Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sunders, nie, tyczy tego o czym Ty piszesz nie wprost, czyli obiektywów Canona, z których część pochodzi jeszcze z czasów analogowych. Po prostu zżymam się na przysłowiowe Canon to Canon. Trzeba umieć przebierać w ofercie, a nie kierować się tylko etykietką. Nawet jak fundusze nie są przeszkodą, to nie zawsze wybór obiektywu Canona jest – moim zdaniem – lepszy.
I nie bardzo rozumiem co oznacza zestawienie tych dwóch emotek: Często tego używasz, a w sumie nie rozumiem co to miałoby oznaczać.
Po prostu zżymam się na przysłowiowe Canon to Canon. Trzeba umieć przebierać w ofercie, a nie kierować się tylko etykietką. Nawet jak fundusze nie są przeszkodą, to nie zawsze wybór obiektywu Canona jest – moim zdaniem – lepszy.
Moge sie pod tym podpisac. Z kwestia AF tez bywa roznie - swoja Sigma 30/1.4 trafilem od razu, trafia w punkt. Canona 85/1.8 kupionego przed Swietami dzis zwracalem - backfocus, dopiero trzeci testowany w sklepie trafia jak nalezy. Wiec nawet w systemie moze sie loteria trafic.
Co fakt to fakt - Canon mógłby nieco odświeżyć ofertę szerszych stałoogniskowych obiektywów o rozsądnej cenie. 24L i 35L to koniec lat 90tych (ale ich cenę trudno nazwać rozsądną, przynajmniej dla amatora), 28/1.8 to 1995, a reszta ma (konstrukcyjnie) po około 20 lat.
Nawet tak chwalone 85/1.8 też ma już swoje lata.
Kupowanie obiektywów 'firm trzecich' (że się tak wyrażę) ma sens wtedy, gdy przed zakupem możemy sobie nowe szkiełko testować i zobaczyć czy dogaduje się z korpusem. Myślę, że jest to przypadłość nie tylko kanonierska. Ja akurat wybrałem drogę importu z USA. Kupowanie li tylko Canona nie daje mi gwarancji sukcesu, ale znacznie zwiększa jego szanse. A w razie wpadki, zwiększa także prawdopodobieństwo sensownej odsprzedaży.
To tez prawda - takiej Sigmy bez przetestowania raczej bym nie kupil... w systemowych prawdopodobienstwo trafienia wieksze.
Wigor [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Lut, 2010
A niech mi ktoś powie: mniej więcej o ile procent poprawia się skuteczność niedostrojonej do Canona Sigmy po ustawieniu korpusu do obiektywu pod względem BF/FF?
Tzn tej regulacji która jest np w 50d.
Wigor, napisze tak, jeżeli to stałka która ma proporcjonalny FF/BF to można sytuację wyprowadzić. Chyba, że wada jest duża, wtedy podratować.
Jeżeli zoom z np bf na jednym końcu i FF na drugim to regulacja nie zadziała.
Wigor napisał/a:
o ile procent poprawia
- albo rozwiązuje problem albo nie. Obie sytuacje mogą zaistnieć.
A niech mi ktoś powie: mniej więcej o ile procent poprawia się skuteczność niedostrojonej do Canona Sigmy po ustawieniu korpusu do obiektywu pod względem BF/FF?
Tzn tej regulacji która jest np w 50d.
Ze stalka moze wyeliminowac wade. Zooma nie ma wiekszego sensu dostrajac, chyba ze musisz akurat tego i akurat teraz uzyc. Zoomy z BF/FF maja tendencje do zmiany nasilenia wady w zaleznosci od ustawionej ogniskowej i odleglosci od obiektu.
Najlepiej wyprobowac szklo przed zakupem. Jesli nie znajdziesz dobrego, kup canona albo wysli sigme z aparatem do kalibracji (darmowej). Sigma ma dobry serwis.
Widocznie twoj aparat ma jakies ALE do sigm. Masz pecha. Ale wiekszego ma osobnik, ktory nie mogl skalibrowac d90 i afs 35/1.8g. Bywa.
W nikonie pomaga czesto wgranie nowego softu. Niestety canon jest, jaki jest i tylko moge wspolczuc.
To nie kwestia mojego body. Tak jak pisałem, cztery sigmy z rzędu tak samo błędnie ostrzyły na body sprzedawcy co na moim pierwotna. To nie przypadek ani mój pech szczęśliwie nie jestem skazany na Sigmy
Aż boje się pomyśleć ile tego badziewia rozpylono po domach nieświadomych użytkowników.
Zdarzają się jakieś szczęśliwe zgrania sprzętowe. Powodzenia w poszukiwaniach.
Użytkownikom polecam nie sprawdzać bo jeszcze coś odkryją.
Przyszłym użytkownikom polecam sprawdzić bardzo dokładnie....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,58 sekundy. Zapytań do SQL: 13