Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Każdy z wymienionych aparatów ma tryb manualny= skomplikowany i tryb auto= wykadruj i naciśnij spust. Więc każdy z nich może być albo dla ciebie skomplikowany albo łatwy zależy na co się nastawiasz. Czy chcesz się uczyć fotografii czy nie i co chcesz fotografować.
LX3 i EX1 maja bardzo mały zoom ale za to jasne szkło jeśli umiesz to wykorzystać warto zainwestować. Wspomniany canon to całkiem inna bajka.
Jeśli tylko w domu i nie portery to zdecydowanie EX1 (ale portrety trupio blade i konieczna obróbka)
Jeśli bardziej wszechstronny to Canon sx220hs lub Lumix FZ
wielbicielxxx co rozumiesz przez poprzez okreslenie "inna bajka"? Ten canon to inna/gorsza jakośc niz wczesniejsz dwojka czy poprostu inne zalety i inne wady?
Inna bajka= w tym sensie że canon to pstrykacz dla mas z uniwersalnym zoomem i średnią jakością zdjęć. LX3 i EX1 to aparaty dla świadomych fotografów- dlatego użytkownicy pokroju Jannik będą marudzić, że kolory w portretach blade bo w życiu nie słyszeli o ręcznym ustawieniu balansu bieli. W EX1 i LX3 priorytetem jest jakość zdjęć a nie wodotryski typu kręcenie filmów czy zoom 20x. Jeśli nie znasz się na sprzęcie i nie chcesz się w niego zgłębiać raczej EX1 itp cię rozczaruje. Wtedy aparat typu SX220 czy lumix TZ20 biedzie dla Ciebie lepszy.
Wreszcie coś kupiłem:) Ostatecznie wybór padł na canona s95. Udało mi sie wychaczyć używke z przebiegiem 40 zdjęć, ale bez gwarancji i ładowarki za to z kartą pamięci za 800 zł, i to w moim mieście więc na wysyłce zaoszczędziłem. Stan idealny, zero zadrapań, rysek czy tym podobnych takze wydaje mi się ze sie opłacało.
Pierwsze wrażenia mega pozytywne. Aparat świetnie się prezentuje jest niewielki, klasyczny i poręczny. Doskonała moim zdaniem ergonomia, wszystko łatwo się obsługuje.
Co do najważniejszego czyli jakości zdjęć to jestem jak narazie pozytywnie zaskoczony. Z trybu AUTO jestem zadowolony aczkolwiek raczej nie uzywam i staram sie nauczyc obslugi w manualu i troche pobawic się w "fotografa", i naprawde troche podstaw z neta i spokojnie cyka sie lepsze foty niz na auto (nie uwazam sie za niewiadomo kogo, tylko stwierdzam fakt ze latwo z tym aparatem dojsc to pewnego troche wyzszego poziomu niz poziom 0;])
Dodatkowo masa bajerów które przynajmniej teraz jeszcze mnie jarają typu jeden kolor (ala dziewczynka w czerwonym z listy schindlera) i wiele innych.
Jakość filmów choć tylko w 720p jest naprawde dobra, i takze mozna filmując uzyc kilku efektów.
Co do minusów to trzeba powiedziec o slabej baterii która wytrzymała ok 120 zdjęć i kilku minut filmików, z tym ze bawiąc sie w manualu zanim zrobie zdjęcie ustawiam czasem cos kilka minut, i bawie się w długi czas naswietlania, takze pewnei wytrzyma duzo wiecej w rekach bardziej zaawanoswanego operatora.
Reasumując:
+ Bardzo dobra jakość zdjęc
+ Dobra jakość filmików
+ Kompaktowość
+ Ergonomia
+ Format zapisu RAW
- Słaba bateria
Co prawda nie mam porównania co do innych aparatów tej klasy, ale z informacji znalezionych w internecie, na róznych forach oraz w sklepach, pokuszę się o stwierdzenie ze w przedziale cenowym ~900-1400 nie ma niczego bardziej wszechstronnego.
XZ-1 jest wiekszy, i ma problemy z AF w video, LX3 to takze gorsza jakość filmów i większa konstrukcja, LX5 jest większy i troche droższy, Samsung ex1 jest ogromny o słabym video juz nie mówie nawet, canon sx220/230 nie ma zapisu w RAW, i pare innych aparatów w tej cenie tez tego nie posiada. Pewnie gdyby nie okazja i cena 800 zł to bym go nie kupił i gdybym mial do wydania ok 1400 zł to zdecydowalbym sie na lx5, ale canon s95 zdecydowanie bylby dla mnie na 2 miejscu.
Co prawda nie mam porównania co do innych aparatów tej klasy, ale z informacji znalezionych w internecie, na róznych forach oraz w sklepach, pokuszę się o stwierdzenie ze w przedziale cenowym ~900-1400 nie ma niczego bardziej wszechstronnego.
XZ-1 jest wiekszy, i ma problemy z AF w video, LX3 to takze gorsza jakość filmów i większa konstrukcja, LX5 jest większy i troche droższy, Samsung ex1 jest ogromny o słabym video juz nie mówie nawet, canon sx220/230 nie ma zapisu w RAW, i pare innych aparatów w tej cenie tez tego nie posiada. Pewnie gdyby nie okazja i cena 800 zł to bym go nie kupił i gdybym mial do wydania ok 1400 zł to zdecydowalbym sie na lx5, ale canon s95 zdecydowanie bylby dla mnie na 2 miejscu.
Pozdrawiam
Najważniejsze, że jesteś zadowolony- a czy nie ma nic bardziej wszechstronnego to z czasem się okaże Każdy aparat ma jakieś wady i coś każdemu brakuje nawet jak kupisz sprzęt za 20 kawałków może wcale nie filmować lub nie mieś LCD
Pozdrawiam
EX1 jest tylko cięższy, bo ma metalową obudowę i obracany ekran. Jest tylko 15 mm szerszy, 5 mm wyższy, a na grubość w zasadzie taki sam. LX3, LX5, XZ1 są mniejsze od ex1, więc różnice w wielkości do S95 jeszcze mniejsze. Ale fakt 800 zł to niska cena, ale, że bez gwarancji dwu letniej to już nie jest tak fajnie. Jak Ci padnie to naprawa jest zazwyczaj nieopłacalna, więc koszty diametralnie się zmienią. No, ale kto nie ryzykuje ten nie je.
mrawi powiedzenie tylko 15 mm albo tylko 5 mm, w przypadku gdy mówimy o aparatach kompaktowych jest troche nie na miejscu:) EX1 mialem w ręku w sklepie takze nie ma porównania co do kompaktowości z s95 które jest generalnie bardzo małe. EX 1 był na koncu skali wielkości na jaką bym sobie pozwolił bo powyzej tego zaczynają juz sie hybrydy i bezlusterkowce, do ktorych trzeba miec wiekszy futeral co w przypadku chodzenia po gorach (głowna przyczyna kupienia aparatu) jest srednio wygodne.
Wiadomo że to nie jest 8 cud świata, ale wymogi jakie stawiałem przed aparatem gdy podjąłem decyzje o kupnie to kompaktowość, bardzo dobra jakosc zdjec, dobra jakosc filmikow, zapis w Raw, i rozbudowany manual dobry do nauki podstaw. I dostałem to wszystko w s95 a nawet wiecej bo prezentuje się tez godnie, takze generalnie jestem zadowolony;] Moge z czystym sumieniem polecic ten aparat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10