Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No dobra. Bardzo ładnie to brzmi w teorii. W praktyce, na Maku - za pomocą oprogramowania, o którym pisałem wcześniej - tworzymy sobie profil ICC monitora. Ten profil jest używany przez system operacyjny do modyfikacji parametrów wyświetlania. W tej metodzie urządzenie pomiarowe, które, jak piszesz - jest konieczne, to ludzkie oko. Oczywiście wiadomo, że metoda nie jest doskonała tak, jak nie jest doskonały ludzki wzrok. Z drugiej strony uważam, że jest wystarczająca do bardzo wielu zastosowań. Jeśli poświęci się chwilę na stworzenie profilu, to efekty są bardzo dobre.
Czy ten profil poprawnie odwzorowuje przestrzeń barwną zdjęcia, np. aRGB, ProPhoto na monitorze?
FotoTomek napisał/a:
dr11 piszesz, że przez tego typu manipulacje musiałeś wywalić część swojej pracy. Rozumiem, że pracowałeś na Maku, stworzyłeś sobie profil monitora i tak obrabiałeś zdjęcia. Ale co dalej? Gdzie ta porażka? Na wydrukach, na stronach www, na innym kompie czy gdzie?
Kalibrację "na oko" zrobiłem w laptopie, porównałem później na innym sprzęcie, potem na skalibrowanym stanowisku, następnie na wydrukach i w labie. Wszędzie było inaczej
No tak tu mi się troszkę rozjaśniło i nie chciałbym sprofanować albo rozśmieszyć nikogo ale po rozmowie ze sprzedawcą z "euro" i dość wysokich cenach muszę spytać o "Allienware" czy to tylko bajer w extra(waganckim) opakowaniu czy jakościowo również ze szczególnym naciskiem na foto i grafikę?
Alienware to z tego co mi wiadomo DELL, tyle że bardziej z przeznaczeniem dla graczy.
W zastosowaniach do grafiki raczej skłaniałbym się ku nowym modelom z matrycą B+RG LED ze stajni DELLa.
Nie wiem czy teraz DELL (kiedyś z pewnością nie), ale z pewnością dla graczy, a nie do zastosowań graficznych. Poza tym ciężka krowa, która praktycznie nie działa na baterii - przynajmniej te modele z którymi sie spotkałem.
No tak, ale w kwestii wyświetlaczy wszystko idzie raczej ku złemu niż ku dobremu; szaleństwo na punkcie świecących ekranów (matowe coraz trudniej spotykane), odejście od matryc MVA/PVA i IPS (zostało TN, bo tanio). Jeszcze trochę a laptop z przyzwoitą matrycą to będzie kosztowna fanaberia.
W sumie jak na obecnie produkowany sprzęt w klasie budżetowej, to matryca jest akurat mocnym punktem tego komputera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9