Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Wto 21 Lut, 2012
Sony Alpha SLT-A77 - test aparatu
Autor Wiadomość
agat1 
Rozmowny

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012   

jaad75 napisał/a:
Też mam w puszce HDR-y
Zdaje sie że o tym o czym wspomniałeś pentaks chce żebyś nosił statyw, rozkładał i na nim robił te HDRy,

jaad75 napisał/a:
a fotografię w której liczy się szybkość uprawiam sporadycznie

Czyli w zdecydowwanej wiekszości przypadków korzystasz z automatyzacji bo wygodniej i szybciej. Tak samo jak miliony fotografów na całym świecie każdego dnia

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

agat1 napisał/a:
Zdaje sie że o tym o czym wspomniałeś pentaks chce żebyś nosił statyw, rozkładał i na nim robił te HDRy,
Można je robić z ręki oczywiście, tylko po co? Jeśli sytuacja zdjęciowa wymaga działania z ręki, czyli jest dynamiczna, lepsze efekty da wołanie z jednego RAW-a, zamiast HDR. Przy dynamice K-5 i tak trzeba uważać, żeby nie przesadzić z efektem.
agat1 napisał/a:
Czyli w zdecydowwanej wiekszości przypadków korzystasz z automatyzacji bo wygodniej i szybciej.
Korzystam z TAv, kiedy używam aparatu jak typowego "głuptaka" lub na koncertach gdy wykorzystuje automatyczną zmianę czułości jako "bufor" dla nagłej zmiany świateł w górę.

agat1 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
Zazwyczaj ta pierwsza opcja polega na tym, że gdzieś przychodzisz, oglądasz obiekt z różnych perspektyw, patrzysz na kąty padania światła, dobierasz perspektywę, kadr, odpowiedni do tej wizji obiektyw, czekasz na światło (co często wymaga powrotu w to miejsce o innej porze) i wreszcie robisz zdjęcie (niekoniecznie HDR). W tym procesie, rozłożenie statywu, to naprawdę mgnienie oka... :smile:

Ależ drogi jaad75, ty przecież wiesz że ani Autohdr ani Multiframe NR ani AF nie zakazują Ci planować, obserwować światała, czekać na nie, dobierać obiektywy pod swoją wizję a tym bardziej wracać w to samo miejsce... nawet gdyby faktycznie zakazywały to i tak nie byłyby bezuzyteczne ,jak to wielokorotnie insynuowali bywalcy tego forum, a powtarzam że nie zakazują.

jaad75 
Klub Pierdzieli

agat1, oczywiście, że nie zakazują, natomiast, jak piszę, nie mogę zrozumieć usilnych prób robienia z nich kluczowych funkcji dla świadomych fotografów. Jako wabik dla nowicjuszy w folderach reklamowych są być może doskonałe i choćby z racji tego są potrzebne, ale powinniśmy jednak rozróżniać rozwiązania, które faktycznie wnoszą coś nowego (jak choćby nawet ten nieszczęsny EVF i peaking) od amatorskich niby-udogodnień. Znasz kogoś, kto będąc świadomym fotografem wybiera aparat pod kątem ilości "stylów obrazu" w JPG, czy obecności trybu "Nocna fotografia kota" na kółku? Znasz kogoś autentycznie zainteresowanego składaniem panoram, kto wybierze Sony tylko z powodu opcji "sweep panorama"?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
Tak BTW, co do tego "koszmarnego" rozstawiania statywu, obróbki, itp. - to przecież są normalne sprawy dla osoby pasjonującej się fotografią. A jak nie ma się czasu na hobby, to zawsze można je zmienić ;)
Prawda - zgadzam się w całej rozciągłości :D
Dla tych co szybko czytają bez zrozumienia wyróżniłem istotne słowa w tej wypowiedzi.

Swoją drogą wolę jedno przeciętne zdjęcie z wycieczki od setki przeciętnych (i to pewnie słabszych).
No ale może ja dziwny jestem :D ale przynajmniej oszczędny: zamiast 500GB JPG-owych pstryków mam 100GB RAWów ;)
I rozumiem tę awersję do obróbki RAW. Gdybym miał z wycieczki usiąść i indywidualnie podejść do 500 pstryków to też by mnie szlag trafiał. Całe szczęście, że są takie wywoływarki, które nie tylko wywołują, ale też zarządzają i porządkują zdjęcia.

I tak się cicho zastanawiam, czy ktoś z szanownych (sono)adwersarzy umie korzystać z histogramu. Bo w to, że wiedzą co to jest - nie wątpię.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 10 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Korzystam z TAv, kiedy używam aparatu jak typowego "głuptaka" lub na koncertach gdy wykorzystuje automatyczną zmianę czułości jako "bufor" dla nagłej zmiany świateł w górę.

no więc tak samo DRO może robić za bufor DR w sytuacjach kiedy zależy nam na możliwie lepszym materiale prosto z puszki.

jaad75 napisał/a:
I jeszcze raz powtórzę - nie krytykuję faktu, że są, niech sobie będą, tylko nie róbmy z nich jakichś "superfunkcji", bo to jak licytowanie się na ilość trybów tematycznych.

ale też nie wieszajmy kotów na kimś kto wyrazi pozytywną opinię nt użyteczności takich ficzerów jak AutoDRO. to wcale nie musi oznaczać, że nie ma pojęcia jak uzyskać jeszcze lepsze wyniki w postprocesie. po prostu czasem tak jest wygodniej.
daję głowę, że gdybyś wyraził opinię o tym jak to K-5 przy użyciu podobnych fcji produkuje wystarczająco zadowalające jpegi abyś mógł w wielu mnie znaczących ujęciach darować sobie odrawianie i dalszy postproces - nikt by tego nie kwestionował w sposób podobny do tej krucjaty tutaj :wink:

apropo setek zdjęć z wycieczki... no tak się składa, że z kilkudniowej wyprawy materiał może być całkiem obszerny, a często łatwiej z kilku ujęć wybrać jedno najlepsze.
z 20 kadrów na szlaku wolę czasem powtórzyć kilka ujęć by coś z nich wybrać.
nie zawsze mam czas na wielokrotną ekspozycję i statyw bo czas goni całą grupę.
wtedy zamiast RAWa (częściej oprócz) strzelam takiego gotowca z AutoHDR.
oczywiście zdarza się, że planuję i wybieram czas oraz miejsce - wtedy targam ze sobą statyw spędzam dłuższą chwilę pracując nad takim kadrem. obie sytuacje to rzecz wg mnie całkiem normalna. czytając niektóre wypowiedzi dochodzę do zabawnego wniosku, że taki gotowiec to wręcz ujma dla autorytetu :mrgreen:

aparat to nie tylko narzędzie ale też towarzysz, który pomaga na dłużej zatrzymać wspomnienia z chwil których niekoniecznie się spodziewamy. często są mniej znaczące dla portfolio autora całkiem prywatne i banalne ujęcia w gronie przyjaciół czy bliskich. w takich sytuacjach można zdać się na procek w puszce i to chyba dobrze, że przy użyciu takiego AutoDRO zdjęcia mogą wyglądać nieco lepiej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
apropo setek zdjęć z wycieczki... no tak się składa, że z kilkudniowej wyprawy materiał może być całkiem obszerny, a często łatwiej z kilku ujęć wybrać jedno najlepsze.
To w końcu setki czy kilka. Bo już się pogubiłem w twoich wypowiedziach :???:
pan.tadeusz napisał/a:
aparat to nie tylko narzędzie ale też towarzysz, który pomaga na dłużej zatrzymać wspomnienia z chwil których niekoniecznie się spodziewamy. często są mniej znaczące dla portfolio autora całkiem prywatne i banalne ujęcia w gronie przyjaciół czy bliskich. w takich sytuacjach można zdać się na procek w puszce i to chyba dobrze, że przy użyciu takiego AutoDRO zdjęcia mogą wyglądać nieco lepiej.
Jestem zdania, że jeśli fotografowanie to nasze hobby to nad każdą fotką należy się pochylić - nie ma znaczenia czy to praca na konkurs czy do albumu rodzinnego.
I absolutnie nie rozumiem, dlaczego do prywatnych celów mam focić byle jak. Mówię o stronie technicznej, a nie kompozycyjnej. Banalność ujęcia nie ma z tym nic wspólnego.

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
To w końcu setki czy kilka. Bo już się pogubiłem w twoich wypowiedziach :???:

to zależy od okoliczności i chyba nie trzeba tego roztrząsać.
jeśli w ciągu dnia powtórzysz każdy z tych kilkudziesięciu, a wybierzesz się na weekend to masz zwykle kilkaset. zresztą ten kierunek dyskusji jest chyba jałowy :???:

hijax_pl napisał/a:
I absolutnie nie rozumiem, dlaczego do prywatnych celów mam focić byle jak. Mówię o stronie technicznej, a nie kompozycyjnej.

nie tyle byle jak, co uzyskiwać mniejszym nakładem zadowalające efekty.
z tego samego powodu rozpowszechnił się Polaroid czy aparaty cyfrowe wyparły analogowe.
im więcej czasu przeznaczyć możesz na kompozycję tym ciekawsze będą Twoje prace (i nie bagatelizuję tu strony technicznej).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
to zależy od okoliczności i chyba nie trzeba tego roztrząsać.
Hm.. to po co tego argumentu użyłeś?
pan.tadeusz napisał/a:
im więcej czasu przeznaczyć możesz na kompozycję tym ciekawsze będą Twoje prace (i nie bagatelizuję tu strony technicznej).
Czyli jednak kilka...
pan.tadeusz napisał/a:
nie tyle byle jak, co uzyskiwać mniejszym nakładem zadowalające efekty.
Oczywiście. Zależy to jednak silnie od tego co dla kogo jest zadawalające.
pan.tadeusz napisał/a:
z tego samego powodu rozpowszechnił się Polaroid czy aparaty cyfrowe wyparły analogowe.
A dziś lustrzanki EL wypierane są przez telefony komórkowe :lol:
Tylko co to ma do rzeczy? To jest forum dla pasjonatów fotografii czy fejsika? :shock:

RB 

hijax_pl napisał/a:

Tylko co to ma do rzeczy? To jest forum dla pasjonatów fotografii czy fejsika? :shock:

To jest forum sprzętowe, raczej dla pasjonatw technikaliów. Z fotografią to ono ma generalnie trochę wspólnego.
A generalnie to PT ma po dużej części rację. Jak walisz kilka setek zdjęć jakiegoś miałkiego okołowspominkowego szajsu to DRO i inne ficzery są bardzo przydatne. W takich warunkach włączanie RAWa jest IMO stratą czasu. I - pacz mnie na usta - po to się robi własnie te luszczanki tej niższej pólki (nawet tak do 60d, a65 czy co tam ma śfienty najkon podobnego włącznie). A zawsze se można to wyłaczyć i robić prawdziwe FOTOGRAFIE na śfiadomego fotogłafa ;-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB, w pełni zgadzam się z Tobą. Jeśli komuś zależy na pstrykaniu ile wlezie a efekt końcowy niekoniecznie jest istotny - wtedy włączanie wszelakiej maści wodotrysków jest przydatne. Bo bez nich nie ma funa. :)

Swoją drogą zawsze mnie zastanawiało ile osób, które potrzebują zdjęć zdjęć zdjęć włącza cokolwiek innego od "zielonego" trybu, tzw Auto. ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
Jak walisz kilka setek zdjęć jakiegoś miałkiego okołowspominkowego szajsu to DRO i inne ficzery są bardzo przydatne.
Przykro mi, "okołowspominkowy szajs" też robię w RAW. Z przyzwyczajenia. Nie chciałoby mi się przełączać na JPG i szukać odpowiednich dla danej sytuacji ustawień - to dopiero byłaby strata czasu.

RB 

hijax_pl napisał/a:

Swoją drogą zawsze mnie zastanawiało ile osób, które potrzebują zdjęć zdjęć zdjęć włącza cokolwiek innego od "zielonego" trybu, tzw Auto. ;)

Właczają, bo są świadomymi czytaczami instrukcji i wiedzą że wydali trochę kasy na takie dziwniaste fajowskie ficzery co ich kumpel nie ma - to ich używają. I - mówię szczerze - jeśli przerzucają się z zielonego na kreatywne z wodotryskami to zwykle zyskują :-) Zdjęcia jakieś ładniejsze (cokolwiek miałoby to znaczyć), chocby w wyniku autosugestii.

dcs
[Usunięty]

Jak działa DRO ?

RB 

jaad75 napisał/a:
Przykro mi, "okołowspominkowy szajs" też robię w RAW. Z przyzwyczajenia. Nie chciałoby mi się przełączać na JPG i szukać odpowiednich dla danej sytuacji ustawień - to dopiero byłaby strata czasu.

jaad ustawa tego nie zakazuje :-)
A ja jak najbardziej wyłaczyłem ostatnio RAWa dla 2 setek takiego szajsu i zdowolony jestem bardzo. Zdjecia poszły do zadowolonej członkini rodziny której dzieciary były "wdzięcznym tematem", a ja ich i tak ogladał nie będę, to co będę się starał z konwertera wyciagac i łeb se suszyć...
(w jotpegu to ustawiłem tylko balans i tyle :-) - czasu straciłem na to całe 5 sekund :-) )

Odpowiedz do tematu