Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
IMO jesli "firma" zamiast wymiany proponuje filtr, to nie świadczy o niej dobrze.
Jasne. Powinna ochoczo zabrać używany obiektyw i sprzedać go jako nowy kolejnemu fr…, klientowi. Co mieli zrobić? Zabrać go na to młotkowanie, które linkował doktorek?
Gdyby ze szklem bylo cos nie tak to i worek filtrow by mnie nie zmusil do zmiany decyzji. Inna sprawa ze ja podczas pierwszej rozmowy raczej szedlem w zwrot bez poodawania konkretnej przyczyny (chcialem kupic inny egzemplarz w innym miejscu). Przypuszczam ze to dlatego zaproponowano mi filtr zeby przeciagnac mnie na swoja strone.
O nazwie firmy nie wspomne wiec nie bedzie reklama jesli powiem ze 70-200 i 5dMK3 tez tam kupie. Mowie, gdybym chcial go oddac / wymienic to nie robiono by mi problemu a ze to sa handlowcy to ich swietym prawem bylo walczyc o klienta do konca. Tym razem akurat klient zarobil... Firma pewnie tez a juz na pewno nie stracila.
No właśnie, co z tym doostrzaniem? Ostrość ustawiona przez AF jest gorsza od ustawionej manualnie?
Jeśli tak, to dziwne jest traktowanie obiektywu jako dobrego. Chyba, że ostrzenie ręczne nie stanowi problemu ale wtedy 4500 to trochę drogo za manualne szkło
Lepszy skutek przynosi ręczne doostrzanie po AFie? To może da się coś zawalczyć mikroregulacją, lub w ostateczności wysyłką do serisu? Nie ma FF/BF?
Więc właśnie, jest naprawdę bardzo minimalna różnica w ostrzeniu między tymi dwoma szkłami i mikro-regulacja pewnie załatwia ten problem ale szczerze mówiąc nie ma sensu nawet jej używać. W porządnie zrobionym porównaniu różnice widać tylko na powiększeniu 100% i to tylko po przyjrzeniu się, już w 50% powiększeniu jest problem z rozróżnieniem które jest które. Z resztą z rozdzielczością jest podobnie. Inna sprawa że trzeba by badać cały zakres ogniskowych... Generalnie mnie chodziło o rozdzielczość a z tą jest jak napisałem, AF to inna historia, zwłaszcza że moje 50D ma mikro-regulację a ostatecznie wyląduję z 5DMK3.
Dla zainteresowanych poniżej porównanie najlepszego strzału z kilkoma losowymi, wycinki to mieszanka obu szkieł:
GoOrange, jak bys mogl wrzucic zdjecia na 2.8 i 4.0 na wszyskich ogniskowych(16, 24, 28, 35 mm) moze byc tylko srodek, cropy ze 100 % , bede wdzieczny.
Dzieki
GoOrange, jak bys mogl wrzucic zdjecia na 2.8 i 4.0 na wszyskich ogniskowych(16, 24, 28, 35 mm) moze byc tylko srodek, cropy ze 100 % , bede wdzieczny.
Dzieki
Jasne, tylko dziś już nie dam rady a jutro mam wesele kuzyna, pod kątem którego kupiłem to szkło (będę pstrykał prywatnie) a jak pewnie się domyślasz w niedzielę będę odsypiał...
W poniedziałek zrobię wszystko jak chcesz na obu szkłach tylko...
... podpowiedzcie jak przeostrzać szkło po tym jak złapało ostrość a chcę zrobić kolejne zdjęcie i chcę żeby od nowa pomyślało gdzie złapie ostrość? Myślę że wystarczy ręcznie pierścieniem przestawić ostrość raz w jedno skrajne położenie a raz w drugie?
Jeśli robisz te próby ze statywu (a powinieneś) to znacznie łatwiej poruszyć pierścień ostrości niż przekadrowywać. Lepiej kadru nie ruszać, łatwiej potem porównywać.
Jeśli robisz te próby ze statywu (a powinieneś) to znacznie łatwiej poruszyć pierścień ostrości niż przekadrowywać. Lepiej kadru nie ruszać, łatwiej potem porównywać.
Wystarczy dłoń przed szkło wsunąć, przeostrzyć i można jeszcze raz ostrzyć docelowo. 16-35 ostrzy z 20 cm. Aczkolwiek wygodniej mi poruszyć pierścień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9