Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Powracając nieco do topicu, to uśmiecham się pod nosem na tę całą dyskusję bo przypomina mi ona nieco dyskusje po co w ogóle jest ten Pentax, kiedy przecież są takie wspaniałe systemy jak C. i N., to tego P. mogliby w sumie zlikwidować bo po co to komu. Kiedyś Apple było w pozycji takiego Pentaxa, kiedy pod koniec lat 90-tych z kompletnej zapaści i ruiny podnosiło się pomału, pomału, robiąc kolejne przebojowe produkty. Wtedy też niezorientowani ludzie pytali się: „To ta firma jeszcze istnieje?” dziwiąc się, że ktoś to w ogóle kupuje i dlaczego uważa to za lepsze niż „wiodące” produkty Microsoftu i chińską tandetę składaną pokątnie, zwaną komputerami PC. Zupełnie jak z Pentaksem.
A teraz jest odwrotnie, firma Apple znowu jest na topie, ciągle obecna w mediach, niektórzy dostają wysypki, jak MC czy Kozidron, i Apple zaczyna być postrzegane (nie bez powodów) jako nowe zagrożenie typu Microsoft, pochłaniające kolejne rynki i niemal monopolizujące kolejne nisze.
Tak więc nie kupujcie proszę produktów firmy Apple, wspomagajcie konkurencję, żeby jabczana firma cały czas czuła oddech konkurencji na plecach (podkreślam: na plecach a nie przed sobą ), a ja tymczasem kupię sobię kolejny wygodny i wolny od wirusów komputer oraz telefon (przepraszam, smartfon), który wygodnie i intuicyjnie się obsługuje, a jego funkcjonalności mi odpowiadają.
Dobranoc!
posiadaczami slynnej i jakze "przyjaznej" uzytkownikowi jednoprzyciskowej myszy zaprojektowanej z mysla o tych, dla ktorych obsluga dwoch przyciskow bylaby zbyt skomplikowanym zadaniem
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że tego typu 'prawdy' rozpowszechniają ludzie, którzy nie mają tak na prawdę pojęcia skąd coś się wzięło i czemu służy.
Jeden przycisk myszy w Makach nie wynikał z założenia, że dwa to za dużo dla debila obsługującego komputer, tylko z tego, że w tym systemie nie korzysta się z menu podręcznego w takim stopniu jak w windows na przykład, bo sam interfejs jest tak pomyślany, żeby to co jest potrzebne było na wierzchu. Poza tym, działanie tego jednego przycisku myszy mogło (i nadal może) być modyfikowane z pomocą klawiszy funkcyjnych na klawiaturze. Wieloprzyciskowa mysz pojawiła się w momencie kiedy Maków zaczęło używać coraz więcej byłych użytkowników windowsa, dla których wciskanie klawisza ctrl w celu wywołania menu podręcznego była nieintuicyjna. Tak jak i dla makowców nieintuicyjne jest wyłączanie komputera za pomocą przycisku start. Dodam jeszcze, że sama obsługa myszy wieloprzyciskowych jest w systemie od dawien dawna.
Bez przesady. Ja tylko nie mogę zrozumieć tego szału jakiego dostali niektórzy fanatycy na v4 do którego trzeba przejść kurs odpowiedniego trzymania, aby móc zadzwonić do kogoś...
jeden przycisk myszy w Makach nie wynikał z założenia, że dwa to za dużo dla debila obsługującego komputer, tylko z tego, że w tym systemie nie korzysta się z menu podręcznego w takim stopniu jak w windows na przykład
Bardzo przepraszam, ale kiedy w Apple projektowano 1-przyciskową mysz dla komputera Apple Lisa to nie istniało takie coś jak Windows, a menu kontekstowe zostało wymyślone przez firmę IBM (system OS/2) jakieś 10 lat później.
kolouker napisał/a:
Wieloprzyciskowa mysz pojawiła się w momencie kiedy Maków zaczęło używać coraz więcej byłych użytkowników windowsa, dla których wciskanie klawisza ctrl w celu wywołania menu podręcznego była nieintuicyjna.
To prawda, z tym, że instytucja menu kontekstowego pojawiła się w Mac OS wersja 8 w ramach wymiany patentów z IBM-em, bo wtedy już Apple łączyło siły z IBM w celu zwalczenia ciemnej zarazy zwanej Windows, która pochłonęła większość rynku obydwu wspomnianych wyżej firm.
MC napisał/a:
Ja tylko nie mogę zrozumieć tego szału jakiego dostali niektórzy fanatycy na v4
No niestety, z fanatykami ciężko sobie radzić, co widać także w polityce.
MC napisał/a:
do którego trzeba przejść kurs odpowiedniego trzymania, aby móc zadzwonić do kogoś...
A próbowałeś czy tylko powtarzasz dramatyczne newsy? Bo ponoć tylko część użytkowników ma z tym problemy. Warto zresztą poczytać wspomniany już przez Hijaxa materiał http://www.apple.com/antenna/ choć oczywiście nie można do końca wierzyć demagogii marketingowej.
A próbowałeś czy tylko powtarzasz dramatyczne newsy?
Kolega próbował. Jest identycznie jak w "dramatycznych newsach".
Co do reszty marketingowej paplaniny w artykule, to radzę zwrócić uwagę jak szybko inne telefony gubią zasięg i go odzyskują, a także jak mocno są trzymane. Prawie jakby chcieli niektóre zmiażdżyć w dłoni
Ostatnio zmieniony przez MC Wto 20 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 20 Lip, 2010
kozidron napisał/a:
Postaraj się zrozumieć
rozumiem, przecież zacząłem zdanie od 'jak dla mnie'. Ale w Twoim przypadku nie tyle iphone jest nieodpowiedni, co każdy smartfon. No i masz rację, że nie jest to telefon, tylko minikomputer z funkcjami skype - dla osoby takiej, jak ja, byłoby to bardzo przydatne narzędzie (którego nie kupię, bo uważam, że jest kilka fajniejszych gadżetów - np. nowe szkiełko).
Cytat:
ach, no i mavierk, zrozum że mozna mieć podobne wymagania co do odtwarzacza mp3 - żeby był solidny i wytrzymał jakąś troszkę bardziej ekstremalną wycieczkę ...
rozumiem, przecież sam sobie kupiłem mp3, w którym bateria trzyma około 52 godzin odtwarzania (ale sie zje*ała i trzyma około 8 godzin... wyłączona ). Jednakże do miasta taki iphone wydaje się być bardzo wygodną zabawką - bateria trzymać długo nie musi, muzyka, sms, youtube, facebook i kilkanaście innych rzeczy, równie potrzebnych dla młodego człowieka czy komora
Bardzo przepraszam, ale kiedy w Apple projektowano 1-przyciskową mysz dla komputera Apple Lisa to nie istniało takie coś jak Windows, a menu kontekstowe zostało wymyślone przez firmę IBM (system OS/2) jakieś 10 lat późnie
Przecież nie napisałem, że windows był wcześniej. Na początku faktycznie nie było menu kontekstowego. Dlatego też później nie było jakiegoś strasznego parcia na jego wywoływanie drugim przyciskiem myszy, bo można sobie znakomicie radzić bez niego.
kolouker, Twoją wypowiedź zrozumiałem tak, jakby projektanci 1-przyciskowej myszy świadomie ominęli drugi przycisk bo…
kolouker napisał/a:
w tym systemie nie korzysta się z menu podręcznego w takim stopniu jak w windows na przykład
dlatego napisałem, że wtedy w ogóle nie było ani menu kontekstowego, ani Windows.
Dla równowagi napiszę, że pomysł skrótów klawiaturowych, które odpowiadają pozycjom z menu programu, i które dla wygody użytkownika są napisane w menu obok odpowiednich pozycji, to był pomysł Microsoftu, który początkowo nie uznał uznania Steve’a Jobsa (szefa Apple), ale na szczęście dla nas, użytkowników, jednak udało się go przekonać.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 20 Lip, 2010
komor napisał/a:
niektórzy dostają wysypki, jak MC czy Kozidron,
komor, ale ja nie mam wysypki, postaraj się mnie zrozumieć makówka jak najbardziej do grafiki czy "robienia" muzyki ale na makówe nie mam oprogramowania, z którego między innymi korzystam w pracy i domu. Zresztą w niektórych sytuacjach byłby to przerost formy nad treścią (tu odnoszę się do oprogramowania pod cnc w 3 osiach).
.....a to że przy okazji lekko drwię z "disajna" jabłkowego wynika z tego, ze firma ta szczyci się nowatorskimi rozwiązaniami ułatwiającymi pracę i poza tym wszystkim, produkty owe dodatkowo mają "cieszyć oko" ...... -moje oko cieszą tak jak mydelniczki czy mebelki z Ikei (oczywiście są wyjątki).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11