Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 85mm f/1.8 czy canon 100 mm f/2
Autor Wiadomość
ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Nie 22 Kwi, 2012   

kufel, przyjedź na zlot, może będzie ktoś, kto dysponuje setką ef dwa zero ;) to się porówna. Też gdy wybierałem obiektyw z tej okolicy ogniskowych, miałem małą zagwozdkę, czy przypadkiem nie kupić 100mm, ale doszedłem do wniosku, że 85 oprócz ciut bardziej uniwersalnej ogniskowej ma też deczko więcej światła. Jakoś nie żałuję ;D

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
szukałem jakichś przykładów ale nie znalazłem.
masz 70-300 to sobie sam w domu zrób eksperyment ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ophiuchus napisał/a:
miałem małą zagwozdkę, czy przypadkiem nie kupić 100mm, ale doszedłem do wniosku, że 85 oprócz ciut bardziej uniwersalnej ogniskowej ma też deczko więcej światła.
no niby tak ale optycznie to gorą jest setka :)

ophiuchus napisał/a:
kufel, przyjedź na zlot, może będzie ktoś, kto dysponuje setką ef dwa zero ;)
rozważam pojawienie sie ale nie wiem w której edycji zlotu :P ;)

hijax_pl napisał/a:
masz 70-300 to sobie sam w domu zrób eksperyment ;)
jeśli chodzi o ogniskowe to owszem robiłem, gorzej z perspektywą i GO bo mój zoom nie ma światła 1,8 ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
gorzej z perspektywą
Wystarczy ze postarasz się zachować jakiś obiekt w kadrze w tej samej wielkości przy różnych ogniskowych (będziesz musiał zmienić odległość, a przez to zmieni się perspektywa)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ophiuchus napisał/a:
Jakoś nie żałuję ;D
ophiuchus, a jak na pełnej dziurze ? daje rade? bo tu zdania są podzielone i nie wiem czy to kwestia roznej jakości poszczególnych egzemplarzy czy roznych wymagań względem szkła.

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 23:02 ]
hijax_pl napisał/a:
Wystarczy ze postarasz się zachować jakiś obiekt w kadrze w tej samej wielkości przy różnych ogniskowych (będziesz musiał zmienić odległość, a przez to zmieni się perspektywa)
tak , rozumiem , tylko nie wiem czy mogę potem wyciągać jakieś wnioski i przelewać je na szkła o jednak diametralnie innym świetle. w tym zoomie GO jest juz dość duza , szkło nie jest jasne. po prostu wybiorę się do sklepu i protestuje chwile oba , to chyba najlepszy sposób;)

ophiuchus 
Optyczny

Mam dużą tolerancję na wszelkie, powiedzmy nieścisłości, więc być może to co dla kogoś będzie totalną kupą, dla mnie okaże się całkiem do rzeczy. Jakoś nie mam zastrzeżeń i zdarza się, że takiej przysłony używam bez stresów. Zresztą, wezmę graty do pracy i strzelę za dnia kilka pstryków, to się rawy wrzuci na sieć i sobie obejrzysz.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

ophiuchus napisał/a:
Zresztą, wezmę graty do pracy i strzelę za dnia kilka pstryków, to się rawy wrzuci na sieć i sobie obejrzysz.
bardzo chętnie zerknę na rawy :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel, a co ma perspektywa do GO? Jak ustawisz na f/5.6 zooma to będziesz mieć identico kadry jak ze stałek...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
kufel, a co ma perspektywa do GO? Jak ustawisz na f/5.6 zooma to będziesz mieć identico kadry jak ze stałek...
nie tyle ze coś ma co po prostu jej rozkład etc tez biorę pod uwagę. wiem ze dłuższa ogniskowa bardziej spłaszcza perspektywę...tylko jestem ciekaw jak to wygląda w połączeniu ze światłem ok 2.0.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Perspektywa zależy od odległości a nie ogniskowej ;-)
Dłuższa ogniskowa co najwyżej bardziej skompresuje tło.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kufel napisał/a:
a jak na pełnej dziurze ? daje rade? bo tu zdania są podzielone i nie wiem czy to kwestia roznej jakości poszczególnych egzemplarzy czy roznych wymagań względem szkła.

Wrzuc maila na PW to podrzuce Ci kilka RAW na 1.8 to bedziesz mogl porownac juz dwa egzemplarze.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

poszło;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 23 Kwi, 2012   

kufel napisał/a:
wiem ze dłuższa ogniskowa bardziej spłaszcza perspektywę
Co najwyżej dłuższa odległość... :smile:
hijax_pl napisał/a:
Dłuższa ogniskowa co najwyżej bardziej skompresuje tło.
Hę?... :wink:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kufel napisał/a:

poszło;)

Tez poszło. Róże obrobioną dałem do kwiatów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Hę?... :wink:
Ano ;)

Odpowiedz do tematu