Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wiem w którym procesie użyłem wersji 4.1, krzywa linearna detal, odszumianie, color i wszystkie ustawienia z "basic" na 0.
Czyli domyślnie proces 2012. W takim razie podtrzymuję, że to nie jest trudna scena.
Chris62 napisał/a:
Komapakty znajomych na tej scenie poległy wszystkie - albo w cieniu albo w światłach.
W kwestii DR, czy raczej w kwestii braku umiejętności naświetlania u operatorów i braku opcji zapisu zdjęć w RAW-ch?
Chris62 napisał/a:
Tak czy inaczej na monitorze/telewizorze wszyscy są zadowoleni bo ludzie raczej się takimi pi..mi nie przejmują
Jesteśmy na forum, gdzie zbierają się ludzie zwracający uwagę na właśnie takie "p i e r d o ł y". To, że większość zadowala się zdjęciami z komórki, nie ma w przypadku tej dyskusji żadnego znaczenia.
jaad75, pokaż mi przykład na swojej fotce jak powinny wyglądać cienie po takim "rozjaśnieniu". bo co to za dyskusja, gdy jedna strona podaje przykłady, a druga tylko krytykuje nie pokazując tym samym nic. Na razie to widzę tylko czcze gadanie .
Chłopie, ja tych przykładów pokazywałem już dość, nie będę robił nowych specjalnie po to, by przekonywać kolejnych ignorantów. Masz jeden np. tu:
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#369729
Ten sampel z pokojem i oknem to widziałem na forum Olympusa pokazany przez Fatmana chyba z OMD-E5
Widziałęm też jak ktoś "trochę" przeostrzył zdjęcia jego żony, ze się przestraszyłem a do mnie mieliście pretensje
Swoją drogą po co tu się tak wysilać jak wystarczy niczym Ken Rockwell doświetlić pokój flashem
Spokojenie nikt nie udowadnia że matryca K-5 jest gorsza tylko pokazujemy tak po prostu jaka jest ta kiepska i przestarzała.
Uważasz że nie m a gorszych? JAa myślę ze są a i tak ludzie robią nimi zdjęcia i są zadowoleni.
Aparat to kompromis sama matryca to za mało bo jeszcze liczy się szkło, precyzja AF i koszty które każdy z nas ma okreśłone po swojemu.
A jak mam miec super matrycę w puszce która jest awaryjna ma problemy z AF i obiektyw dodający kolorowe ozdobniki do zdjęć to wolę w ramach kompromisu stracić na matrycy a zyskać na optyce i AF - czy to tak trudno zrozumieć?
Przez 2 lata czytuję na forum Pentaxa jak to ludzie mają problemy a to z koralikami a to z lustrem a to z migawką, przegrzewaniem w LV, problemy z AF i nic tylko testy robią na stałkę kasy brakuje i "rzeźbią" kitem.
Poza tym do kieszeni tej lustzranki K-* nie można zabrać jak kompakta a NXa owszem można mieć przy sobie na codzień.
To bardziej złożony problem niż tylko sama matryca.
Dajcie sobie więc już spokój.
Jak komuś matryca w NX-5/10/11 uniemożliwia robienie zdjęć to nikogo nikt nie namawia i nie zmusza.
Niech sobie za tą samą kasę kupi kompakt - przynajmniej GO będzie kosmicznie duże i AF zbędny
BTW jakbyś mi podesłał swoją procedurę wyciągania cieni to spróbowałbym użyć podobnej do sceny okiennej dla nauki.
Na codzień nie robię takich rzeczy nie miałem potrzeby ale mnie to interesuje.
[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 13:36 ]
jaad75 napisał/a:
Czyli domyślnie proces 2012. W takim razie podtrzymuję, że to nie jest trudna scena.
Kwestia sprecyzowania matematycznego bo humanistycznie to będziemy się spierać latami.
Spróbujmy może tak: w skali trudności od 0-10 szacuję powiedzmy na 6 w końcu pokazałem wcześniej trudniejszą taką na 8 ale chyba nie ma aparatu, który by jej sprostał
[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 13:44 ]
jaad75 napisał/a:
W kwestii DR, czy raczej w kwestii braku umiejętności naświetlania u operatorów i braku opcji zapisu zdjęć w RAW-ch?
No widzisz szukasz myszy w krzakach zajmującej 1/1000 powierzchni kadru a tu ludzie nie umieją używaćoptymalnie tego co mają
Niektóre kompakty miały RAW (hybrydy) ale co to jest i po co?
"Fajnie wyszło widać Basię fajnie wyszłla wyraźnie i kolorowo i wcale nie grubo"
Nie dla każdego ta mysz w krzakach jest być albo nie być - myślę ze dla większości a więc nie ma sensu potrzeby przepłacać za sprzęt.
Po co? Ostatnio trafiła się miła pani z D90 i krajobrazy przy pochmurnej pogodzie robiła błyskając wbudowanym flashem, którego uruchomił tryb AUTO.
Ten sampel z pokojem i oknem to widziałem na forum Olympusa pokazany przez Fatmana chyba z OMD-E5
Nie mogłeś . To moje własne robione w jednym takim pałacyku. Jak chcesz to mogę wysłać Ci całego jpga bez przeróbek.
Ja z chęcią też bym się z tą procedurą wyciągania z cieni zaznajomił.
Jesteśmy na forum, gdzie zbierają się ludzie zwracający uwagę na właśnie takie "p i e r d o ł y". To, że większość zadowala się zdjęciami z komórki, nie ma w przypadku tej dyskusji żadnego znaczenia.
Ależ ma bo dla każdego z nas wybór sprzętu jest podyktowany indywidualnymi wymaganiami i jedyny problem to określenie tych wymagań.
To nie jest wątek o matrycy jako takiej tylko konkretnym modelu aparatu jako całość.
Czy w przypadku samochodu jego wartość kończy się na silniku?
Czy każdy kierowca wykorzystuje z silnika 100%?
Moj eauto wyciąga ponad 200 i fajnie tylko że może 3x przez 9 lat udąło mi się tą prędkość przekroczyć. Na codzień nie przekraczam 160 km/h i to w krókim okresie czasu bo średnio to się jeździ 70-80 km/h.
Wiesz dlaczego używam NX?
Bo zależało mi na małym aparacie,
bo nie musze robić testów AF,
bo jakość obrazka spełnia moje wymagania na prywatny użytek a jeśli i dla kogoś to i dla niego też coś mogę zrobić.
Bo mogę bez rujnowania portfela korzystać z dobrodziejstawa wymiany optyki,
bo mogę sobie wpływać na GO w miarę przyzwoicie,
bo torba na sprzęt jest znacznie mniejsza i lżejsza,
bo mogę go zamienić w hybrydę dopinając np 18-200 Movie i iśc na wycieczkę z jednym szkłem a nie torbą i ewentualnie kieszeni zmieścic maleńką stałeczkę na wszelki wypadek.
a używam NX10 nie inny NX bo ten ma wizjer spełniający minimum moich wymagań i w miarę dobrą ergonomię, która pozwala używać zarówno naleśników jak i stosunkow ciężkiego zooma 50-200.
Każdy obiektyw do NX jest projektowany specjalnie pod ten system każdy ma własny ultradźwięowy,silnik AF, każdy jest przyzwoity optycznie nawet obydwa kity i każdy nie jest przewartościowany.
Jeżeli jedynym argumentem przeciw ma być nie topowa matryca na rynku to przeboleję.
Kiedyś sobie kupię korpus lepszą. Ta jest przejściowa aoptyka na tyle tania ze i zdublowany zakup wychodzi taniej niz np do Pentaxa czy innych CSC.
Istotnym argumentem dla mnie jest bezawaryjność i tu NX10 póki sprawdza się bardzo dobrze.
Współczuję userom wadliwych Pentaxów, Fuji i paru innych bo są okresy kiedy nie mogą korzystać ze sprzętu czasem stracą zdjęcia z powodu awarii to jest przykre.
Mnie NX10 nigdy nie zawiódł spełnia zadanie wg specyfikacji a nawet więcej dzięki aktualizacji firmware. Jestem zadowolony i nie zmienią tego Wasze opinie o kiepskiej matrycy. Zresztą nie było jej na rynku kiedy kupowałlem ten aparat ale zauważ, że jeszcze wielu userów K-7 z podobną matrycąa nie przesiadło się na K-5 pomimo tej rewolucji.
To jest mój punkt widzenia niech sobie każdy przemyśli na swój sposób jak tam woli.
[/b]
[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 14:08 ]
mrawi napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Nie mogłeś . To moje własne robione w jednym takim pałacyku. Jak chcesz to mogę wysłać Ci całego jpga bez przeróbek.
Ja z chęcią też bym się z tą procedurą wyciągania z cieni zaznajomił.
Nio o pałacyku pisałem tylko o tym z linku Jaad75 prosto w okno.
W wątku o OMD jest ten sam sampel
Być może - w każdym razie te dwa obrazują różnice między głębokością i jakością cieni w 500D i D7000.
Chris62 napisał/a:
Swoją drogą po co tu się tak wysilać jak wystarczy niczym Ken Rockwell doświetlić pokój flashem
Owszem, ale nie o tym tu rozmawiamy.
Chris62 napisał/a:
Spokojenie nikt nie udowadnia że matryca K-5 jest gorsza.
Pokazując sampel z IR, sugerowałeś, że te matryce są conajmniej porównywalne...
Chris62 napisał/a:
Uważasz że nie m a gorszych? JAa myślę ze są a i tak ludzie robią nimi zdjęcia i są zadowoleni.
Są i gorsze i równie złe, np. 15MPix CMOS Canona z 500/50D. Piszę na ich temat dokładnie to samo - nie ma sensu kupować w tej chwili aparatu, którego sercem jest tak przestarzały i odstający od współczesnych standardów sensor. Możesz sprawdzić w wątkach, w których pojawia się kwestia zakupu np. 50D.
Chris62 napisał/a:
Przez 2 lata czytuję na forum Pentaxa jak to ludzie mają problemy a to z koralikami a to z lustrem a to z migawką, przegrzewaniem w LV, problemy z AF i nic tylko testy robią na stałkę kasy brakuje i "rzeźbią" kitem.
Ludzie mają różne problemy i zazwyczaj wywnętrzają się w związku z tym na forach. Niektóre problemy rzeczywiście leżą w niedomaganiach sprzętu, inne niekoniecznie - takiemu filorpowi pewnie przytrafiłoby się coś również w NX.
Chris62 napisał/a:
BTW jakbyś mi podesłał swoją procedurę wyciągania cieni to spróbowałbym użyć podobnej do sceny okiennej dla nauki.
Na codzień nie robię takich rzeczy nie miałem potrzeby ale mnie to interesuje.
Ale tu nie trzeba żadnej procedury - proces 2012 sprawił, że wyciąganie cieni, to banalne operacje suwakami i dobieranie ustawień pod swój gust i smak. Kiedyś rzeczywiście trzeba było nieco więcej doświadczenia, bo przekraczanie pewnych wartości Fill Light i Recovery jednocześnie dawało fatalne rezultaty i znacznie lepiej było giąć krzywą. Oczywiście dobre rezultaty przy dużych zmianach wymagają dobrego materiału na wejściu, czyli trzeba dysponować dobrą matrycą i naświetlić tak, by w pełni wykorzystać jej możliwości.
Chris62 napisał/a:
Kwestia sprecyzowania matematycznego bo humanistycznie to będziemy się spierać latami.
Spróbujmy może tak: w skali trudności od 0-10 szacuję powiedzmy na 6
Biorąc pod uwagę, że pokazałeś Zeroed w procesie 2012, to nie dałbym tej scenie więcej niż 3.
Chris62 napisał/a:
w końcu pokazałem wcześniej trudniejszą taką na 8 ale chyba nie ma aparatu, który by jej sprostał
Mówisz o zachodzie słońca? To rzeczywiście znacznie trudniejsza scena.
Chris62 napisał/a:
No widzisz szukasz myszy w krzakach zajmującej 1/1000 powierzchni kadru a tu ludzie nie umieją używaćoptymalnie tego co mają
Niektóre kompakty miały RAW (hybrydy) ale co to jest i po co?
"Fajnie wyszło widać Basię fajnie wyszłla wyraźnie i kolorowo i wcale nie grubo"
Nie dla każdego ta mysz w krzakach jest być albo nie być - myślę ze dla większości a więc nie ma sensu potrzeby przepłacać za sprzęt.
Po co? Ostatnio trafiła się miła pani z D90 i krajobrazy przy pochmurnej pogodzie robiła błyskając wbudowanym flashem, którego uruchomił tryb AUTO.
Ale zaczęliśmy dyskutować o jakości matrycy, nie o umiejętnościach i wiedzy posiadaczy...
Chris62 napisał/a:
Jestem zadowolony i nie zmienią tego Wasze opinie o kiepskiej matrycy. Zresztą nie było jej na rynku kiedy kupowałlem ten aparat
Mowa jednak była o zakupie dzisiaj aparatu z tą matrycą. BTW, aparaty z IMX071 są na rynku od ponad dwóch lat...
Chris62 napisał/a:
zauważ, że jeszcze wielu userów K-7 z podobną matrycą nie przesiadło się na K-5 pomimo tej rewolucji.
Z jednej strony dziwię się, zwłaszcza jeśli nie jest to kwestia finansów, z drugiej, rozumiem założenie, żeby zmieniać aparat nieczęściej niż co drugą generację. Sam tak zazwyczaj robię. Teraz, w przypadku K-5IIs skok z K-7 będzie jeszcze większy i nawet ja, z racji tego, co obecnie najczęściej fotografuję skuszę się prawdopodobnie nie tyle wymianę, co dokupienie IIs...
Pokazując sampel z IR, sugerowałeś, że te matryce są conajmniej porównywalne...
..
Link pokazywał zdjęcia z 2 aparatów nie porównywalnośc matryc - po prostu efekt finalny czyli zdjęcia tej samej sceny.
Aby dyskutować o matrycach trzeba zrobić taką samą scenę tymi samymi aparatami w tym samym czasie i obrobić optymalnie.
Za dużo jak na amtorskie możliwości.
Więszość pstryka sobie jpgi więc takowe podlinkowałem dotycza tej samej sceny przynajmniej i oświetlenie jest podobne.
W K-5 użyto podwyższonego zakresu dynamiki w NX10 jest to zwykły standardowy jpg.
Przy tej scenie każdy sobie moze oszacować jaka jest różnica pomiędzy K-5 z najlepsza matrycą a i z NX10 z najgorszą matrycą.
Możesz zrobić wykres tak że te same wartości będą miały róznej wysokości słupki i w zależności od przyjętego mnożnika rózniece będą albo małe albo duże trzeba to jeszcze przełożyć na realny obraz...
Można też porównać do innych APS-C jakie są na rynku nie tylko NX10 ma gorszą matrycę niż K-5 i co czy userzy Canonów porzucili swoje niedoskonałe puszki i zakupili K-5????
Jeżeli kogoś pułap jpg nie zadowala obrabia rawy może sobie pobrać również rawy i obrobić dla porównania.
Chodzi po prostu o to aby widzieć różnice a nie o niej pisać w stylu "gigantyczna" itp. bo to brzmi przerażająco jak oglądany ww wykres
Co do momentu zakupu to bywa że kupujesz sprżęt X dziś a za miesiąc wychodzi Y no i co - będziesz już się pozbywał X po to zeby nabyć Y?
Ta pogoń za króliczkiem to never ending story.
W sobotę testowałem sprzęt audio w salonie porównywałem taki z innym cenowo rózne.
Może i ten najdroszy grał najlepiej ale nie na tyle abym do niego dopłacił 100% więcej do tego który mnie zadowolił z kolei ten najtańszy mnie nie zadowalał i byłem skłonny dopłacić bo dla mnie było warto ( a i tak wielu znajomych puka się po głowie bo nigdy by tyle nie zapłacili).
Mogłem wybrać bo miałem możliwość odsłuchu porównania nie polegałem na tym co ktoś w necie napisał - ktoś wychwala jaki cudowny ten model i ktoś inny krytykuje.
Tak więc to wszystko jest kwestią indywidualnych wymagań.
Link był po to zamieszczony aby sobie ktoś tam porównał i wybrał dla siebie to co mu odpowiada bo jak wiadomo matryca to jedno ale są inne aspekty często ważniejsze no i na koniec - cena......
Aby robić zdjęcie trzeba jeszcze mieć obiektywy dodam i znów cena...
Poza tym jeżeli ktoś szuka maparatu względnie małego to i tak na żadną lustrzankę nie spojrzy.
Przypominam takie słowo jak kompromis.
[ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 10:49 ]
jaad75 napisał/a:
Mówisz o zachodzie słońca? To rzeczywiście znacznie trudniejsza scena.
...
Do zachodu to jeszcze sporo czasu brakowało
O zachodzie słoneczko już czerwone u mnie bywa i "omija" te góry na teren bardziej równinny.
Po prostu pstryk prawie prosto w słońce - jak wspomniałem taka próba dla szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9