Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 70-200 f2.8 USM vs Canon 70-200 f4.0 IS USM
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Nie 06 Lut, 2011   

Ja mam 70-200/4LIS i cieszę się, że kupiłem właśnie tą wersję a nie 2,8 bez IS(też miałem ten dylemat). Bardzo poręczne, stosunkowo niewielkie i w miarę lekkie. To dla mnie ważne, bo miejsca w plecaczku co raz mniej... Nie urywa szyi i nie wali swą bezwładnością kiedy wisi swobodnie na aparacie, bo potrzebujemy mieć obie ręce wolne. Ostre od f4, bo z resztą rzadko używam na nim większych przysłon. Doskonały spacerzoom! AF szybki, IS dość wydajny, kiedy trzeba się podeprzeć. Plastyka - to sprawa względna i dość subiektywna...

Reklama

Krzylu 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Mar, 2011   

Witam
który z wymienionych w tym temacie bardziej by się nadał do zdjęć sportowych głównie motorowych czyli wyścigi na 400m(panoramowanie) motory/crossy czyli rajdy pełną gębą.Dodatkowo wycieczki poza miasto z małżonką i zwiedzanie różnych miejsc :razz:
Może jakiś inny polecicie w którym jest równie szybki AF?
Pozdrawiam

kozidron
[Usunięty]

Krzylu napisał/a:
który z wymienionych w tym temacie bardziej by się nadał do zdjęć sportowych głównie motorowych czyli wyścigi na 400m(panoramowanie) motory/crossy czyli rajdy pełną gębą.Dodatkowo wycieczki poza miasto z małżonką i zwiedzanie różnych miejsc :razz:

a jak myślisz po przeczytaniu 4 stron tego wątku albo 5 innych, które łatwo znajduje szukajka - co bardziej ci się przyda na rajdy ....światło czy stabilizacja ?

Dlaczego czytanie boli ? Krzylu, wydaje mi się, że jak sam do tego dojdziesz będziesz bardziej przekonany co do wyboru, no i poświęcenie 10 minut może wpłynąć na poczucie twojej pewności jak będziesz płacił :razz: za 70-200/2.8

Krzylu 
Nowy

Akurat czytałem ten wątek od dechy do dechy i albo ja ciężko kapuje albo nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie :razz:

Cytat:
światło czy stabilizacja ?

no właśnieCOwytłumacz mi bo ja ze wsi na chłopski rozum a nie jak na każdym forum regułkami każdy prawi i zgrywa oczytanego dyplomowanego fotografa.Jestem amatorem który nie wgłębia się w regułki czy więcej grzebie w ustawieniach aparatu niż robi zdjęcia.
Pozdrawiam

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Krzylu, stabilizacja jedynie niweluje drgania aparatu i dzieki temu mozna robic zdjecia na czasach o 1, 2 czy nawet wiecej dzialek dluzszych niz normalnie. ale robiac zdjecie poruszajacemu sie obiektowi i tak ten czas musisz ustawic bardzo krotki wiec drgania aparatu nie sa problemem, trzeba za to obiektywu odpowiednio jasnego by te krotkie czasy moc osiagnac

Bobby 
Rozmowny

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011   

Nastepny wielki dylemat: 70-200 F2.8, czy 70-200 F4 IS? Czlowieku, znalazles sie na etapie gdzie chcesz nabyc raczej powazny obiektyw i nie wiesz co chcesz fotografowac i co ci do tego potrzebne? I myslisz ze na tym forum dostaniesz jednoznaczna odpowiedz, ktora pozwoli ci "odtad zyc dlugo i szczesliwie"? Nie wiesz czy ci potrzebny 2.8 czy IS, kup sobie 2.8, i (co juz zreszta ktos napisal) statyw za pareset zlotych. Bedziesz mial i jasno i swoj "IS". Kiedy czyta sie te bzdury, odnosi sie wrazenie, ze kilkanascie lat temu, zanim pojawil sie IS, pewna czesc ludzi po prostu nie byla w stanie fotografowac...

Rozumiem kiedy pytanie zadaje ktos zupelnie zielony i trzeba mu pomoc, ale to tutaj?

A ci udzielajacy rad, lepiej napiszcie prace doktorska na temat: "Wyzszosc 70-200 F2.8 nad 70-200 F4 IS", albo vice versa. Wtedy kazdy kto przeczyta bedzie natychmiast wiedzial co powinien kupic. Bo inaczej to tylko przepychanka: ja mam to, wiec wszyscy tez powinni miec to; ja mam tamto, wiec wszyscy tez powinni miec tamto.

Poza tym, to mozna boki zrywac ze smiechu, czytajac np. dywagacje na temat czy zostac z 70-200 F4 i nabyc 100-400L, czy tez wymienic 70-200 na F2.8 i nabyc 30 F1.4? 30 mm vs. 100-400 mm? Dobre! Widac od razu, ze facet wie czego chce... Albo to: "Jestem amatorem ktory nie wglebia sie w regulki czy wiecej grzebie w ustawieniach aparatu niz robi zdjecia." To po co zawracasz ludziom glowe pytaniem w rodzaju "swiatlo czy stabilizacja"?

Usjwo 
Optyczny

Bobby Nie ma sie co wzbudzac. Jakby kazdy wiedzial dokladnie co mu potrzebne
to nalezaloby zamknac polowe watkow. Wiekszac pytajacych potrzebuje obiektowu do foto "all around" wiec wymagania nie sa sprecyzowane do konca i dlatego sa watpliwosci. 70-200 f2.8 i f4IS to nie tak odlegle obiektywy (sam mialbym problem z takim wyborem), nie ma co sie napinac.

kozidron
[Usunięty]

Bobby napisał/a:
dywagacje na temat czy zostac z 70-200 F4 i nabyc 100-400L, czy tez wymienic 70-200 na F2.8 i nabyc 30 F1.4? 30 mm vs. 100-400 mm? Dobre!

a myślisz, że inni- jak czytają takie dylematy- się nie usmiechają :wink:

Bobby, chyba coś w Tobie pękło :wink:

Bobby 
Rozmowny

Przepraszam wszystkich ktorych urazilem! Ostatnie zdanie pierwszego paragrafu powinno zaczynac sie od: "Kiedy czyta sie te wywody,...", a nie od: "Kiedy czyta sie te bzdury,...". Przyznaje, niegrzecznie! Widzialem troche emocji w niektorych postach. A mnie samemu przeciez tez zabraklo tej "anglosaskiej obojetnosci", jak to ktos okreslil w innym watku. I "wzbudzilem" sie, czy tez "napialem" sie...

Usjwo,
Dzieki za moderacje. Twoj ostatni post jest nie bez racji.

kozidron,
chyba rzeczywiscie cos niepotrzebnie we mnie "peklo"...

komor 
Moderator

Może rzeczywiście niepotrzebnie pękło, ale po przeczytaniu tego:
Krzylu napisał/a:
Jestem amatorem który nie wgłębia się w regułki czy więcej grzebie w ustawieniach aparatu niż robi zdjęcia.

…to ja się wcale nie dziwię. Drogi Krzylu, chcesz wydać całkiem sporą kasę na sprzęt, a nie chce Ci się zagłębić w takie dość podstawowe zagadnienia? Tu nie ma żadnych regułek ani – nie daj Boże – matematyki. Po prostu na intuicję trzeba to ogarnąć, co da Ci stabilizacja, a co lepsze światło. Poza tym tak naprawdę dostałeś już odpowiedź:
kozidron napisał/a:
poświęcenie 10 minut może wpłynąć na poczucie twojej pewności jak będziesz płacił :razz: za 70-200/2.8

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Krzylu napisał/a:
który z wymienionych w tym temacie bardziej by się nadał do zdjęć sportowych głównie motorowych czyli wyścigi na 400m(panoramowanie) motory/crossy czyli rajdy pełną gębą.
Cytat:
Akurat czytałem ten wątek od dechy do dechy i albo ja ciężko kapuje albo nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie

A stronę wcześniej napisałem:

"Generalnie wszędzie tam, gdzie możesz pozwolić sobie na czasy rzedu 1/15, 1/30, 1/60s itd, czyli gdzie robisz zdjęcia elementów statycznych - bardziej przyda się 4 IS. Po prostu więcej zyskasz EV w parametrach naświetlania (ok. 3-4EV)
Wszędzie tam, gdzie i tak musisz użyć krótkich czasów 1/250, 1/500s, ... (np. przy foceniu sportów, dynamicznych akcji gdzie chcesz zamrozić ruch, ...) - bardziej przyda Ci się 2.8 bez IS. (zyskujesz 1EV w stosunku do 4 IS)
W zależności od tego, co fotografujesz, dokonujesz wyboru."

Już wiesz? :smile:
Nie muszę chyba pisać, że najlepiej kupić 2.8 IS.

Siwy 
Nowy

Wysłany: Czw 03 Maj, 2012   

B o g d a n napisał/a:

A stronę wcześniej napisałem:

"Generalnie wszędzie tam, gdzie możesz pozwolić sobie na czasy rzedu 1/15, 1/30, 1/60s itd, czyli gdzie robisz zdjęcia elementów statycznych - bardziej przyda się 4 IS. Po prostu więcej zyskasz EV w parametrach naświetlania (ok. 3-4EV)
Wszędzie tam, gdzie i tak musisz użyć krótkich czasów 1/250, 1/500s, ... (np. przy foceniu sportów, dynamicznych akcji gdzie chcesz zamrozić ruch, ...) - bardziej przyda Ci się 2.8 bez IS. (zyskujesz 1EV w stosunku do 4 IS)
W zależności od tego, co fotografujesz, dokonujesz wyboru."

Rewelacyjne podsumowanie, powinno ono zamykac wszelkie watki typu "wybrac 70-200 f/4 bez lub z IS" lub wybrac "70-200 f/4 z IS czy 2.8 bez IS".

Jesli nie pstrykamy zdjec obiektow w szybkim ruchu dobrze jest miec do dyspozycji czasy 1/100, 1/80 i pstrykac na niskim ISO. Zwykla 4.0 czy przymknieta 2.8 nie da nam takich mozliwosci... I mowie to jako przeciwnik stabilizacji (do niedawna) ktory zmienia f/4 na f/4 z IS.... :-)

pietro69
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Maj, 2012   

a kupujac takie szklo nie lepiej kupic 2,8 z is moze cena przeraza ale takiego obiektywu nie kupuje sie na rok czy dwa a po za tym zauwaz trzyma sie ceny

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Siwy napisał/a:
Rewelacyjne podsumowanie
Ogólnie racja, choć brakuje w nim np. kwestii panoramowania - wszak to dynamiczne kadry a IS się tam bardzo przydaje ;)

komor 
Moderator

pietro69 napisał/a:
a kupujac takie szklo nie lepiej kupic 2,8 z is moze cena przeraza ale takiego obiektywu nie kupuje sie na rok czy dwa a po za tym zauwaz trzyma sie ceny

Pewnie że „lepiej”, tylko nie każdy dysponuje takim budżetem, a jak dysponuje, to niekoniecznie chce wydać na jeden obiektyw… :roll:

Odpowiedz do tematu