Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma i Canon się nie lubią, info z Canon-Board
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   

Ciamciang z cala pewnoscia nie bedzie mial problemow z AFem z Canonem :lol:
Chodzi mi po glowie S24/1,8, ale to piesn przyszlosci :wink:

Reklama

Sunders 

Ta sigma w trybie MF też nie będzie miała prawdopodobnie problemów z canonem :smile:

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
O to mi chodziło-jak się ma szerszy wybór obiektywów, to na sigmy "spogląda się" rzadziej.

Chyba, że ten „szerszy wybór” to dość drogie starocie, nie zawsze ostre, a Sigmy akurat w podobnych parametrach są nowe, ostre itd. :)

Sunders 

komor napisał/a:
Chyba, że ten „szerszy wybór” to dość drogie starocie, nie zawsze ostre

komor, czy to co napisałeś dotyczy np. Twojego samyanga :???: :grin:

komor 
Moderator

Sunders, nie, tyczy tego o czym Ty piszesz nie wprost, czyli obiektywów Canona, z których część pochodzi jeszcze z czasów analogowych. :) Po prostu zżymam się na przysłowiowe Canon to Canon. Trzeba umieć przebierać w ofercie, a nie kierować się tylko etykietką. Nawet jak fundusze nie są przeszkodą, to nie zawsze wybór obiektywu Canona jest – moim zdaniem – lepszy.

I nie bardzo rozumiem co oznacza zestawienie tych dwóch emotek: :???: :grin: Często tego używasz, a w sumie nie rozumiem co to miałoby oznaczać.

Sunders 

komor, jeśli miałbym przetłumaczyć dosłownie, to mniej więcej: " :???: :grin: " = pytanie żartobliwe :lol:

Matt 
Uczestnik

komor napisał/a:
Po prostu zżymam się na przysłowiowe Canon to Canon. Trzeba umieć przebierać w ofercie, a nie kierować się tylko etykietką. Nawet jak fundusze nie są przeszkodą, to nie zawsze wybór obiektywu Canona jest – moim zdaniem – lepszy.

Moge sie pod tym podpisac. Z kwestia AF tez bywa roznie - swoja Sigma 30/1.4 trafilem od razu, trafia w punkt. Canona 85/1.8 kupionego przed Swietami dzis zwracalem - backfocus, dopiero trzeci testowany w sklepie trafia jak nalezy. Wiec nawet w systemie moze sie loteria trafic.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009   

Co fakt to fakt - Canon mógłby nieco odświeżyć ofertę szerszych stałoogniskowych obiektywów o rozsądnej cenie. 24L i 35L to koniec lat 90tych (ale ich cenę trudno nazwać rozsądną, przynajmniej dla amatora), 28/1.8 to 1995, a reszta ma (konstrukcyjnie) po około 20 lat.
Nawet tak chwalone 85/1.8 też ma już swoje lata.
Kupowanie obiektywów 'firm trzecich' (że się tak wyrażę) ma sens wtedy, gdy przed zakupem możemy sobie nowe szkiełko testować i zobaczyć czy dogaduje się z korpusem. Myślę, że jest to przypadłość nie tylko kanonierska. Ja akurat wybrałem drogę importu z USA. Kupowanie li tylko Canona nie daje mi gwarancji sukcesu, ale znacznie zwiększa jego szanse. A w razie wpadki, zwiększa także prawdopodobieństwo sensownej odsprzedaży.

Matt 
Uczestnik

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009   

To tez prawda - takiej Sigmy bez przetestowania raczej bym nie kupil... w systemowych prawdopodobienstwo trafienia wieksze.

Wigor
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Lut, 2010   

A niech mi ktoś powie: mniej więcej o ile procent poprawia się skuteczność niedostrojonej do Canona Sigmy po ustawieniu korpusu do obiektywu pod względem BF/FF?
Tzn tej regulacji która jest np w 50d.

bacruk 
Entuzjasta

Wigor, napisze tak, jeżeli to stałka która ma proporcjonalny FF/BF to można sytuację wyprowadzić. Chyba, że wada jest duża, wtedy podratować.
Jeżeli zoom z np bf na jednym końcu i FF na drugim to regulacja nie zadziała.

Wigor napisał/a:
o ile procent poprawia
- albo rozwiązuje problem albo nie. Obie sytuacje mogą zaistnieć.

P_M_ 
Maniak

Wigor napisał/a:
A niech mi ktoś powie: mniej więcej o ile procent poprawia się skuteczność niedostrojonej do Canona Sigmy po ustawieniu korpusu do obiektywu pod względem BF/FF?
Tzn tej regulacji która jest np w 50d.

Ze stalka moze wyeliminowac wade. Zooma nie ma wiekszego sensu dostrajac, chyba ze musisz akurat tego i akurat teraz uzyc. Zoomy z BF/FF maja tendencje do zmiany nasilenia wady w zaleznosci od ustawionej ogniskowej i odleglosci od obiektu.
Najlepiej wyprobowac szklo przed zakupem. Jesli nie znajdziesz dobrego, kup canona albo wysli sigme z aparatem do kalibracji (darmowej). Sigma ma dobry serwis.

bacruk 
Entuzjasta

P_M_ napisał/a:
wysli sigme z aparatem do kalibracji (darmowej). Sigma ma dobry serwis.

Niestety nie mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić.
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=90

Jak coś nie pasuje to nie kupować :!:

P_M_ 
Maniak

bacruk napisał/a:
P_M_ napisał/a:
wysli sigme z aparatem do kalibracji (darmowej). Sigma ma dobry serwis.

Niestety nie mogę się z tym stwierdzeniem zgodzić.
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=90

Jak coś nie pasuje to nie kupować :!:

Widocznie twoj aparat ma jakies ALE do sigm. Masz pecha. Ale wiekszego ma osobnik, ktory nie mogl skalibrowac d90 i afs 35/1.8g. Bywa.
W nikonie pomaga czesto wgranie nowego softu. Niestety canon jest, jaki jest i tylko moge wspolczuc. :(

bacruk 
Entuzjasta

P_M_ napisał/a:
Widocznie twoj aparat ma jakies ALE do sigm

To nie kwestia mojego body. Tak jak pisałem, cztery sigmy z rzędu tak samo błędnie ostrzyły na body sprzedawcy co na moim pierwotna. To nie przypadek ani mój pech :smile: szczęśliwie nie jestem skazany na Sigmy :wink:

Aż boje się pomyśleć ile tego badziewia rozpylono po domach nieświadomych użytkowników.
Zdarzają się jakieś szczęśliwe zgrania sprzętowe. Powodzenia w poszukiwaniach.

Użytkownikom polecam nie sprawdzać bo jeszcze coś odkryją.
Przyszłym użytkownikom polecam sprawdzić bardzo dokładnie....

Odpowiedz do tematu