniały, nie zrobiłam jeszcze zbyt wielu fotek, bo choruję, ale nie mogę się doczekać, kiedy poznam jego wszystkie sztuczki.

no i już myślę o kupnie obiektywu 80-200 ;)

dla użytkowników typu Darecki2005, polecam fachową literaturę http://www.ceneo.pl/1013623 bardzo duż się można nauczyć, czytelna i opisana technicznie, każde zdjęcie z komenatarzem technicznym (jaka przysłona, światomierz itd) plus dostępne wytłumaczenie mechanizmów foto. polecam

[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 10:40 ]
dodam, że w literaturę zaopatruje mnie mąż ;) to On mnie zachęca do robienia zdjęć, bo czasem ilość nowinek technicznych mnie przeraża, jednak nie tracę chęci i natchnienia ;)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

viola napisał/a:
witajcie, miałam się odezwać jak już 40d będzie w moich łapkach ;) no i jest :grin: no i jest... ciężki ;) normalnie muszę mięśnie potrenować ;)

jest wspaniały, nie zrobiłam jeszcze zbyt wielu fotek, bo choruję, ale nie mogę się doczekać, kiedy poznam jego wszystkie sztuczki.

no i już myślę o kupnie obiektywu 80-200 ;)

dla użytkowników typu Darecki2005, polecam fachową literaturę http://www.ceneo.pl/1013623 bardzo duż się można nauczyć, czytelna i opisana technicznie, każde zdjęcie z komenatarzem technicznym (jaka przysłona, światomierz itd) plus dostępne wytłumaczenie mechanizmów foto. polecam

[ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 10:40 ]
dodam, że w literaturę zaopatruje mnie mąż ;) to On mnie zachęca do robienia zdjęć, bo czasem ilość nowinek technicznych mnie przeraża, jednak nie tracę chęci i natchnienia ;)

Gratuluję zakupu i życzę udanych zdjęć.

P.S. Musi być ciężki aby poczuć że się ma porządny aparat w ręce :mrgreen:

Darecki2005 
Uczestnik

viola jak troszkę wrócisz do zdrówka to wrzuć parę fotek, zdrówka życzę :smile:

viola
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Sie, 2008   

witajcie,

w weekend pocykaliśmy troche zdjęć familijnych i przyznam, że możliwości tego obiektywu (tamron 17-50/2.8f) troche mnie rozczarowały :roll: i mam do Was kolejne pytanie, gdyż okazało się, że ta ogniskowa jest niewystarczająca i tak jak juz pisałam we wcześniejszym poście zastanawiam się nad kupnem obiektywu z ogniskową do 200-300 mm.

I teraz pytanie do Was co myślicie o tych obiektywach:
1. http://www.fotorimex.pl/p...m_f/4,5-5,6.htm
2. http://www.fotorimex.pl/p...0mm_f/4-5,6.htm
3. http://www.fotorimex.pl/p..._(if)_macro.htm

ad. 2
z opisu wynika, ze obiektyw umożliwia robienie zdjęć "normalnych" i w trybie makro (czy się mylę?)

Jeszcze pytanie, czy jeśli bym wybrala któryś z tych, to lepiej zachować 17-50 i kupic drugi o wyższej ogniskowej, czy może wymienić 17-50 na taki z wyższą ogniskową? Przyznam, że jeśli wskażecie ad.3. to z przyczyn finansowych myślalam bardziej o wymianie.

pzdr
i z góry dzięki za info ;)

Odpowiedz do tematu