Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Blackside, w sklepie ustawialś ostrość na kontrastowych elementach i nie śpieszyło ci się - to raz
dwa - ja nie uważam , że z d80 bedziesz miał nieużyteczne iso 800, to bzdura.
wszystko zależy od jakości naświetlenia i tematu zdjęcia.
trzy - w ruchu , akcji , w naturze i gorszym oświetleniu, na matówce d60 to g.. zobaczysz, a nie ostrość
jeśli myslisz o dobrym nikonie to imho bierz d80, ew poczekaj na d90 - ale to inna kasa.
i o co ci chodzi z tym obiektywem za 500pln?
Chodzi o cene niedopisałem
Bo jaśniejsze są dużo droższe.
Hym no cóż zobaczę jeszcze w sklepie D80 i obadam sprawe.... a aparat chciałbym kupic już lada moment.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Lip, 2008
Blackside, jeśli jesteś zdecydowany, to lepiej dołożyc, wziąść kredyt , niż kupić coś gorszego , później sprzedawać i kupować następne-właściwe szkło.
ale tylko w wypadku gdy naprawdę wiesz co chcesz robić, jesteś zdecydowany i rozumiesz, że fotografia to hobby które niestety ale drenuje kieszeń.
jeśli nie jesteś pewien swojej determinacji i masz ograniczony fundusz na tą przyjemność to odpuśc sobie , i birz to , na co cię stać. naprawdę w dzisiejszych czasach obiektywy są już dość dobre i da się nimi robić zdjęcia.
Zastanów się jednak nad D80...
Swego czasu pożałowałem na 40D, teraz żałuję i stoję przed koniecznością wymiany sprzętu, a mógłbym zainwestować w coś innego! Takie pozorne oszczędności nie popłacają...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 28 Lip, 2008
arietiss napisał/a:
Zastanów się jednak nad D80...
Ja w ten sposób kupiłem d70s - konstrukcje starą, która za czasów kupna była jednym z ostatnich egzemplarzy. Teraz żałuję, że nie machnąłem się na d200
Hym. Wiem ze to złe podejście, ale jak byłem w sklepie bawiłem się MF i dobrze wszystko widziałałem. Boję się tylko że to dobrze to tylko na wyświetlaczu a zdjęcia ukazałyby niedociągnięcia...
OK A teraz niech ktoś mi napisze co lepiej <czyt. ekonomiczniej i lepiej>miec.
Obiektyw za 500zł f3,5 i użyteczne iso 800 czy obiektyw 1,8f i tylko 400 iso.
Zawsze lepiej mieć użyteczne wyższe ISO. Bo nie wiesz co może Cię spotkać. Jeśli chodzi o obiektywy, to nie musisz tutaj takich kompromisów robić. Nikkora 50 1.8 masz za 400 zł który jest po prostu świetny.
Jad 75 Ja mam jednak wrażenie że Z d60 iso 800 jest super.
Michał IP dzięki- jak wprawie się w boje i zobaczę że MF mi nawet wychodzi to kupię ten obiektyw. Na razie D60 Z kitem VR . Sądzę że i tak będzie to lepsze niż mój poczciwy A610.
Czasem po prostu chcę uchwycic wodospad z efektem rozmycia i brakuje mi przsłony, zdjęcia nocne myśle że będzie ciut lepiej ... ;-)Iso 800 a nawet 400 to nie 100 ...
Idź do sklepu gdzie mają i to i to i naprawdę dokładnie wymacaj, przytknij do oka, spróbuj coś sfocić. Zapewniam CIę, że wybierzesz d80. Zdjęcia tej samej jakości, ale ergonomia to zupełnie dwa różne światy. d60 focisz mniej więcej tak samo jak kompaktem przez wizjer (jeśli takowy ma)
Ostatnio zmieniony przez MichalP Wto 29 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Kolego może masz racje. Zważ na cene. A czy jest mi coś więcej zaoferowac ten D80 niż potrzebuje. Ja jestem zwykłym amatorem jak będę chiał porządny aparat
to kupię D300 i tyle. A D80 zachwalają głównie ci co mają a D60 ci co mają D60
Dla mnie naprawdę D80 ma więcej minusów niż plusów. Są to .
-większe szumy< wiem twierdzisz inaczej>
-starszy procesor
-brak retuszu w aparacie tak rozbudowanego< tu mogę nie miec racji> A czasem może się przydac.
-CENA
-brak czyszczenia, a jego skutecznośc to juz inna bajka, coś zawsze da .
A na plus
-11 polowy AF, Choc i tak użyam Jednego
-Śrubokręt
-lepszy akumulator
-ponoc wizjer. < ale ten w D60 był dla mnie i tak rewelacyjny>
Więc z mojej strony ,na moje potrzeby nie musze przepłacac. Jak pisze kiedyś jak mnie weżmie chadra a wątpie by aż tak< mozliwości> to kupie D300. Bo dla mnie to dopiero jest klasa. A nie D80 , ale to zdanie amatora. ! .
Mam jeszcze jedno pytanie. Biorąc pod uwagę fakt ze teraz robię nie poruszone zdjęcie z czasem 1/60. To czy z tą nikonowską stabilizacją na ogniskowej 55<35> będę w stanie uzyska c ten czas czy nawet krótszy?
Michał.... Ale cena- zobacze ok dzięki
Kolego może masz racje. Zważ na cene. A czy jest mi coś więcej zaoferowac ten D80 niż potrzebuje. Ja jestem zwykłym amatorem jak będę chiał porządny aparat
to kupię D300 i tyle. A D80 zachwalają głównie ci co mają a D60 ci co mają D60
Różnica cenowa jest, ale żeby aż taka coby się zabić to już nie. Właściwie obecnie d80 można traktować jako amatorski aparat (zresztą zawsze taki był)
Cytat:
Dla mnie naprawdę D80 ma więcej minusów niż plusów. Są to .
-większe szumy< wiem twierdzisz inaczej>
-starszy procesor
-brak retuszu w aparacie tak rozbudowanego< tu mogę nie miec racji> A czasem może się przydac.
-CENA
-brak czyszczenia, a jego skutecznośc to juz inna bajka, coś zawsze da .
szumy - 100-200% powiększenia i może coś tam zobaczysz
starszy procesor - owszem prawda, co nie znaczy zły
brak retuszu - nieprawda, jest
CENA (400zł różnicy)
brak czyszczenia - to akurat nie jest priorytet - jeśli nie będziesz często zmieniał obiektywu to nic Ci nie grozi
Cytat:
A na plus
-11 polowy AF, Choc i tak użyam Jednego
-Śrubokręt
-lepszy akumulator
-ponoc wizjer. < ale ten w D60 był dla mnie i tak rewelacyjny>
AF i owszem - zaczniesz używać 11 pól, mówię Ci
śrubokręt - jak najbardziej - choćby do Nikkora 50 1.8
lepszy akumulator - nie wchodziłem w szczegóły ale niech Ci będzie
ponoć wizjer - nie ponoć, ale na pewno. w d80 to pentapryzmat, większy i jaśniejszy. Docenisz to.
Nie wymieniłeś najważniejszej rzeczy - wygoda trzymania.
Cytat:
Więc z mojej strony ,na moje potrzeby nie musze przepłacac. Jak pisze kiedyś jak mnie weżmie chadra a wątpie by aż tak< mozliwości> to kupie D300. Bo dla mnie to dopiero jest klasa. A nie D80 , ale to zdanie amatora. ! .
oczywiście, że po d40/d40x/d60 jest długo długo nic i d200/d300, ale d80, mimo, że jakościowo zdjęciowo stoi na poziomie d60 to ergonomicznie jest pomiędzy tymi klasami a jest tylko nieznacznie droższy i o wiele tańszy (d60/d300)
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie. Biorąc pod uwagę fakt ze teraz robię nie poruszone zdjęcie z czasem 1/60. To czy z tą nikonowską stabilizacją na ogniskowej 55<35> będę w stanie uzyska c ten czas czy nawet krótszy?
Michał.... Ale cena- zobacze ok dzięki
Rozumiem, że chodzi Ci o obiekty 18-55VR
Zasada jest następująca. Bez stabilizacji robisz nieporuszone zdjęcia o czasie rownym odwrotności ogniskowej i krótszym. Jeśli czas jest dłuższy również masz szanse na cyknięcie nieporuszonego zdjęcia ale to zależy od prawdopodobieństwa, Twoich umiejętności, podparcia body/obiektywu. Z VR rzecz sie ma inaczej. Nie pamiętam jak efektywny jest VR w tym obiektywie - załóżmy, że ok.3EV czyli 2 do potęgi 3 czyli 8 krotnie dłuższy czas naświetlania da jeszcze nieporuszone zdjęcia. Oczywiście musisz pamiętać o tym co fotografujesz. Jeśli ruch to żaden VR Ci nie pomoże. Owszem tło będzie ostre ale ruchome obiekty już nie.
"Minusy" o których piszesz, to są totalnie nieistotne sprawy. A różnica w cenie rzędu 500 złotych, to są żadne pieniądze przy takiej różnicy klas sprzętu. Zresztą, jeśli 500zł to dla Ciebie dużo, to może raczej nie pakuj się w lustrzanki... D80 jest dobrą bazą dla rozbudowy systemu i fotograficznego rozwoju, D60 nie. Taka jest między nimi różnica.
Hym podobają mi się Twoje argumenty i sposób w jaki je przedstawiasz.
Wiem że czyszczenie nie jest ważne dlatego jest na ostatnim miejscu..
Jak napisałem zobacze , ale bardziej z ciekawości. Jest to jednak jak piszesz 400zł więcej a faktycznie 500. Internetem raczej nie kupuje a w kraku mam takie ceny 1650 vs 2300 .
Co do trzymania Naprawdę D60 trzymało mi się dobrze , choc bez rewelacji. Aha C 350D trzymał się gorzej
D80 w ręku nie miałem ale miec będe. i wtedy porównam
Zmiłujcie się- Ja chce miec aparat lepszy od obecnego a w kompaktach jest taki syf ze mało. Sory ale szum generowany przez panasoniki jest dla mnie nie akceptowalny, więc pozostaje mi tanie lustro. A i przysłona w kompaktach to tylko f11 .
A 500 zł to wole z żoną iśc na obiad i do kina niż dodawac do D80- na dzień dziśejszy- zobaczę tylko ten wizjer ale nie spodziewam się by on przewarzył szale....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10