Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
z moimi paluszkami delikatnymi jak u antka z petrobudowy nie jest łatwe nacisniecie jednego klawisza jesli chciałbym szybko przestaweić cos w ustawieniach.
jesli chodzi o silnik w d90 to daje mi tyle ze moge do niego podpinac "starsze" obiektywy bez silnika? jesli tak to co mi to daje tak naprawde?
jesli chodzi o silnik w d90 to daje mi tyle ze moge do niego podpinac "starsze" obiektywy bez silnika? jesli tak to co mi to daje tak naprawde?
Daje Ci to ze mozesz podpiac do niego starsze obiektywy bez silnika.
Starsze wiec czesto tansze, starsze wiec takie ktore juz posiadasz z poprzedniego modelu, itp.
ducati_greywolf, opłaca się grip czyli uchwyt pionowy, przydatny przy robieniu pionowych kadrów i dodaje trochę masy korpusowi co poprawia ergonomię pracy z doczepionym np ciężkim obiektywem i lampą, dwie rolki powodują to, że np możesz w trybie manualnym szybko zmienić przysłonę i czas naświetlania, w aparatach z jedną rolką trzeba w tedy trzymać przyciśnięty jakiś dodatkowy przycisk co może być trochę niewygodne. Pryzmat zamiast lusterek to jaśniejszy, wyraźniejszy i większy wizjer. Poza tym D90 jest bardzo wygodny w użytkowaniu.
Obrotowy wyświetlacz jest jedynym czynnikiem który powinien być rozważany przy wyborze d5000 a d90. Tyle że trzeba być świadomym, że brak tego wyświetlacza ruchomego w d90 jest "rekompensowana" dużą ilością innych zalet. Po prostu d90 to inna półka
jednak padło na d5000. owszem organoleptycznie duzo fajniej mi lezy w rekach d90 ale jak wspominał hijax_pl obrotowy wyświetlacz.... pewnie mi sie przyda, pamietając ze chce fotografowac głownie motocykle i pewnie kilka ujęc z poziomu asfaltu tez sie pstrykniea tu juz sie przydaje ten wyswietlacz.
to jeszce jedno pytanie apropos zdjec seryjnych.
rozumiem ze podawane przez producenta ~4kl/s jest max szybkosci przy minimalnych ustaieniach? (rozmiar small, zapisywanie tylko w jpq)
na moj moj mały rozumek karta z predkościa zapisu 15m powinna wystarczyć czy musze kupowac 30 ?
kilka ujęc z poziomu asfaltu tez sie pstrykniea tu juz sie przydaje ten wyswietlacz.
Wróć do sklepu i zrób takie zdjęcie
ducati_greywolf napisał/a:
rozumiem ze podawane przez producenta ~4kl/s jest max szybkosci przy minimalnych ustaieniach? (rozmiar small, zapisywanie tylko w jpq)
To maksymalna szybkość z jaką aparat robi zdjęcia - nie ma znaczenia czy to będzie RAW czy RAW+JPG czy tylko JPG small/basic. A ile tych zdjęć zrobi - to zależy od tego jak szybko opróżni się bufor w korpusie - czytaj - jak szybka jest karta pamięci.
Dokładnie. Kadrując przy pomocy ekranu LCD nie będziesz miał szybkiego AF (w trybie Live View działa on znacznie wolniej) i w sumie i tak będziesz musiał liczyć na łut szczęścia. Stosując tradycyjne podejście (czyli spodnie bojowe, ciało na glebę, tryb seryjny, zerkanie w wizjer, albo i nie…, śledzenie obiektu) uzyskasz raczej lepsze rezultaty.
Ten cały odchylany ekran to tak naprawdę jest dobry do sytuacji typu makro, jak wspólnie tu „ustaliliśmy” na forum. Bo nawet fotografowanie wydarzeń znad głowy jest trudne ze względu na powolność AF. W Sony jest lepszy AF w trybie Live View to ilość zastosowań może być wyższa, ale w pozostałych markach to – na dzień dzisiejszy – zysk jest nieco iluzoryczny. Jeśli coś pominąłem (czy w Olkach czasem też nie ma/nie było drugiej matrycy?) to proszę o sprostowanie.
Kadrując przy pomocy ekranu LCD nie będziesz miał szybkiego AF (w trybie Live View działa on znacznie wolniej) i w sumie i tak będziesz musiał liczyć na łut szczęścia.
No chyba że się zapomni o AF i ustawi na hiperfokalną - wtedy nie jest źle
Zaletą AF kontrastowego jest dokładność ustawienia ostrości - ale ta żenująca szybkość pracy..
no to mi znowu namieszaliście
po pierwsze co to jest hiperfokalna??
a po drugie jak jest z tymi kartami? 15mb/s wystarczy czy musze jednak patrzec wyzej?
Co do karty to: 4fps przy RAW+JPEG fine daje około 50MB/s. Znasz tak szybkie karty? Ja nie
Tyle że to nie tylko szybkość karty ale też i szybkość interfejsu. No i ile tych zdjęć w serii chcesz zrobić? Bufor aparatu wytrzyma około 7 fotek, dalej - ograniczeniem będzie karta.
przespie sie z hiperfokalna to moze zrozumiem o co biega nawet tutaj w slowniczku jest wzór
jak narazie to wszystko oczywiscie tylko teoria, ale wydaje mi sie ze moja seria moze trwac 2-3 sek. robiąc to w samych jotpegach fajn to wydaje mi ze ta 15 powinna starczyć
ducati_greywolf, jak zamierzasz robić zdjęcia seryjne to weź kup jedną kartę, która ma ze 30 MB/s (ale zapisu!). Może być nawet mała, jak kasa krótka, to będziesz miał na takie okazje. A wolniejszą większą kartę na codzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9