Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Małe i dobre lustrzanki
Autor Wiadomość
agat1 
Rozmowny

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2011   

maput napisał/a:
Na prawdę nie rozumiesz, że na podstawie jpg-ów nie da się powiedzieć niczego o właściwościach matrycy ?

Ależ maput co ty chcesz tutaj drążyć, ta matryca jest najbardziej rozpowszechniona w branży i stosowana przez kilku niezależnych od siebie producentów, była piłowana i analizowana na wszystkie strony tysiace razy x setki portali x miliony uzytkowników, a Ty mi twierdzisz ze nic o niej nie wiadomo ? To jest tylko jej najświeższa wersja co najmniej tak dobra jak poprzednie.

To jest milion pierwszy przypadek odwołania sie do tej matrycy. Raw bedzie pewnie jeszcze lepszy i proszę bardzo, moim zdaniem ten jpg jest bardzo dobry a jak na dotychczasowe jpegi z sony lepiej niż bardzo dobry.

I jak dam linka do porównania z bazy imaging resource to ktoś od razu wyskakuje że ta matryca to może byc szajs bo w tej bazie sa jpegi a to wielka niewiadoma. Znaczy sie że milion razy była dobra a w tym milion pierwszym razie ja zepsuł link do jpega. Sprawdzcie czy z mojego powodu nie musicie wysyłać aparatów do serwisu bo mogłam wam je zniszczyć

A wracając do tematu, dobre matryce o dużym zakresie czułości są stosowane juz w małych aparatach, z nexem jest problem bo nie spełnia pozostałych wymagań np typu bardzo szybki AF itd chociaż zdaje si że jakieś wizjer sie pojawił w akcesoriach i i było coś o akcesoraich pozwalających na AF fazowy w rodzaju SLT, , z pancernością i szczelnością jest ciagle spory kłopot , i szkła ubozsze , za to system 4/3 ma w tym temacie lepiej i też bardzo szybki AF w niektórych modelach.

Myśle że te firmy (Panasonic, olympus, Sony) nie bedą już pracowały nad upchaniem tradycyjnych rozwiazań w wypasoiony drogi mały korpus a la tradycyjna lustrzanka. Canon i nikon być może tak bo do tej pory bezlusterkowce ich jakby nie interesowały więdz maja jakby nisze w swoim portfolio

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
Z tajemniczego przeczucia :razz:
Jesteś człowiekiem nauki i takie sądy wyrażasz? Dziwne... :razz:

No widzisz... intuicja :-)

hijax_pl napisał/a:

Wracając do fotografii - wolę się zastanowić, ustawić aparat, samodzielnie wywołać RAWa. Generalnie zrobić kilka porządnych zdjęć niż masę pstryków.

No ale to zupełnie i kompletnie inna kwestia, Twoje czy moje wolenie :-)

hijax_pl napisał/a:
Według mnie mają. Kolor, kontrast jasność - to przecież te cechy, które uatrakcyjniają obraz.

Boszzzz... ależ odkrycie że jak potrafisz robioć jakie takie zdjęcia będziesz z efektu bartdziej kontent niż gdy nie potrafisz to do kategorii wielkich nie nalezy chyba...
Po prostu nie mieszajmy wszystkiego razem. Jeśłi komuś zalezy na jotpegach to interesują go jotpegi i ma dla niego znaczenie, jakie jotpegi korpus produkuje. Dla coponiketórych to korpus mógłby żadnej zmieniarki do jotpega nie miec i byłoby OK.
IMO porównywać jotpegi z korpusu można i jest to jak najbardziej użyteczne prorównanie. Dla pewnej grupy użytkowników. Dla mnie np. uzyteczne jest porównanie RAW-ów wywoływanych przez program który posiadam, a nie z jakiegos DCRawa. Mnie interesuje zdjęcie, a nie pomiary okołofotograficzne. Nauka nauką a fotografią swoją drogą. Wiem oczywiście, ze to specyficzne forum jest i jakby tu rzec... chyba zdjecia sa tu dość mało istotne :-) Dlatego I take it easy...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

agat1 napisał/a:
jak dam linka do porównania z bazy imaging resource to ktoś od razu wyskakuje że ta matryca to może byc szajs bo w tej bazie sa jpegi a to wielka niewiadoma
A ktoś pisał gdzieś, że "szajs"? Sprawdzam poprzednie posty i nie widzę... Możesz podać jakiś cytat?
agat1 napisał/a:
Znaczy sie że milion razy była dobra a w tym milion pierwszym razie ja zepsuł link do jpega.
Weźmy taki oto przykład: ta sama matryca jest m.in. w D7000, K-5 i A55. Ze wszystkich tych aparatów RAWy mają inne charakterystyki. Pomijam kwestie subtelnych różnic konstrukcyjnych tej samej matrycy (ustawienia punktów saturacji i biasu), ale skąd pewność, że to co jest w pliku RAW jest bit w bit, jota w jotę tym co zostało odczytane z przetworników ADC?
agat1 napisał/a:
dobre matryce o dużym zakresie czułości są stosowane juz w małych aparatach
No i tu pojawia się problem, o którym wcześniej wspominałem. Mały korpusik, np bezlusterkowy z dużą matrycą (min APS-C, nie wspominając już o FF) to wymóg obiektywu o sporym polu obrazowym - czyli dość dużego gabarytowo obiektywu. Oczywiście można projektować naleśniki, ale - nie dla wszystkich ogniskowych.
Inna sprawa, że jedną z metod na odchudzanie konstrukcji mechanicznej jest eliminacja pierścieni - vide ostatnie szkła Panasonica z funkcją PowerZoom. Tylko czy to nie jest kolejne uszczuplanie ergonomii? Coś za coś...

Podsumowując: tak dla bezlusterkowca, tak dla dużych matryc, ale... co z obiektywami?
RB napisał/a:
Po prostu nie mieszajmy wszystkiego razem.
JPG z puszki jest zasadniczo takim właśnie mieszaniem wszystkiego razem.
RB napisał/a:
IMO porównywać jotpegi z korpusu można i jest to jak najbardziej użyteczne prorównanie. Dla pewnej grupy użytkowników
Dla tej co jedzie na trybach auto. I co się pytają, z którego aparatu lepsze kolory. Albo kontrast. Tak - jest taka grupa ludzi.

RB 

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
Po prostu nie mieszajmy wszystkiego razem.
JPG z puszki jest zasadniczo takim właśnie mieszaniem wszystkiego razem.

Tak, jednak jest łatwa i szybką metoda na uzyskanie zdjecia i baaardzo dużo ludzi tak zdjęcia robi :-)

hijax_pl napisał/a:

Dla tej co jedzie na trybach auto. I co się pytają, z którego aparatu lepsze kolory. Albo kontrast. Tak - jest taka grupa ludzi.

No i fajnie.
BTW - dużo ludzi używa jotpegów i trybów innych niż auto :-) Wiem, wiem.. robią wieeelki bład. Na szczęście mają to w głębokim poważaniu...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
Tak, jednak jest łatwa i szybką metoda na uzyskanie zdjecia i baaardzo dużo ludzi tak zdjęcia robi :-)
Niewątpliwie. Tylko czy takie osoby poszukują jakości obrazowania? Nie pytam się o brak tej kolorowej kaszki w nocy...
Zresztą - nie ma co ciągnąć tego tematu, bo zaraz się odbijemy o definicję fotografii.
RB napisał/a:
dużo ludzi używa jotpegów i trybów innych niż auto
I bardzo dobrze! To znaczy, że świadomie używają aparatu (mam nadzieję, że potrafią też ustawić balans bieli i profil kolorystyczny w zależności od sytuacji / koncepcji)
RB napisał/a:
Wiem, wiem.. robią wieeelki bład.
Nie zrozumieliśmy się. Błąd popełniają osoby, które jadą na FullAuto i narzekają, że zdjęcia wychodzą jakoś nie tak... (znam osobę, która ma syndrom "nie czekania na beep")
No ale to błąd wywodzący się z nieświadomości.

RB 

hijax_pl napisał/a:
Niewątpliwie. Tylko czy takie osoby poszukują jakości obrazowania? Nie pytam się o brak tej kolorowej kaszki w nocy...

Oczywiście, każdy kto tu wchodzi od razu pyta o jakość obrazowania. :mrgreen:
Pojęcia o tym oczywiście nie mając.
Niech ludzie porównują sobie co chcą. Ich cyrk, ich małpy.

Generalnie jotpegi z lustrzanki na Auto mają zwykle lepszą jakość niż jotpegi z kompaktu na Auto. No i z Nikona mają lepsza jakość niż z Sony. Albo vice versa. Zależnie od barw klubowych danego delikwenta.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
Niech ludzie porównują sobie co chcą. Ich cyrk, ich małpy.
I dokładnie tak to ująłem (we wcześniejszych postach) :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

RB napisał/a:
Generalnie jotpegi z lustrzanki na Auto mają zwykle lepszą jakość niż jotpegi z kompaktu na Auto.
A to wcale niekoniecznie. Często JPG-i z kompaktu są bardziej "gotowe" niż te z lustrzanki, więc ktoś subiektywnie może je uznać za "ładniejsze", czyli "lepsze jakościowo" i wbrew pozorom nie jest to wcale rzadkie... :smile:

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   

hijax_pl napisał/a:

Ja jednak wolę zweryfikować swoją opinię organoleptycznie. I póki to się nie stanie, nie będę wyrokować na temat np wzrostu jakości wizjera A77 w stosunku do A55, czy też podniecać się porównaniami rozmiarów EVF wziętymi z plotkarskich serwisów.

:lol: :lol: :lol: hijax_pl :arrow: "Taki super EVF, duży, o dużej rozdzielczości, powiększanie i... nadal nie widać? To ... hm... do czego mają być oczy?"
"Aaaaa.... Rozumiem. Chodzi o to by było jak najwięcej funkcji. Przydatnych czy nie ale by były.
P.S. Ja aparat wykorzystuję do robienia zdjęć, a nie podniecania się tym co on tam potrafi."
"Dla mnie najbardziej problematyczne nie były lagi ale kolorystyka. A dokładniej na siłę przypisywania jakiegoś balansu bieli. W sumie to nic dziwnego: matryca przecież ma konstrukcję RGGB a wizjer RGB, więc jakąś translację po drodze trzeba zrobić.
Optymalnie w moim mniemaniu byłoby by wizjer był też w strukturze RGGB, a jego obraz mapowany kolorystycznie 1:1 z matrycy, wybierając poszczególne punkty z matrycy a nie interpolując cały obraz. Oczywiście to oznacza problem w umieszczeniu dodatkowych infografik na wizjerze w przestrzeni obrazowej."

hijax_pl napisał/a:
Nie wspominając już o klasycznym mydleniu oczu, czyli porównywaniu niewiadomego pochodzenia JPGów. Mam bardziej wiarygodne źródła informacji.

:lol: :lol: :lol: hijax_pl :arrow: "Tak się przyglądam samplom z ISO100 i widzę potężne szumy w głębokich cieniach. Nie banding, ale szumy właśnie. Poprawiony firmware może je co prawda usunąć, ale to oznacza, że ta matryca ma dużo większe szumy przetwarzania niż ta z A55. No chyba, że poprawią RAWy..."
"Ale pewnie te 95% użytkowników lustrzanek zupełnie nie dostrzega takich artefaktów, i nie rozumie znaczenia wyrażenia "przeostrzone plastelinki"."

taki jesteś wiarygodny z tym swoim brakiem ekscytacji i ferowaniem nt wspomnianych porównań czy nowości :zalamany: ale mnie to zupełnie nie dziwi :D

hijax_pl napisał/a:
No ale nie mogę nikomu zabronić wierzyć w gusła (już tu był taki jeden, co sobie ołtarzyk szykował dla A55)

I pewnie dlatego demonizujesz duszki, przegrzewanie czy zamarzanie wizjerów, a A55 od prawie roku w rękach użytkowników i jakoś nie widać lawiny tematów, która uzasadniałaby Twoje teorie kaznodziejo :D zupełnie innych uzasadnień szukałeś dla problemów z D7000 :P ghost już słusznie zwrócił Ci uwagę, że "z pupy" kreujesz problemy :lol: i jak ktoś już wspomniał rozbijasz wypowiedzi by łapać za słówka i manipulować dyskusją próbując się tym dowartościować. do tego wplatasz w swoje wypowiedzi jakieś sugestie dotyczące prywatnych relacji i znajomości z użytkownikami, jakby to miało być argumentem i dać Ci jakąś przewagę w dyskusji - myślę, że to poniżej pasa zwłaszcza w sytuacji kiedy Twoim oponentem jest kobieta. przestań więc stawiać sobie ołtarzyki z tych nadętych postów pełnych złośliwości i obawiać się o swój autorytet bo... słoma z butów :roll:

wracając do tematu - mam wrażenie, że tak chętnie krytykowane rozmiary A55 nagle nabierają uzasadnienia :D dodam, że wbrew temu co czasem piszą tutaj wirtualni eksperci ta puszka ma bardzo przemyślaną guzikologię i całkiem zgrabny uchwyt. do tego niska waga i często bagatelizowany odchylany ekran plus duży wizjer to kwestie realnie podnoszące wygodę użytkowania. oczywiście ten ostatni możliwie najlepszy oraz drugie pokrętło i przycisk do szybkiego przełączania RAW/JPEG oraz drugi do wyłączania SSS oraz uszczelnienia, które pozwalają użytkować puszkę bez obaw w rzęsistym deszczu - tego mi brak ale kierunek przyjęty przy projektowaniu tego aparatu uważam za słuszny, co potwierdza ten wątek :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz, po raz kolejny proszę Cię o czytanie ze zrozumieniem.

Wizjer:
Tak - dla mnie rozmiar wizjera nie jest istotny. Czy to jest FF czy APS-C, czy EVF - kompletnie mnie powiększenie nie rusza. Każdym, podkreślam - każdym - da się kadrować. To co nazywam w kontekście wizjera ergonomią to kultura pracy. I tu bardzo przeszkadza mi przekłamywanie koloru w EVF. Bardziej niż lagi dlatego, że rzadko np panoramuję, więc te lagi traktuję jako problem mało ważny. Ale zapewne dla kogoś, kto dynamiczniej macha aparatem, śledzi obiekty wszelakie - może to być problem. Rozumiem to. Tak samo jak rozumiem korzyści płynące z powiększania obrazu w wizjerze, czy funkcji peakingu. Tylko, że te zalety w postaci powiększania czy peakingu nie przesłaniają cech, które dla mnie są wadami. I dlatego też uważam, że EVF na dzień dzisiejszy nie jest absolutnie żadną konkurencją dla OVF. Może za kilka lat będzie - zobaczymy... Tyle, że jeśli przyszłość miałby się mnie słuchać - zdecydowanie optowałbym za EVF w wykonaniu Fuji - czyli hybrydowym, gdzie mogę patrzeć przez wizjer optyczny z naniesionymi infografikami na całej powierzchni kadru.
I rozumiem, żę fajnie jest widzieć jak obraz będzie docelowo wyglądał w JPGu. Ale dla mnie to żaden argument, bo ja nie robię w JPGach. Co więcej, stosując np UniWB czy ETTR praca na EVF byłaby męczarnią (tak podejrzewam), bo taką samą męczarnią jest praca na LiveView.

Podsumowując, w profesjonalnych (czyli nie-EL) aparatach moim zdaniem wygrać winien hybrydowy wizjer, a jeśli nie - EVF powinien zmienić swoją konstrukcję. Dokładnie tak jak to przytoczyłeś z jednego z moich postów: EVF powinien mieć konstrukcję bazującą na matrycy Bayera z rozdzielczością dopasowaną do matrycy aby wyeliminować demozaikowanie i interpolację.

JPG:
Wiesz... to jest tak: w zależności od tego co oprogramowanie puszki robi w procesie wywoływania RAWa (bo przecież aparaty nie robią zdjęć w JPGach) owe wynikowe JPGi mogą mieć różną jakość. Gdy oglądamy jeden taki JPG z konkretnej puszki, możemy się skupić na pewnych cechach tegoż aparatu. Ale przecież nie porównujemy z niczym. I mówimy "widzę placki". Ale nie porównujemy.
Gdy natomiast zestawiamy dwa JPGi obok siebie z dwóch różnych aparatów, chcąc nie chcąc zaczynamy porównywać. I to jest ta kardynalna różnica w oglądaniu JPGów. Mając co najmniej dwa - porównujemy. Świadomie czy nieświadomie, ale porównujemy. I co się okazuje? Nasza percepcja jest oszukiwana. Dlaczego? Ano dlatego, że wszystkie te obrazy JPG nie zostały przygotowane w ten sam sposób. Celowo czy też nie - hasło "JPG z puszki" jest mało znaczącym określeniem. Dlaczego? Bo wywołanie RAWa to nie tylko proces demozaikowania i interpolacji, ale też przypisania balansu bieli, krzywej tonalnej i procesu konwersji koloru (to co w aparacie masz pod ustawieniami typu: widok, portret, standard, naturalny itp). I problemem jest to , że ani balans bieli nie jest tak samo przez różnych producentów realizowane, ani nie są tak samo ustawione domyślne krzywe tonalne, ani też profile przetwarzania kolorów. Co więcej, "JPG z puszki" może być zrobiony na programie tematycznym, np portret co zapewne skutkuje przeprogramowaniem ustawień wywoływarki.
Ale zgadzam się, że ktoś może takimi porównaniami być zainteresowany. Z tym, że "zgadzam się" dotyczy rozumienia istnienia takich osób, a nie sensowności owych porównań. Tak jak to już RB ładnie napisał: "Niech ludzie porównują sobie co chcą. Ich cyrk, ich małpy. "

Szumy JPG
Tak jak w poprzednim akapicie napisałem - oglądanie pojedynczego JPGa daje możliwość oceny pewnych charakterystycznych cech. I o ile oglądanie JPGów z ISO3200 jest troszkę krzywe (widzimy przede wszystkim odszumianie i wyostrzanie) o tyle te z ISO100 są ciekawe, gdyż pokazują w zasadzie zachowanie matrycy. I jeśli widać szum, to logicznie myśląc wychodzi na to, że szumi matryca, a nie jest dodawany przez algorytmy wywoływarki. I taka też była moja konkluzja: dla ISO100 na JPG widać szum. Co martwi.
Dlaczego martwi? Ano dlatego, że daje jakiś pogląd na to jak zmieniała się matryca IMX71. Sama z siebie jest świetna, ale czy jej świetność została skonsumowana upchaniem większej ilości senseli? Oby nie. Ale jak będzie - zobaczymy.

Reszta
Co do reszty - pozwolisz, że nie skomentuje.

---

Jeśli powyższe nadal nie jest dla Ciebie czytelne - daj znać. Spróbuję wytłumaczyć jeszcze raz używając innych słów.

pan.tadeusz
[Usunięty]

przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem:
jak widać sam analizujesz pierwsze próbki w jpegach i starasz się opiniować, a później charakterystycznie dla Ciebie, przypisujesz takie zachowania swoim dyskutantom, poddając w wątpliwość sens takich działań. ekscytujesz się przy tym użytecznością czegoś czego jeszcze nie miałeś w rękach, a nawet starasz się już ulepszać to konstrukcyjnie :lol:
a najdziwniejsze są te emocje, które w to wkładasz szukając sobie przeciwnika i próbując dopasować go do swoich teorii :zalamany:

zrozum wreszcie, że mnie naprawdę nie frustruje jakiego używasz wizjera czy format zapisu, po którym tak chętnie klasyfikujesz użytkowników. daruj sobie te ołtarzyki czy teksty w stylu "jesteś przewrażliwiona" pod adresem koleżanki bo widać, że bardziej chodzi Ci tu o jakieś personalne przepychanki niż merytoryczną dyskusję :roll:

komor 
Moderator

Dobra, czy możemy powrócić już do mitycznych małych i dobrych lustrzanek, a nie zamieniać kolejny wątek w wojnę dwóch wiadomych użytkowników na wiadomy temat?

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
stosując np UniWB czy ETTR praca na EVF byłaby męczarnią (tak podejrzewam), bo taką samą męczarnią jest praca na LiveView.
I to jest podstawowy argument zarówno przeciw bezlusterkowcom, jak i SLT.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem:
Daj spokój... Wyraźnie pokazałem różnice przecież: "analizować JEDNO" kontra "porównywać KILKA".
jaad75 napisał/a:
I to jest podstawowy argument zarówno przeciw bezlusterkowcom, jak i SLT.
TAK - o ile EVF będą takie jak jest z nimi dziś, czyli gdy pokazują wywołanego JPGa...
Oraz NIE - kiedy nie będą pokazywać finalnego JPGa: czyli czy to będą hybrydy jak w X100 czy też... (znów się powtórzę) inna architektura wyświetlaczy w EVF.

Mała lustrzanka to dla mnie z definicji korpus z wizjerem optycznym. Takim jak właśnie we wspomnianym już OM :)

RB 

Przepraszam, że nie rozumiem, co to jest 'finalny jotpeg'?

Swoją droga, lustrzanka to wg definicji aparat co ma lustro w środku.

Odpowiedz do tematu