Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
maziek,
to co napisałeś kłóci się ze stabilizacją Sony A900, która w teście Optycznych wykazała się skutecznością 2EV a jest to sensor FF.
Tak ,trudniej stabilizować większy/cięższy sensor.
Tak, trudniej stabilizować dłuższe ogniskowe. SlawGaw, tak jak Maziek napisał - dłuższe ogniskowe to większa amplituda drgań obrazu.
Nie, dłuższe ogniskowe w ogóle trudniej jest stabilizować i nie ważne czy ruchomą soczewką, czy matrycą. W ekstremalnych sytuacjach statyw nie wystarczy, trzeba jeszcze długi MLU i modlić się o brak wiatru - nic nie poradzimy
Nie ważne z jaką stabilizacją mamy do czynienia - nie utrzymamy długiej ekspozycji, nie o to chodzi. Stabilizacja ma spowolnić ruch obrazu a nie zamrozić go. Na taką skuteczność trzeba będzie jeszcze poczekać. Trzeba mieć w pamięci to, że mówimy o kompensowaniu małych ruchów z dokładnością paru mikrometrów za pomocą miniaturowych akcelerometrów.
Kiedyś technolodzy z ZSRR wymyślili stabilizator żyroskopowy ale mogłoby się to okazać mało praktyczne w terenie
benetnash,
dlaczego winietowanie? Podczas ekspozycji w czasie rzędu 1/10s obraz nie ucieknie aż tak daleko (a dłuższy czas i tak spowoduje poruszenie zdjęcia, chyba że na obiektywie błędzie dekielek ). Większe winietowanie w obiektywach ze stabilizacją jest spowodowane większą ilością elementów i potrzebą stosowania bardziej skomplikowanej konstrukcji, jednak jest to kwestia optymalizacji. Za większe pieniądze dostaniemy konstrukcję obarczoną mniejszą ilością kompromisów
Marian, krisv740,
widziałem stabilizację kamery (tak, całego urządzenia). Imponujące
Marian, krisv740,
widziałem stabilizację kamery (tak, całego urządzenia). Imponujące
a ja właśnie pozwoliłem sobie pooglądac katalog b&h w kwestii uchwytów/stabilizatorów kamer video.
rozrzut /cenowy/ jest ogromny. przypuszczam technologiczny także....
proponowane są stabilizatory w zakresie od ok $1500 do ponad $8000 , ciekaw jestem /bo w opisie brak/ czy są także oparte na metodzie właśnie żyroskopwej, bo mechnicznych jest parę...
zastanawiam się dodatkowo, bo nigdy za bardzo nie interesowałem sie tym, ale chyba do profi kamer stosuje się stabilizatory "zewnętrzne" - które stabilizują nie tylko kamerę, ale i dodatkowo poruszający się wózek/operatora - czy mam rację?
Mowisz o tzw. steadicamie (moglem pokrecic pisownie)?
To jest dopiero stabilizator - wazy co prawda kilkanascie (jak nie wiecej...) kilo, ale za to kamera pozostaje absolutnie nieruchoma, nawet jak operator z nia biegnie.
Polecam przyjrzec sie kiedys relacji z meczu pilkarskiego - tam na szerszych planach czesto widac goscia biegnacego z tym ustrojstwem wzdluz linii bocznej.
palindrom, większa ogniskowa obiektywu to większe "skoki" obrazu spowodowane ruchem aparatu, wydaje mi się że łatwiej jest wprowadzić w ruch matrycę jeśli ona ma drgać z amplitudą w dziesiątkach milimetrów niż gdy ma ona wynosić mikrony. Niewielka pomyłka w ruchu matrycy w trakcie dużego skoku spowoduje małą nieostrość, ta sama pomyłka w niewielkim skoku matrycy może już więcej zaważyć.
Oczywiście nie rozbierałem swojego sprzętu i nie bawiłem się w pomiary ruchów matrycy, ale tak sobie tłumaczę moje doświadczenia z używaniem stabilizacji w body, a w pewnej części kłócą się one z ogólnie przyjętymi prawdami o trudniejszym stabilizowaniu długich ogniskowych. Używałam stabilizacji z ogniskowymi od 10-200 mm (więc nie ekstremalnie) i najbardziej przydaje się w zakresie czasów od 1/4 do 1/50, co w przypadku użycia obiektywu 10 mm oznacza skuteczność mniejszą niż 1,5 EV, a uzyskanie 3 EV dla optyki dłuższej niż 50 mm to żaden wyczyn.
Inny ciekawy aspekt stabilizacji, zauważyłem że jest ona dużo mniej wydajna w momencie gdy aparat pochylamy w dół lub podnosimy w górę. Wydaje mi się że w takim przypadku czujniki żyroskopowe gorzej odczytują ruch aparatu. Czy w stabilizacji w obiektywach też tak jest? Na logikę powinno zachować się tak samo gdyż opiera się także na podobnym układzie czujników. Ktoś to zauważył?
Mechanizmy VR (przynajmniej w Nikonie) w trybie Normal sa ustawione tak, zeby umozliwiac panning, czyli nie kompensuja dlugich ruchow w jednym kierunku, moze to o to chodzi?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009
costi napisał/a:
Mechanizmy VR (przynajmniej w Nikonie) w trybie Normal sa ustawione tak, zeby umozliwiac panning, czyli nie kompensuja dlugich ruchow w jednym kierunku, moze to o to chodzi?
w trybie active nie kompensują ruchów w poziomie, a normal w obu osiach
nie. tryb active jest przeznaczony do fotografowania z pojazdu.
w reszcie przypadków (czyli zwykłe focenie i panoramowanie) instrukcja zaleca tryb normal.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
oj, to źle przeczytałem na szczęście już nie mam VR
Palindrom, na początek to się OT zapytam, czy Twój nowy awatar to grafika czy fotka i jeśli tak, to czego?
Ja tam się nie znam, tylko pytam. Może tak być, że z punktu widzenia serwo suwającego matrycą przebieg (droga) matrycy dla 500mm to pryszcz jak dla 50mm - podobnie jak przyspieszenia, jakich ma doznać. Po prostu mnie to zainteresowało. Myslę, że ruch jest mniej więcej harmoniczny, czyli w pewnym sensie fizjologiczny i łatwo to odtworzyć.
Co do stabilizacji w obiektywie to - znów bez żadnych konkretów - myślę sobie, że jeśli dzieje się to poprzez pochylanie soczewek to może być znacznie bardziej wydajne, niz suwanie matrycą.
Ale w sumie fajnie by było, gdyby Optyczni z nudów przetestowali skuteczność stabilizacji matrycy na jakimkolwiek body - ale na róznych ogniskowych.
Aha, pierwsza stabilizowana optyka była (jednopłaszczyznowo) w Shermanach pod koniec IIWŚ .
edit: a, - i co to MLU?
Ostatnio zmieniony przez maziek Sob 11 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Aha, pierwsza stabilizowana optyka była (jednopłaszczyznowo) w Shermanach pod koniec IIWŚ
Kontynuujac OT: nie tylko optyka, ale i lufa. Skutecznosc tego byla tak powalajaca, ze standardowa procedura bylo wylaczenie tego.
Rosjanie tez robili eksperymenty ze stabilizacja w BT-7, nawet wczesniej niz Amerykanie, ale skonczylo sie na probnej serii ok. 200 pojazdow. Skutecznosc tego byla zreszta jeszcze wieksza niz wersji USA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10