Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałem się podzielić małym spostrzeżeniem:
nie znam osoby (bądź pary), która by nie miała aparatu cyfrowego.
Obecnie szukam po znajomych właściciela lornetki i NIKT nie posiada takiego ekskluzywnego sprzętu , na dodatek każdy się mnie pyta po co mi lornetka- będziesz sąsiadkę podglądał?
Gros zdjęc to zdjęcia imprezowo-okolicznościowe. Tu leży potęga aparatu cyfrowego. Lornetka to... właściwie kilka dość specyficznych hobbies i wszystko. Na komunię córki, słub koleżanki, popijawę u Zbycha itede zupełnie nieprzydatna.
Do czego służą lornetki? Do obserwacji przedmiotów, które są widziane przez nas pod zbyt małym kątem uniemożliwiającym zaobserwowanie istotnych szczegółów. Jakie zaś to będą przedmioty i jakie szczegóły to juz inna sprawa.
Przede wszystkim należy po prostu mieć potrzebę/ochotę zaobserwowania tych szczegółów. Niekiedy okazuje się, ze ochota była nieporozumieniem a mebel jest niewarty efektów (nie jakości obrazu, ale wrażeń użytkownika - np. dlatego nie używam tego mebla w turystyce - no chyba, ze wiem, ze bęą jakieś ptaki ciekawe).
Guliwer napisał/a:
Założyciel wątku pytał o lornetkę do 300zł "względnie ostrą, z fajnym zoomem".
Załozyciel wątku to właśnie jakiś czas temu tak właśnie pytał. Ale wątek został odświeżony pytaniem Kolegi kozikpl o coś 'trochę' innego I dyskusja stara się, oprócz róznych dywagacji o d..pie Maryni, oscylować wokół tego właśnie zagadnienia.
Mi na początku też chodziło o lornetkę do 300zł i w sumie cały czas chodzi.
Wszystko oscyluje wokół nikona albo action VII albo 200zł więcej do Ex (ew. Olympus z troche wąskim polem)
10x50, 10x40, 8x40, 8x50, 10x42 itp. itd.
Mi na początku też chodziło o lornetkę do 300zł i w sumie cały czas chodzi.
Wszystko oscyluje wokół nikona albo action VII albo 200zł więcej do Ex (ew. Olympus z troche wąskim polem)
10x50, 10x40, 8x40, 8x50, 10x42 itp. itd.
Jeśli jesteś już pewien, że ma być wybrane spośród tych co wyżej, to dopłać do 8x40 ex. Jest różnica w porównaniu do VII.
Jeśli ma być Nikon Action (VII lub EX) to masz następujące 'rozmiary':
16x50
12x50
10x50
8x40
7x50
7x35
oraz dwa zoomy z serii VII (IMO szkoda zachodu)
Nie masz żadnego 8x42
Wybieraj z powyższych.
'Rozmiar' zalezy od Ciebie. Chcesz lornetkę w góry. Jak bym miał wybierac z tej serii Nikona to bym wziął 8x40 lub 7x35. Ale co Ty wolisz... to ja nie wiem.
Jeśli ma być Nikon Action (VII lub EX) to masz następujące 'rozmiary':
16x50
12x50
10x50
8x40
7x50
7x35
oraz dwa zoomy z serii VII (IMO szkoda zachodu)
Nie masz żadnego 8x42
Wybieraj z powyższych.
'Rozmiar' zalezy od Ciebie. Chcesz lornetkę w góry. Jak bym miał wybierac z tej serii Nikona to bym wziął 8x40 lub 7x35. Ale co Ty wolisz... to ja nie wiem.
RB doskonale wiesz że w góry to optymalnie 10x.apertura 50mm będzie git,jeżeli chodzi o rozmiar to nikon action 10x40,w dzień będzie świetna a i na gwiazdki popatrzysz jeżeli nie zależy Ci na zasięgu gwiezdnym..........
RB doskonale wiesz że w góry to optymalnie 10x.apertura 50mm będzie git,jeżeli chodzi o rozmiar to nikon action 10x40,w dzień będzie świetna a i na gwiazdki popatrzysz jeżeli nie zależy Ci na zasięgu gwiezdnym..........
madtrax2 coś czuję że to nowe wcielenie tego aroganckiego, bezczelnego, wrednego typa którego zbanował Arek proszę Admina o sprawdzenie jego IP http://forum.optyczne.pl/...profile&u=13109
PS. to jest na 100% ten sam gość, poznaje to po sposobie jego wypowiedzi a poza tym to jego pierwszy i widać że gość już dysponuje dużą wiedzą i zna użytkownika RB to nie może być przypadek.
Mimo, że madrax 2nd edition zbanowany to odpowiem:
nie, nie wiem doskonale, że x10 jest do czegokolwiek najlepsze. Jeden woli x8 drugi x10 a trzeci x16. Jeden woli blondynki, drugi brunetki a trzeci szatynów, a są tacy co lubią wszystko, byleby szybko i dużo.
Poza tym raczej myślałem, że w kontekście gór mowa bardziej o krajobrazówce niż o astrologii obserwacyjnej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9