Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po pierwsze witam wszsytkch bo to moj pierwszy post na forum.
takze stoje przed wyborem nowego obiektywu do mojego canona 400d, prawie zdecydowalem sie na sigme 17-70 ale nadal ze wzgledu na cene, ale mysle tez o tym canonie 17-85 ze wzgledu na stabilizacje.
Niestety sigma 10-20 stoi poza zasiegiem cenowy ;(
dlaczego producenci nierobia szkiel od 16 albo i 15 na szerokim kacie
Ale dosc dewagacji, mam jedno pytanie dotyczace sigmy, odnosnie hotspotow podczas potografi IR filtrami typu cokin 007P albo Hoya r72 moze ktos sie bawil takim zestawem i potrafi odpowiedziec na pytanie.
Darku, z tego co ja widzę oraz czytam 17-85 Canona nie wziąłbym. Sigma bije go na każdy sposób (oprócz szybkości) W testach było napisane o złej celności AF-a ale to było w starych sztukach. Teraz robią już tylko te dobre Tak się dowiedziałem od jednego użytkownika forum.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009
a nawet jak trafi Ci się ta niedobra, to Sigma kalibruje
17-85 Canona nie wziąłbym. Sigma bije go na każdy sposób (oprócz szybkości)
Ja tam zakup tej Sigmy popieram, ale Canon owszem bije go nie tylko szybkością AF – większym zakresem (choć to najmniej ważne) oraz obecnością IS. Co do tego, że robią już tylko dobre Sigmy to byłaby dobra wiadomość, ale jakoś nie mogę w nią uwierzyć…
Dawko i FuriousAngel
W tym wątku padło między innymi pytanie: "jaki obiektyw do krajobrazu". Typy sa trzy: Sigma, Canon, Tamron. Jeśli bierzemy na tapete krajobraz, to szeroki (i to cały) kąt musi prawidłowo obrazować i koniec. Nie potrzebujemy wtedy szybkiego AF, ani cichej pracy, ani celności AF, ani żadnej stabilizacji itd.
Wystarczy dowolne w miarę ostre szkło, nawet z ręcznym AF. Wtedy ja doradzam, podobnie jak komor i reszta - wybierzcie Sigmę i nie ma co dyskutować.
Jeżeli natomiast oprócz krajobrazów chcecie fotografować w miarę szybko, np. zwierzęta domowe (psa, kota, kurę itp ), dzieci w ciągłym ruchu, gości na garden party, to jest o czym dyskutować. Wtedy nikt mnie nie przekona, że nie jest potrzebny szybki i celny AF oraz dobrze działająca stabilizacja.
Przede wszystkim z tych właśnie względów ludzie kupują dzisiaj lustrzanki i do szuflad wkładają kompakty, nawet bardzo zaawansowane i z dobrą, ostrą optyką.
Dokladnie tak jak mowisz, oczywiscie zgadzam sie z tym.
Tylko wlasnie do samych krajobrazow, to najchetniej bym kupil sigme 10-20 , utraszeroki kat z umiarkowanie szybkim AF, ale ta szybkosc niema tam znaczenia.
Natomiast zakres 17-70 czy jeszcze lepszy 17-85 jest po prostu uniwersalny.
wiec tym zakresem nieograniczamy sie tylko do krajobrazu.
Reporterka, portrety czy te " zwierzęta domowe (psa, kota, kurę itp ), dzieci w ciągłym ruchu, gości na garden party,"
Do portretow to moze i oba sie srednio nadaja, bo canon c 5,6 na dlugim koncu furory nie zrobi, sigma juz bardziej akceptowalna, ale do portretow mam 50 mm 1,8 i starego Jupitera 85 2f
Tak wiem, ze lustrzanki sa od tego zeby zmieniac obiektywy.
ale niestety kompletowanie szkiel nie jest tanie ( szczegolnie dla studenta )
wiec wybieramy te uniwersalne, moze dobre w kazdym zakresie, ale napewno nie rewelacyjne. Ot taki kompromis.
No i ostatnio wyczytalem ze ten canon nadaje sie do fotografii IR , a niestety Sigma produkuje Hotspoty.
Oj trzeba bedzie odwiedziec jakis sklep i pobawic sie tymi szklami.
To ja odgrzeje temat:
ostatnio brakuje mi troche czasu, troche nauki mam no i sesja za pasem ;/ ale ja nie o tym
Wybralem sie do sklepu - fotojoker, pobawilem sie i jednym i drugim obiektywem.
W porownaniu do kita to mozna powiedziec ze jeden i drugi zachwyca
Moze sigma sprawia troche lepsze wrazenie wykonania i jest "milsza" w dotyku.
Canon troche bardziej plastikowy, ale nieodpycha tak bardzo.
Canon wydaje sie masywniejszy, no i jest, pomimo chyba porownywalnego ciezaru.
Z zabawy na szybko w canonie super sprawuje sie naped USM i szybkosc ostrzenia.
( sigma glosniej i wolniej).
W sigmie, ostrzenie od praktycznie i cm tez calkiem fajna sprawa,
Ale posiadam raynoxa dcr 250, pasuje on do canona, a do niedzielnej zabawy makro moze wystarczyc.
Niestety cena sigmy ostatnio w ich autoryzowanym sklepie podskoczyla do 1400 zl ;/
wydaje mi sie, ( i naczytalem sie sporo) ze jest to dosyc dobre szkielko, ale wolal bym kupic nowe ze wzgledu na mozliwosc wystapienia FF i BF, i mozliwosc wybrania "ostrej sztuki" .
Ale do czego zmierzam, zastanawiam sie albo nad nowa sigma . kupiona w sklepie w w/w powodow, albo nad tym canonem z drugiej reki na allegro, gdzie mozna go dostac za polowe ceny nowej sigmy....
650-800 zl
wybaczcie za odgrzewanie tematu i moze trucie d.... ale chcialbym dobrze zainwestowac kase.
dzieki i pozdrawiam.
Ale do czego zmierzam, zastanawiam sie albo nad nowa sigma . kupiona w sklepie w w/w powodow, albo nad tym canonem z drugiej reki na allegro, gdzie mozna go dostac za polowe ceny nowej sigmy....
650-800 zl
Nie ma co się zastanawiać, tylko kupić Canona i cieszyć się z robienia nim zdjęć. Jak Ci się znudzi albo zacznie Cię ograniczać jakością przy 17mm, to kupisz coś innego. Zrobiłem takim szkłem wiele zdjęć i w naprzwdę różnych warunkach, kilka możesz zobaczyć w galerii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10