Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 14 Lip, 2009
JAKI OBIEKTYW NA ŚLUBY? (z małym budżetem)
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009   

oracle napisał/a:
Tańszych 30tek chyba nie ma?

No niby jest 35/2 Canona.

Reklama

goltar 
Optyczny

I Tokina 35mm f/2.8 MACRO.

komor 
Moderator

goltar, ale stałka f/2,8 jako uzupełnienie Tamrona 17-50/2,8 albo Canona 17-55/2,8 IS?
No chyba że do jakichś śmiesznych zbliżeń typu obrączki czy coś z tych przygotowań całych…

goltar 
Optyczny

Komor zaproponowany przez Ciebie Canon 35 f/2.0 jest użyteczny w zasadzie od f/2.8, podobnie jak ta Tokina, ja wolałbym już tą Tokinę...
Czy jest sens jako uzupełnienie Canona 17-55 f/2.8 - pewnie nie, dopiero 35 f/1.4 daje coś więcej, ja wolałbym (zamiast 35 f/2.0) jako uzupełnienie Canona 85mm f/1.8...

oracle 
Maniak

albo budżetowo samyang 85/1.4

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

albo nie budżetowo Nikkor 300/2

as... 
Entuzjasta

na ślub :shock:

300/2 to chyba jednak trochę za "daleko" trzeba biegać w około pary młodej :cool:

Monastor 
Optyczny

as..., no ba, wyglądasz wtedy jak profesjonalista :)
Do tego wielka lampa (albo kilka), D3x, jakaś uprząż do tego i fajny zestaw :P

Zastanów się. Kamerzyści i fotografowie wciąż sobie przeszkadzają wchodząc w kadr. Z takim szkłem nie trzeba nawet wchodzić do kościoła. Same plusy :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

as..., sam wychodzisz z założenia, że nie ma co liczyć na kompromisy, podałem najbardziej bezkompromisowy obiektyw, jaki wyszedł w historii fotografii - super ostry od pełnej dziury, super jasny, supertele i super drogi (ale ostatnio poszedł za 11k $ na ebaju, więc nie jest tak źle) :)

AM 
Maniak

Raz robilem slub jako drugi fotograf z 180/2 na hp5+. Znajomy mi zalatwil do przetestowania Leice a ja za to musialem mu pomoc w plenerze. Koniec koncow, reka bolala strasznie a ja od tego czasu na zaden slub z aparatem nie wszedlem.

as... 
Entuzjasta

Monastor napisał/a:
as..., no ba, wyglądasz wtedy jak profesjonalista :)
Do tego wielka lampa (albo kilka), D3x, jakaś uprząż do tego i fajny zestaw :P

Zastanów się. Kamerzyści i fotografowie wciąż sobie przeszkadzają wchodząc w kadr. Z takim szkłem nie trzeba nawet wchodzić do kościoła. Same plusy :)

no tak zapomniałem,
ostatnio w Gdyni pod "ruszą wiatrufff" widziałem pana który robił zdjęcia, miał tylko 3 lustrzanki na szyi, jedna uprzesz miała d300.., wszystkie miały lampy

zszokowałem się jak młodzi wychodzili z auta a koleś w pełnym słońcu walił z wspomnianego d300 oczywiście lampa i dyfuzor ustawione palnikiem w stronę młodych...

masakra...
Wyglądał z tym wszystkim niesamowicie, ciekawe ile trzeba siedzieć na siłowni aby zapakować na szyję 3body, 3 słoiki i 3lampy :cool:

wiem wiem z 100-400L wygląda się bardziej profi w kościele niż z marną jasną stałką :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Przyznam się szczerze że ostatnio coraz częściej obserwuję fotografów którzy robią śluby.....kilka razy już tez zaobserwowałem w orłowie panią która robi zdjęcia "kwiczącym" tami + pana z mega statywem i kamerą :razz:
itd....

*** przeanalizowałem ostatnio 200zdjęć ze swojego ślubu 60% zdjęć to 1d mark III+24L, 30% to 1d mark III + 85L i większa pozostałość 30d+24-70L ( dziewczyna fotografa, jako 2gi fotograf) +1dmark rybie oko canon-a i chyba z dwa zdjęcia 1d mark III + 135L , ale mój fotograf ślubny miał "awersję" do lampy i niesamowicie wygląda zdjęcie w ciemny kościele z czasem przykładowym 1/160
oczywiście f1.2 bądź f1.4 :twisted: :twisted: :twisted:
Oczywiście ze światłem zastanym :lol:

Amadeus 
Początkujący
Początki nałogu

Rozumiem że od czegoś trzeba zacząć. Więc ja na początek polecam Tamrona 17-50f2.8, Canona 85f1.8 oraz lampę, spokojnie zrobi się takim zestawem cały ślub. A jak nabierze się doświadczenia to wtedy wiadomo czego brakuje, jednemu światła a innemu ogniskowej.

Jednak 50f1.8 Canona to ja bym sobie darował używalny od 2.8, plastikowy bagnet zresztą sam plastik, jeśli już to warto dozbierać do 1.4 naprawdę warto:)

PS. as... czasem trzeba użyć lampy w pełnym słońcu aby rozbić mocne cienie, no ale umiejętnie.

A co do fotografów z mniej zasobną torbą znam kilku i robią świetne foty, heh
Nie tak dawno rozmawiałem z fotografem ślubnym na plenerze z wypaśną trobą (D700 + 14-24f2.8 + 24-70f2.8 + 70-200f2.8 + lampa SB900 taki miał zestaw przy sobie) na kółku ustawiony program, włączona seria z lampą na wprost. Na moje pytanie po co mu seria w scenie statycznej odpowiedział, że musi mieć pewność, iż zdjęcie mu wyjdzie poprawnie naświetlone i będzie ostre. Język stanął mi kołkiem w gardle w milczeniu rozstaliśmy się.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

Amadeus napisał/a:
Jednak 50f1.8 Canona to ja bym sobie darował używalny od 2.8

Ja używam od f/2, czasem do druku nawet. Na f/2,8 jest ostry, a nie używalny. Nie porównujmy tego obiektywu do eLek tylko uwzględniajmy cenę.

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

Co do Canona 35/2 to ja porównywałem wybitny egzemplarz kolegi do Canona 28/1,8 drugiego kolegi i na f2 starutki 35 był ostrzejszy od droższego brata. Szkło szkłu nie równe. Ale skoro w L-kach są rozrzuty jakości to co dopiero w takich obiektywach. Niestety kolega nie chce go sprzedać :razz:

Amadeus 
Początkujący
Początki nałogu

Wysłany: Nie 26 Lip, 2009   

komor wszystko zależy od tego w jakich warunkach go używasz. Jeśli robisz sceny statyczne to ok ale na ślubie w ciemnym kościele lub sali nie radzi sobie. Mi nie podszedł za to 50f1.4USM radzi sobie całkiem dobrze.Jeszcze go nie mam w torbie ale będzie w najbliższym czasie. Zależy mi na szybszym i celniejszym af.

Odpowiedz do tematu