Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do krajobrazu a jaki tele?
Autor Wiadomość
FuriousAngel 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Maj, 2009   

Po pierwsze witam wszsytkch bo to moj pierwszy post na forum.

takze stoje przed wyborem nowego obiektywu do mojego canona 400d, prawie zdecydowalem sie na sigme 17-70 ale nadal ze wzgledu na cene, ale mysle tez o tym canonie 17-85 ze wzgledu na stabilizacje.

Niestety sigma 10-20 stoi poza zasiegiem cenowy ;(
dlaczego producenci nierobia szkiel od 16 albo i 15 na szerokim kacie :(

Ale dosc dewagacji, mam jedno pytanie dotyczace sigmy, odnosnie hotspotow podczas potografi IR filtrami typu cokin 007P albo Hoya r72 moze ktos sie bawil takim zestawem i potrafi odpowiedziec na pytanie.

Pozdrawiam
Darek

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

FuriousAngel napisał/a:
dlaczego producenci nierobia szkiel od 16 albo i 15 na szerokim kacie

Robia. CZ16-80, Sony 16-105.
Stabilizacja dla tych ogniskowych nie jest az tak istotna, choc milo by bylo gdyby byla.

Dawko 
Początkujący

Darku, z tego co ja widzę oraz czytam 17-85 Canona nie wziąłbym. Sigma bije go na każdy sposób (oprócz szybkości) W testach było napisane o złej celności AF-a ale to było w starych sztukach. Teraz robią już tylko te dobre :) Tak się dowiedziałem od jednego użytkownika forum.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

a nawet jak trafi Ci się ta niedobra, to Sigma kalibruje :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

FuriousAngel napisał/a:
ale mysle tez o tym canonie 17-85 ze wzgledu na stabilizacje
Dla samej stabilizacji nie warto go kupować. :roll:

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009   

Dawko napisał/a:
17-85 Canona nie wziąłbym. Sigma bije go na każdy sposób (oprócz szybkości)

Ja tam zakup tej Sigmy popieram, ale Canon owszem bije go nie tylko szybkością AF – większym zakresem (choć to najmniej ważne) oraz obecnością IS. Co do tego, że robią już tylko dobre Sigmy to byłaby dobra wiadomość, ale jakoś nie mogę w nią uwierzyć… :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009   

Dawko i FuriousAngel
W tym wątku padło między innymi pytanie: "jaki obiektyw do krajobrazu". Typy sa trzy: Sigma, Canon, Tamron. Jeśli bierzemy na tapete krajobraz, to szeroki (i to cały) kąt musi prawidłowo obrazować i koniec. Nie potrzebujemy wtedy szybkiego AF, ani cichej pracy, ani celności AF, ani żadnej stabilizacji itd.
Wystarczy dowolne w miarę ostre szkło, nawet z ręcznym AF. Wtedy ja doradzam, podobnie jak komor i reszta - wybierzcie Sigmę i nie ma co dyskutować. :!:

Jeżeli natomiast oprócz krajobrazów chcecie fotografować w miarę szybko, np. zwierzęta domowe (psa, kota, kurę itp :wink: ), dzieci w ciągłym ruchu, gości na garden party, to jest o czym dyskutować. Wtedy nikt mnie nie przekona, że nie jest potrzebny szybki i celny AF oraz dobrze działająca stabilizacja. :neutral:

Przede wszystkim z tych właśnie względów ludzie kupują dzisiaj lustrzanki i do szuflad wkładają kompakty, nawet bardzo zaawansowane i z dobrą, ostrą optyką.

FuriousAngel 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Maj, 2009   

B o g d a n :

Dokladnie tak jak mowisz, oczywiscie zgadzam sie z tym.
Tylko wlasnie do samych krajobrazow, to najchetniej bym kupil sigme 10-20 , utraszeroki kat z umiarkowanie szybkim AF, ale ta szybkosc niema tam znaczenia.

Natomiast zakres 17-70 czy jeszcze lepszy 17-85 jest po prostu uniwersalny.
wiec tym zakresem nieograniczamy sie tylko do krajobrazu.
Reporterka, portrety czy te " zwierzęta domowe (psa, kota, kurę itp :wink: ), dzieci w ciągłym ruchu, gości na garden party,"
Do portretow to moze i oba sie srednio nadaja, bo canon c 5,6 na dlugim koncu furory nie zrobi, sigma juz bardziej akceptowalna, ale do portretow mam 50 mm 1,8 i starego Jupitera 85 2f

Tak wiem, ze lustrzanki sa od tego zeby zmieniac obiektywy.
ale niestety kompletowanie szkiel nie jest tanie ( szczegolnie dla studenta :???: )
wiec wybieramy te uniwersalne, moze dobre w kazdym zakresie, ale napewno nie rewelacyjne. Ot taki kompromis.

No i ostatnio wyczytalem ze ten canon nadaje sie do fotografii IR , a niestety Sigma produkuje Hotspoty.

Oj trzeba bedzie odwiedziec jakis sklep i pobawic sie tymi szklami.

Dawko 
Początkujący

Wysłany: Sob 09 Maj, 2009   

Prawda, trzeba iść do sklepu jeżeli taki jest.... Bo np. w moim mieście takiego nie ma... A w Vobisie mają taki wybór, że hoo...

FuriousAngel 
Nowy

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   

To ja odgrzeje temat:
ostatnio brakuje mi troche czasu, troche nauki mam no i sesja za pasem ;/ ale ja nie o tym

Wybralem sie do sklepu - fotojoker, pobawilem sie i jednym i drugim obiektywem.
W porownaniu do kita to mozna powiedziec ze jeden i drugi zachwyca :)
Moze sigma sprawia troche lepsze wrazenie wykonania i jest "milsza" w dotyku.
Canon troche bardziej plastikowy, ale nieodpycha tak bardzo.
Canon wydaje sie masywniejszy, no i jest, pomimo chyba porownywalnego ciezaru.
Z zabawy na szybko w canonie super sprawuje sie naped USM i szybkosc ostrzenia.
( sigma glosniej i wolniej).
W sigmie, ostrzenie od praktycznie i cm tez calkiem fajna sprawa,

Ale posiadam raynoxa dcr 250, pasuje on do canona, a do niedzielnej zabawy makro moze wystarczyc.

Niestety cena sigmy ostatnio w ich autoryzowanym sklepie podskoczyla do 1400 zl ;/
wydaje mi sie, ( i naczytalem sie sporo) ze jest to dosyc dobre szkielko, ale wolal bym kupic nowe ze wzgledu na mozliwosc wystapienia FF i BF, i mozliwosc wybrania "ostrej sztuki" .

Ale do czego zmierzam, zastanawiam sie albo nad nowa sigma . kupiona w sklepie w w/w powodow, albo nad tym canonem z drugiej reki na allegro, gdzie mozna go dostac za polowe ceny nowej sigmy....
650-800 zl

wybaczcie za odgrzewanie tematu i moze trucie d.... ale chcialbym dobrze zainwestowac kase.
dzieki i pozdrawiam.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

FuriousAngel napisał/a:
Ale do czego zmierzam, zastanawiam sie albo nad nowa sigma . kupiona w sklepie w w/w powodow, albo nad tym canonem z drugiej reki na allegro, gdzie mozna go dostac za polowe ceny nowej sigmy....
650-800 zl
Nie ma co się zastanawiać, tylko kupić Canona i cieszyć się z robienia nim zdjęć. Jak Ci się znudzi albo zacznie Cię ograniczać jakością przy 17mm, to kupisz coś innego. Zrobiłem takim szkłem wiele zdjęć i w naprzwdę różnych warunkach, kilka możesz zobaczyć w galerii.

FuriousAngel 
Nowy

dzieki Bogdam za rade.
zdjecia ogladalem, mysle ze bede licytowal ten obiektyw. a kiedys. moze zmieni sie na cos jeszcze lepszego .

dzieki i pozdrawiam

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

FuriousAngel napisał/a:
dzieki Bogdam za rade.
zdjecia ogladalem, mysle ze bede licytowal ten obiektyw. a kiedys. moze zmieni sie na cos jeszcze lepszego .
Powodzenia w zakupie, popatrz też na innych forach fotograficznych, tam zdarza się czasami trafić sprzedawcę poza Allegro. :wink:

Odpowiedz do tematu