Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No dobra, ale trzeba sie przy tym od **** nakombinowac. Poza tym pozostaje jeszcze kwestia polara. Palindrom obiecywal test cokinowego, ale jak na razie go nie ma. Z reszta mam przeczucie, ze nie wypadnie rewelacyjnie
Planuję zakup lustrzanki cyfrowej (swojej pierwszej) i jak wielu moich poprzedników mam dylemat : Nikon D80 z obiektywem 18-105 mm f/3,5-5,6 G ED VR czy Canon EOS 40D z obiektywem 18-55 mm IS.
Do tej pory używałam analogowej lustrzanki Canon EOS 300, do której mam 2 obiektywy: Canon 28-90 mm i Tamron 70-300 mm. Na stronach obu producentów przeczytałam, że te obiektywy są kompatybilne również z lustrzankami cyfrowymi.
Chciałabym Was zapytać, czy warto te obiektywy (które nie maja stabilizacji) montować do Canona 40D i dokupić do niego 18-55 mm ze stabilizacją IS, czy zdecydować się na Nikona D80, który ma moim zdaniem świetny obiektyw, ale nie ma np: systemu czyszczenia matrycy.
Wiem, że temat był maglowany 1000x (i sorry za 1001 ), ale Wasze opinie rozjaśnią mi w głowie
Planuję zakup lustrzanki cyfrowej (swojej pierwszej) i jak wielu moich poprzedników mam dylemat : Nikon D80 z obiektywem 18-105 mm f/3,5-5,6 G ED VR czy Canon EOS 40D z obiektywem 18-55 mm IS.
Do tej pory używałam analogowej lustrzanki Canon EOS 300, do której mam 2 obiektywy: Canon 28-90 mm i Tamron 70-300 mm. Na stronach obu producentów przeczytałam, że te obiektywy są kompatybilne również z lustrzankami cyfrowymi.
Chciałabym Was zapytać, czy warto te obiektywy (które nie maja stabilizacji) montować do Canona 40D i dokupić do niego 18-55 mm ze stabilizacją IS, czy zdecydować się na Nikona D80, który ma moim zdaniem świetny obiektyw, ale nie ma np: systemu czyszczenia matrycy.
Wiem, że temat był maglowany 1000x (i sorry za 1001 ), ale Wasze opinie rozjaśnią mi w głowie
Pozdrawiam, AN
A z EOSem 300 miała koleżanka stabilizacje? Nie. A przeszkadzało to w robieniu zdjęć?
Chciałabym Was zapytać, czy warto te obiektywy (które nie maja stabilizacji) montować do Canona 40D i dokupić do niego 18-55 mm ze stabilizacją IS
AN, nie wiem ile jest wart ten Tamron, ale Canon 28-90 w żaden sposób nie powinien zaważyc na wyborze. Mając 18-55 IS czy 18-105 VR nie podepniesz go ani razu.
AN, nie wiem ile jest wart ten Tamron, ale Canon 28-90 w żaden sposób nie powinien zaważyc na wyborze. Mając 18-55 IS czy 18-105 VR nie podepniesz go ani razu.
Z Tamrona jestem zadowolona (no, może poza głośnym silnikiem...), ale faktycznie 28-90 mm nie podpięłabym do Canona 40D mając 18-55 mm. Zdecyduje się pewnie na Nikona, odpowiada mi jego obiektyw, który dla amatora takiego jak ja jest w sam raz. W Canonie z kolei szybko musiałabym zbierać dodatkową kaskę na coś większego niż 18-55mm...
Wracając do kwestii stabilizacji i czyszczenia matrycy - mogę się Panowie obejść bez tych "medialnych gadżetów", ale jak są to czemu nie
Pozdrawiam!
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009
AN, mimo wszystko przy wyborze między 40D a D80 wybrałbym canona, tylko jeżeli ma się to skończyć na kitowym obiektywie to może lepiej zdecydować się na nikona + sigma 17-70, bo rozumiem że budżet jest okrojony...i nie da się go nagiąć do opcji canon 40D+ ta sigma 17-70........?
Zdecyduje się pewnie na Nikona, odpowiada mi jego obiektyw, który dla amatora takiego jak ja jest w sam raz. W Canonie z kolei szybko musiałabym zbierać dodatkową kaskę na coś większego niż 18-55mm...
Ten 18-105 to znakomite marketingowe posunięcie Nikona
Nie zdziwię się jak jeszcze dłuższe spacerzoomy zaczną się pojawiać też u innych producentów jako podstawowy kit. Oczywiście w coraz niższych cenach
Zdecyduje się pewnie na Nikona, odpowiada mi jego obiektyw, który dla amatora takiego jak ja jest w sam raz. W Canonie z kolei szybko musiałabym zbierać dodatkową kaskę na coś większego niż 18-55mm...
Ten 18-105 to znakomite marketingowe posunięcie Nikona
Nie zdziwię się jak jeszcze dłuższe spacerzoomy zaczną się pojawiać też u innych producentów jako podstawowy kit. Oczywiście w coraz niższych cenach
Wszytko było by dobrze gdyby miał choć metalowy bagnet. Wydaje mi się ze stary kit 18-70 jest lepszą propozycją pomimo braku stabilizacji i mniejszego zakresu.
Wszytko było by dobrze gdyby miał choć metalowy bagnet. Wydaje mi się ze stary kit 18-70 jest lepszą propozycją pomimo braku stabilizacji i mniejszego zakresu.
Nie zdziw się jeszcze większym cięciom niż brak metalowego bagnetu jeśli moje rojenia okażą się prawdziwe W końcu cena będzie musiała być bardziej konkurencyjna w porównaniu do obecnych typowych kitów.
AN, mimo wszystko przy wyborze między 40D a D80 wybrałbym canona, tylko jeżeli ma się to skończyć na kitowym obiektywie to może lepiej zdecydować się na nikona + sigma 17-70, bo rozumiem że budżet jest okrojony...i nie da się go nagiąć do opcji canon 40D+ ta sigma 17-70........?
kozidron, budżet po ostatecznym naciągnięciu wynosi około 3500zł. Jak się okazuje starczy to niemal na Nikona D90+18-105 mm. W zderzeniu z N D90 też wybrałbyś C 40D, a jeśli tak to dlaczego?
konczako napisał/a:
konczako, na ile brak metalowego bagnetu w Nikkor 18-105 mm jest "dyskwalifikujący" dla kogoś [czytaj dla mnie:)] kto pewnie jeszcze długo nie kupi innego obiektywu. Przy braku ciągłej wymiany obiektywów ryzyko "zużycia" takiego obiektywu jest chyba niewielkie prawda?
Pozdrawiam:)
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Lut, 2009
AN napisał/a:
W zderzeniu z N D90 też wybrałbyś C 40D, a jeśli tak to dlaczego?
no tu bym się zastanawiał jakich szkieł w przyszłości poza wyznaczonym początkowym budżetem bym potrzebował....w C i N znajdziesz sporo szkiełek jednak występują różnice systemowe, to nie konkurs piękności i jeżeli chcesz skończyć na jednym uniwersalnym "krótkim zoomie" to obojętne co wybierzesz......
AN napisał/a:
Przy braku ciągłej wymiany obiektywów ryzyko "zużycia" takiego obiektywu jest chyba niewielkie prawda?
- wymiana obiektywów to nie jedyny czynnik zużycia plastikowego bagnetu ale o tym chyba wiesz....
Nikon D90 to bardzo ciekawy aparat i sam system Nikona daje moim zdaniem fotoamatorom trochę więcej na starcie niż Canon. Było już wałkowane wielokrotnie, że Canony i Nikony "rozjeżdżają" się przy próbie plasowania ich na półkach. Wszystko zależy co kto lubi; mimo że nie mam łap jak bochny chleba, o wiele bardziej pasują mi dwucyfrowe korpusy Canona niż odpowiadające im cenowo dwucyfrowe korpusy Nikona. Teraz to już kwestia przyzwyczajenia. Kiedy kupowałem swojego C40D Nikon oferował mi 80D. W tym porównaniu (przynajmniej dla mnie) Canon wygrał w cuglach. Gdybym teraz miał porównywać 40D i Nikona D90 to zgryz miałbym o wiele cięższy. D90 to na tyle dobry aparat, że nie miałbym łatwej decyzji porównując go z Canonem 50D - patrząc także przez pryzmat obiektywów.
Niestety nie mam gotowej recepty co kupić: Nikon D90 czy Canon 40/50D.
Moja rada jest więc taka. Najpierw rozejrzeć się po obiektywach, zidentyfikować potrzeby, ocenić siły na zamiary ...i wybrać dobry obiektyw systemowy. Do Canona Canona do Nikona Nikkora. Zobaczyć ile zostanie pieniędzy na korpus i wtedy się martwić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9