Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zgadzam się, że stabilizacja pomaga, zwłaszcza L-kowa. Chodziło mi jednak o to czy w przypadku tego obiektywu jest niezbędna (tak jak ratuje przy 70-300 IS). Też jestem zdania, jak wielu innych, że światło to światło, nawet jeśli 4,0, dlatego odrzuciłem pomysł 70-300 IS. Lepiej byłoby zainteresować się 2,8 przy tak symbolicznej rożnicy w cenie do 4L IS, ale tutaj ogranicza mnie waga... Problem z "czasem" narzuca się w pewnym momencie także przy posiadaniu IS, a mając go odwleka się problem Myślę że jakoś sobie poradzę – i tak nie zaszaleję jak z 2,8, a do trudnych sytuacji wizja 0,5 kg monopodu mniej mnie przeraża niż statywu.
Wersja ze światłem 2,8 zazwyczaj działa na pewnym "marginesie przymknięcia". Przy dobrych warunkach można go przymknąć do f4 - f5,6 i otrzymujemy świetną rozdzielczość. W razie potrzeby maksymalnie otworzyć i też będzie bardzo dobrze.
Jeśli zaś chodzi o wersję ze światłem 4, to pracuje ona najczęściej na pełnym otworze lub przymknięciu do 5,6. Obrazy z pełnego otwarcia są bardzo dobre, ale dalsze przymykanie powyżej f5,6 nie przynosi już wzrostu rozdzielczości a obiektywu nie da się otworzyć bardziej niż do f4.
Ja ze swoim amatorskim budżetem i podejściem do fotografii mogę z tym żyć. Dodatkowym bonusem dla mnie jest poręczność tego obiektywu - miałem przyjemność porobić nim trochę zdjęć i wiem że nie będzie mi zawadzał na spacerze z dziećmi a jego ciężar da o sobie znać znacznie później niż w przypadku wersji 2,8. Gdybym jednak miał wybór między wersją 2,8 a 4IS które są w podobnej cenie, to wybrałbym 2,8 - właśnie za ten margines bezpieczeństwa. ...a o spacery z dziećmi martwiłbym się później.
Szanowni, "słowo się rzekło, kobyła u płotu" - jak był zmuszony powiedzieć Jakub Zaleski do króla Jana III Sobieskiego
Stałem się posiadaczem EF 70-200 4L. Co tu gadać - zadowolony jestem, a teraz do zdjęć...
Dziękuję raz jeszcze za wszystkie poparte doświadczeniem opinie
Witam
Fantastyczna dyskusja.
Brakuje mi szkla powyzej 100 do "wszytkiego"
Mialem dylemat co do EF 70-200 f/2.8 L kontra EF 70-200 f/4 L IS
Teraz juz wiem i ide na polowanie na EF 70-200 mm f/2.8L
To może coś zmyliłem.
W każdym razie optycznie też miał jakieś 'ale'...
Może tyle, że jakość optyczna nie wzrosła proporcjonalnie do różnicy w cenie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9