Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szczegółowość obrazu
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008   

CatStevens111 napisał/a:

Jak ktoś wykresami, analizami, bajerami udowadnia że crop ze srodka sensora z A900 jest mniej wydajny niż cały sensor A100 a potem tylko jednym zdaniem podaje że jest co prawda jakieś LPH które uwzglednia cały sensor itd a w dodatku uzywa w tym jednym zdaniu bardzo pejoratywnego słowa "ratuje" to co o tym sądzić.?

A w sumie jest róznica co za słowo zostało uzyte? Mógł nawet nic nie pisać... przeciez widac o co chodzi. A tak to chociaz jest wesoło. Testy jak statystyka, jak sobie eksperyment zaplanujesz taki wynik dostaniesz. A i tak w końcu wiemy przeciez że pełnoklatkowe obiektywy itede... :mrgreen:

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 17 Gru, 2008   

http://www.boeringa.demon...sults_page2.htm

czyli jak film miażdży 40lpm.

Marian?

Marian 
Optyczny

Wybacz ghost, ale tyle razy już w Internecie była dyskutowana nierzetelność zaprezentowanej tam metody porównywania filmów i cyfry, że nie będę się na temat tego porównania wypowiadał.

jaad75 
Klub Pierdzieli

No oczywiście, przecież rzetelność wywodów Kena Rockwella jest powszechnie uznana... :razz:

krzysiek29 
Rozmowny

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Po przebrnięciu przez wątek zastanawiam się nad:
1. Czy robiąc fotkę np. tego samego "pudełka od zapałek" (oczywiście z tej samej odległości i szkłem o takiej samej długości) nikonem D300 ( max 1700LW/PH i Mtf50=50lpmm) i D700 ( gdzie z kolei max 1450 LW/PH i Mtf50=34lpmm)
a) przedmiotowe pudełko na obu cropach będzie tej samej wielkości?
b) gdzie będzie więcej szczegółów?

Wydawało mi się, że znam odpowiedzi ale teraz to już nie jestem pewien.. :wink:

Arek 
Redaktor

a) Nie. Używając tej samej odległości i tego samego szkła załóż prosty przypadek, w którym w D300 pudełko zajmuje pełen kadr. W pełnoklatkowym D700 będziesz miał większy kąt widzenia i pudełko będzie
mniejsze niż pełen kadr.
b) W D300. Analogiczna sytuacja co powyżej doprowadzi, że w D300 szczegóły na pudełku będziesz miał z
rozdzielczością 1700 LW/PH, a na D700 z rozdzielczościa 1450/1.5 czyli niespełna 1000 LWPH.

krzysiek29 
Rozmowny

Dzięki Arek . Czyli prawidłowo to pojmowałem ale chyba zbyt " się wczytałem" :grin:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tyle, że chodzi o sytuację, w której na zdjęciu znajduje się to samo, bo to ta jest istotna z fotograficznego punktu widzenia...

RB 

Przy takich parametrach jak tu podane (APSC ma 1700 linii na wysokośc klatki a FF 1450 linii na wysokośc klatki) to APSC na tym samym kadrze też daje wieksza rozdzielczośc...

Poza tym sa takie rodzaje fotografii gdzie niezaleznie co byś przypiął to i tak jest za krótko i wtedy absolutnie nie liczy się ten sam kadr, tylko ile z tego akurat szkła co je za ciężkie pieniądze zakupiłem da się wyciagnąc...

mavierk 
never knows best

no to trzeba się zdecydować:

Czy mamy do czynienia z
FF 105mm i 1:1 oraz
DX 70mm i 1:1,5
wtedy kadry będą identyko.

Czy FF i DX z 100mm i 1:1
wtedy na DX mamy cały kadr, a na FF nie :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
Przy takich parametrach jak tu podane (APSC ma 1700 linii na wysokośc klatki a FF 1450 linii na wysokośc klatki) to APSC na tym samym kadrze też daje wieksza rozdzielczośc...

Przy takich parametrach - tak.
RB napisał/a:
Poza tym sa takie rodzaje fotografii gdzie niezaleznie co byś przypiął to i tak jest za krótko i wtedy absolutnie nie liczy się ten sam kadr, tylko ile z tego akurat szkła co je za ciężkie pieniądze zakupiłem da się wyciagnąc...

A kogo obchodzą jakieś tam ptaki... :razz:

RB 

jaad75 napisał/a:

A kogo obchodzą jakieś tam ptaki... :razz:

Np, mojego kocura :-) oj bardzo obchodzą ;-)

CatStevens111
Rozmowny

krzysiek29 napisał/a:
Wydawało mi się, że znam odpowiedzi ale teraz to już nie jestem pewien.. :wink:

Kiedyś, zwróciłem uwagę, że sposób przedstawienia pewnych zagadnień może wprowadzać w błąd a przynajmniej nie być jasny dla wielu osób które nie znają tematu. Dla mojej satysfakcji nie jesteś pierwszy który zadaje podobne pytanie i masz do tego absolutne prawo.

Jeżeli twoim celem jest wykonanie tego samego kadru czyli obydwoma aparatami chcesz objąć dokładnie tą samą powierzchnię fotografowanej sceny (jeżeli to samo szkło to musisz na D700 się zbliżyć bądź wydłużyć ogniskową np jak mavierk napisał do wspomnianego 105 mm itp) to rozdzielczość będzie się różniła co najwyżej marginalnie. Poza rogami będzie właściwie taka sama. Bo te aparaty maja identyczną rozdzielczość. Ta różnica którą podałeś w lwph czyli 1450 i 1700 dla tych aparatów to jakaś bzdura. Wynika ona z faktu nie podawania lwph (nawet tej prawdziwej i wiarygodnej wartości) a wartości w lpmm muszą uwzględniać różnicę wielkości sensorów aby można porównać rozdzielczość ogólną rożnej wielkości sensorów. Rozdzielczość ogólna w lwph D700 i D300 jest prawie identyczna

Jeżeli jednak nie zależy ci na sfotografowaniu tej samej powierzchni , takie same szkło ( i jego ogniskowa) to lepszy będzie D300 ponieważ "wytnie" z fotografowanej sceny sam środek obrazu i będzie on odwzorowany na całym jego sensorze, więc znacznie lepiej sie sprawdzi w fotografii tele.

W normalnej fotografii fotograf chce uwiecznić ściśle określony kadr jednak w ekstremalnym tele np. fotografii ptaków te zasady nie obowiazuja, w większości przypadków w tele im lepsze powiększenie tym lepiej, stąd mniejszy sensor jeżeli ogólna liczba pikseli jest zblizona do dużego sensora (czyli lpmm jest dużo wyższe) może sie okazać w tym lepszy.

krzysiek29 
Rozmowny

Wysłany: Pon 12 Sty, 2009   

CatStevens111 napisał/a:

W normalnej fotografii fotograf chce uwiecznić ściśle określony kadr jednak w ekstremalnym tele np. fotografii ptaków te zasady nie obowiazuja, w większości przypadków w tele im lepsze powiększenie tym lepiej, stąd mniejszy sensor jeżeli ogólna liczba pikseli jest zblizona do dużego sensora (czyli lpmm jest dużo wyższe) może sie okazać w tym lepszy.

Chodzi mi właśnie o ptaki i używanie w zestawie z długim tele ; czy przesiadka z 50D na 5DII da mi większą szczegółowość?
Wydaje się, że nie a zyskuję tylko wyższe używalne ISO a na powiększeniu trochę tracę.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 12 Sty, 2009   

krzysiek29 napisał/a:
Wydaje się, że nie a zyskuję tylko wyższe używalne ISO a na powiększeniu trochę tracę.

Dokładnie tak. Tracisz jeszcze na jakości AF, bo w 50D jest lepszy.

Odpowiedz do tematu