Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 12x45 na dzień
Autor Wiadomość
kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pią 26 Paź, 2012   

Dale ma dużo racji. Do Twoich potrzeb stabilizowana lornetka z dużym powiększeniem mogłaby się sprawdzić. Niestety jest ona nie tylko droga ale i cięzka, ogólnie nabzdyczona więc nie będzie raczej wygodna w trzymaniu i noszeniu. Nie wiem na pewno, bo nie widziałem. Kiedyś dobrą cenę na Canona IS miał Astrokrak.

Reklama

ologda 
Początkujący

Canon 15x50 wydaje sie być dobrym wyborem , gdyby nie kwota .

RB 
Temu Panu już podziękujemy

ologda, sprawa rozbija się o powiększenie... Ale, czy próbowałeś używać 16-tki oraz 12-tki lub 10-tki w lesie?

ologda 
Początkujący

Znasz odpowiedź .
Nie próbowałem , bo nie miałem z lornetkami żadnego kontaktu.
Temat lornetki poruszyłem tydzień temu .
Będzie używana w lesie , lecz również z tego lasu kiedyś się wychodzi na pole , stąd podnoszę kwestię przybliżenia .Nie chcę kupować kilku lornetek , nie jestem fanatykiem ani kolekcjonerem ( może kiedyś).

Chomsky 
Entuzjasta

"Mądrej głowie dość w dwie słowie", tyle poeta. Wyznaję zasadę jak czegoś zupełnie nie wiem i pytam tych co wiedzą, to przyjmuje do wiadomości wszystko co mi polecają. Jeśli miałbym zamiar i tak zrobić po swojemu, to nie pytałbym "fachowców" bo i po co?
Wiele obserwacji przez lornetkę 8x wskazuje, że nie obejmuje ona całego motywu -budynku, itp. Powiększenie jest naprawdę ok. a lornetka 10 x to już mikroskop.
Zmeczenie marszem, zimno, złe warunki pogodowe powodują, że male powiększenie i szekoki kąt to najlepszy wybór. Nie trzęsie, coś widać, latwo namierzyć itp., lornetka może być zgrabna.
Piszesz, że nie chcesz kupować kilku lornetek bo nie jesteś fanatykiem. To po co zaczynasz przygodę od najgorszej opcji?

kivirovi 
Optyczny

ologda
co ja mam zrobic, jak z kazdym twoim postem ujawniającym twoje preferencje wychodzi mi coraz bardziej Vixen New Foresta 10x50?

Pisać? Siedzieć cicho? Stukać garnuszkiem o kaloryfer? Oto jest pytanie...

RB 
Temu Panu już podziękujemy

ologda, lornetka jest (prawie) zawsze kompromisem. To co chcesz kupić to lornetka bardzo ukierunkowana na stosunkowo duże powiększenia. Koszt tego podejścia jest moim zdaniem duży:

- bardzo małe pole widzenia (rzeczywiste: to, że czy ma dobre czy niedobre okulary to jest w tym aspekcie drugorzędne) a tym samym problem w lokalizacji obiektu. Gdy obiekt jest statyczny to w sumie mamy czas, ale gdy się rusza to już duuużo gorzej. W lesie jest problem, bo przez lornetkę trudno ocenić, czy patrzymy na ten właściwy pień, na którym zdawało nam się że przysiadł dzięcioł (niekoniecznie zielonosiwy). Na stawie czy na niebie może być problem bo nie ma punktów odniesienia. A widzimy przez to naprawdę mały wycinek.

- słaba jasność. Gdy obserwujemy samoloty na błękitnym niebie to taka 16-ka jest fajna. Jest jasno, powiększenie duże, samolot w sumie ma stosunkowo niewielką prędkość kątową (10 km robi swoje). Ale w lesie... nawet w słoneczny dzień potrafi być ciemno. A gdy dzień słoneczny nie jest...

- trudność utrzymania nieruchomego obrazu. Kloc jest duży i ciężki, powiększenie duże a więc każde drganie Twej reki wyjdzie. I już po rozdzielczości.

- rozmiar. Małe się lepiej mieści wszędzie. (m.inn. dlatego porrosy powoli znikają)

Proponuję wybrać inny kompromis. Mniejszą, jaśniejszą o większym polu widzenia.
A jaka to firma i model to zdecydowanie niej istotne.

ologda 
Początkujący

To nie jest tak ,że mam swoje zdanie i koniec nie ustapie ani na krok :neutral:
Wolę kilka razy zapytać i upewnić się ,ze dobrze zrozumiałem odpowiedzi niż mieć jakieś wątpliwości.

Największym problemem jak sądze jest to :
Najpierw jestem przed komputerem , po kilku godzinach mam wytypowana lornetkę idę do sklepu oglądam i ... nie podoba mi się .
Kupić coś co mi sie nie podoba ale podoba się "znawcom i zapaleńcom lornetek" tez nie jest rozwiązaniem.
Kończymy temat . To co chciałem się dowiedzieć - dowiedziałem się .
Zarówno jakie są plusy i minusy.
Dziękuje osobom co nie zrażone moimi "prostymi i denerwującymi " pytaniami potrafili się zdobyć na odpowiedź.
Miłego wieczoru.
ologda

Dale 
Rozmowny

Ologda no to chociaż nam napisz co w końcu wybrałeś ?

ologda 
Początkujący

Niestety nie wybrałem żadnej .
Mam większy bałagan w głowie ,niż 2 tygodnie temu , przed rozmową z Wami.

I brak mi słów , aby napisać jaki jestem na siebie zdenerwowany bezsilnością swoją (spowodowaną brakiem wiedzy w tym temacie i byciem zmuszony poniekąd na sugestię innych)

Dlatego , aby nie robić tasiemca , juz więcej nie pytam .

Odpocznę na tydzień od tematu lornetki .

pozdrawiam
ologda

konto usuniete 
Bywalec

Ostatnio "odkryłem" Atreka 8x50. Jak dla mnie niemal idealne parametry.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sob 27 Paź, 2012   

Wcale minie nie dziwi ta reakcja. Od dawna wiadomo, że nadmiar informacji przeszkadza w podjęciu decyzji. Tym bardziej, gdy racjonalny człowiek musi wybrać sposród rzeczy których nie zna, nie widział, nie może obejrzeć.
Padło tu wiele dobrych propozycji. Czym innym są jednak marki i modele, a czym innym parametry. Odfiltruj to i zobaczysz, że decyzja jest prostsza niż się na pozór wydaje.
Napisz co wybrałeś. Powodzenia.

septimanus79 
Bywalec

ologda napisał/a:
Niestety nie wybrałem żadnej .
... jestem na siebie zdenerwowany bezsilnością swoją (spowodowaną brakiem wiedzy w tym temacie i byciem zmuszony poniekąd na sugestię innych)
ologda

Sprawa jest dość prosta: jeśli to lornetka "do lasu" to duże pole widzenia (>7 stopni) i żrenica wyjściowa 4-5 mm są głównymi wyznacznikami wyboru. I nie ma zmiłuj się, tak wybierają doświadczeni "podglądacze" przyrody.
Moim zdaniem, to nie brak wiedzy blokuje podjęcie decyzji ale niemożność pożegnania się z marzeniem o lornetce idealnej, która ma i diuże powiększenie, i duże pole widzenia i dużą jasność ... także wyskoiej jakości optykę i wykonanie, a do tego względnie niedrogiej.
Proponuję zakup lornetki klasy 8x40 i pochodzenie z nią po lesie. Nabędziesz trochę doświadzenia i zdecydujesz czy warto dokupić drugą. Bo to, że jedna lornetka nie wystarcza do wszyskich możliwych zastosowań to pewne.

Dale 
Rozmowny

Dla mnie sprawa jest bardzo prosta, Ologda w twoim przypadku trzeba kupić dwie lornetki, bo niestety ale innego wyjścia nie widzę... jedna duża 12x50 lub tak jak chciałeś 16x50, a druga mała czyli coś typu 8x32 lub 8x40 z dużym polem widzenia np. ten Nikon Klik miałem go kiedyś i naprawdę polecam, bo to świetna lornetka i do tego tania !
Ostatnio zmieniony przez Dale Sob 27 Paź, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

albinczik 
Początkujący

Septimanus79 ma rację. Nie ma lornetki idealnej. Podobnie jak nie istnieje kobieta idealna, czyli tzw. "kobieta życia". Przerzuciłem już trochę tego towaru i ciągle uganiam się za uciekającym cieniem. Kwestia ceny zakupu, to już odrębna sprawa...

Odpowiedz do tematu