Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
za jakis czas podeśle Cie pliki raw z obu w takich samych warunkach. Nie jest to lab ale chodzi mi o jakosc Zdjecia ze statywu.Jak marude jak stara baba w oresie menopauzy to pisz mu od razu a nie bede dalej ciągnąć wątku.
pozr
Przemek
]
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 2010 12:12 ]
mavierk napisał/a:
chesky napisał/a:
zeby miec jakosc sony r1 to wysiadam...poczekam.....postoje
nie 24-105 a 15-85 da Ci to samo, co Sony R1.
Moim zdaniem wybrałeś źle - w tym przypadku Carl Zeiss 16-80 byłby idealnym zamiennikiem dla S R1. Tak ode mnie jeszcze Nikkor 16-85VR dałby radę (z d90).
Tak po za tym to jak porównywać 24-120mm z 80mm
Mavierk,
jestem na etapie sprzedazy R1 i nie chce pierwsze primo ładować moją żonę w błoto posiadając nikona d300.
Wysłany: Sro 28 Lip, 2010 Jaki obiektyw 50 mm do Canona?
Witajcie, potrzebuję jakiegoś dobrego szkła do portretów dla systemu Canon 40D i 7D na które mogę przeznaczyć maksymalnie 2500 zł. Zaznaczam, że raczej Canon 85mm f/1.8 mnie nie interesuje bo jest zbyt ciasnym szkłem przy matrycy oferowanej przez ww system dlatego pozbyłem się tego szkła jakiś czas temu. Dzisiaj spędziłem sporo czasu przeglądając testy różnych szkieł o ogniskowej 50mm gdyż raczej na taką ogniskową się skuszę. Stanąłem w końcu przed dylematem. Moją uwagę zwróciły 3 modele :
Canon 50mm f/1.4
Sigma 50mm f/1.4
Carl Zeiss Planer 50mm f/1.4
A w szczególności ten ostatni gdyż jego rozdzielczość jest porównywalna do Canon 50mm 1.2 L, która kosztuje około 5tys zł. Jedynym minusem tego szkła jak doczytałem jest brak AF, a co myślę, że nie przeszkadzałoby mi to gdyż 50 będę wykorzystywał głównie do sesji z modelkami i fotografii obiektów nieruchomych.
Jakie jest Wasze zdanie, co możecie mi sensownego polecić do 2,5 tys zł ?
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 28 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
zeiss jest manualny, musiałbym obejrzeć zdjęcia z sigmy i zeissa, canona 50-tki chyba nie warto brać pod uwagę.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 28 Lip, 2010
jaad75 napisał/a:
BTW, jest jeszcze bardzo fajny Voigtlander 58/1.4...
Czasem do Canona nie potrzeba będzie przejściówki?
Jeśli interesuje Cię naprawdę ostry środek kadru - rzeczywiście Zeiss byłby tutaj najbardziej opłacalnym wyborem, natomiast jeśli chcesz w miarę równe szkło i AF - wtedy raczej Sigma.
Ale osobiście kupując manualną 50tkę do Canona wziąłbym albo Takumara 50/1.4SMC (M42) albo CZ Planar 50/1.4 lub 50/1.7 T* pod bagnet C/Y + dandelion.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Czw 29 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju, a mianowicie jeśli zdecydowałbym się na sigmę 50 to czy je tez trzeba selekcjonować tak jak to jest z Tamronami ? jeśli tak to w jakim sklepie najpewniej kupić ?
mati83, najlepiej w Sigma Pro Centrum, chyba, że ma się zaufany sklep, który wie co sprzedaje. A sztukę, owszem, lepiej jest sobie wybrać. Ze względu na korelację działania AF i żeby mydła jakiegoś nie złapać.
Bawiłem się wszystkimi obiektywami o ogniskowej 50mm jakie ma na myśli autor wątku, 50/1.4 mam na stałe a pozostałe gościły po kilka/kilkanaście dni w moim domu. Canon 50L nie jest wart tych pieniędzy, Sigma jest nawet fajna choć ma tak naprawdę delikatnie mniej niż 50mm i nie ma tych kolorów co Canon 50/1.4. Ten też nie jest rewelacją choć optycznie nawet fajny. Niestety tak naprawdę działa od minimum f/2-f/2.5. Pora na referencje - dla mnie to Zeiss. AF potwierdza ostrość i da się z tym pracować. Mechanicznie zbudowany bajecznie, optycznie rewelacyjny. To jest chyba jedyny Zeiss którego mam ochotę zakupić do Canona, czyli naprawdę mocno polubiłem ten obiektyw a byle co nie zwraca mojej uwagi. Ten kto mnie zna ten wie o co chodzi
Jeżeli zdjęcia nie będą dynamiczne i możesz ostrzyć manualnie (naprawdę nie jest to wielki kłopot z taką ogniskową) to ja bym kupił Zeissa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 17