Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No oczywiście że planuję. Ale na jakiś dłuższy czas chcę żeby mi wystarczył KITowy bo chcę się wszystkiego nauczyć. A potem może jakieś 50mm albo jakieś dłuższe obiektywy
:mrgreen: No oczywiście że planuję. Ale na jakiś dłuższy czas chcę żeby mi wystarczył KITowy bo chcę się wszystkiego nauczyć.
Tzn. czego chcesz się nauczyć?
A tak na poważnie to kup jakikolwiek aparat na jaki Cię stać. I tak różnicy nie zauważysz, a do obsługi wszystkiego się przyzwyczaisz. Nawet canona. Podniecanie się domniemaną czy nawet wytestowaną lepsiejszościa jednego korpusu nad drugim jest szczerze mówiąc bez sensu. Takie pływanie na sucho. Podobnie jak wypytywanie się o tzw. jakość zdjęć... Sorry, ale na razie jeszcze nie wiesz na czym owa jakość polega i w jakich warunkach widać różnice, więc ... można Ci wmawiać różne duby smalone.
Weź kup cokolwiek. Jak będziesz chciał się tym na poważniej bawić to po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Jako, ze rozważasz taniutkie korpusy i obiektywy to pożegnanie się z tym co masz nie będzie bolesną stratą finansową, jeśli dojdziesz do wniosku że 'koniecznie potrzebujesz' czegoś tam innego. Sony nie kupujesz więc nikt Ci nie będzie tutaj nawet próbował bredzić, że to Twój aparat a nie Twój brak umiejętności powoduje, że zdjecia na początku wychodzą koszmarne.
No i RB, właśnie w tym momencie skończyłeś dobrze zapowiadający się wątek
A tak zupełnie na serio, to to co napisał RB z trzech gatunków prawd jest ...świętą prawdą.
Bez ustalonych specyficznych preferencji fotograficznych (gdzie któryś z systemów objawia swoją wyższość) a przy podejściu czysto amatorskim (chcę się nauczyć, będę fotografować wszystko), możesz równie dobrze zrobić losowanie i wybierać pośród Sony, Pentaxa, Nikona i Canona. Do 2500 zł zestawu korpusu i obiektywu nie zobaczysz różnicy w zdjęciach, ani nie odczujesz przewag ergonomicznych, bo wszyscy producenci robią sprzęt na podobnym poziomie.
To jeszcze ja 3 grosze dodam
Stałem nie dawno przed podobnym wyborem. Część założeń co do fotografii miałem sprecyzowane, o innych nawet nie pomyślałem. Chciałem body na dłuższy czas.
No i zabrałem się do wyboru od ustalenia systemu który będzie mi odpowiadał.
Wybrałem akurat Canon, bo mam w rodzinie 2 osoby i wśród znajomych kolejne 3, które mają właśnie lustra Canona i jakieś tam już szklarenki
Ot zawsze mogę coś pożyczyć, na testy czy na jakąś sesję do której będę potrzebował jakiegoś specyficznego szkła.
Jeżeli masz w zasięgu kogoś z obfitą szklarnią to może warto wybrać ten sam system ?
Sumę jaką możesz wydać już masz ustaloną więc potem wybierzesz coś z czym dopniesz budżet
Jak już koledzy wyżej napisali. Na tej półce cenowej jakichś kolosalnych rozbieżności w sprzęcie nie będzie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 10 Cze, 2011
switek3, może zweryfikujesz swoje poglądy odnośnie używanego sprzętu i zastanowisz sie nad początkowymi propozycjami, chociaż trudno nie przyznać racji RB.
Byłem w sklepie i pomacałem sobie 500D więc leży mi dobrze w ręce. Widziałem że obiektyw 18-100 coś dołączony do 550D był niezły ale jak na razie chyba będzie mi musiał wystarczyć KITowy
[ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 15:56 ]
W FJ widziałem 500D z gripem (o wartości 299 zł) za 2223 zł. Co o tym myślicie? Obiektyw 18-55
Musze wziąć jednak od taty aparat na weekend i zobaczyć czy mnie to wciągnie, spodoba się i będę miał z tego radochę
A co myślicie o tym aparacie który wystawiony jest tutaj na portalu?
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=15388
Jakby zejść do 1500-1600 z tym podstawowym obiektywem. Jak myślicie?
Zastanawiam się nad kupnem mojej pierwszej lustrzanki w życiu. Chciałem jednak zainwestować w aparat już na kilka dobrych lat więc żadne podstawy odpadają.
switek3 napisał/a:
Musze wziąć jednak od taty aparat na weekend i zobaczyć czy mnie to wciągnie, spodoba się i będę miał z tego radochę
Może poproś tatę aby kupił Ci kompakta do pstrykania. Wyjdzie taniej i nie będzie żal włożyć do szuflady na dłużej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10