Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sony Carl Zeiss Vario Sonnar 24-70 mm f/2.8
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Lut, 2008   

MC napisał/a:

Wiesc gminna niesie, ze cena bedzie miala 4 na poczatku :D
Czy amator tak drogiego obiektywu nie kupi, to bym polemizowal. Zalezy ile bedzie kosztowala A900.

Nie przesadzaj. Ja rozumiem tą cenę co podali optyczni w tabelce, ale ponad 40 000 zł to może kosztować jasna 600-tka, a nie taki obiektyw

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Monastor napisał/a:
MC napisał/a:

Wiesc gminna niesie, ze cena bedzie miala 4 na poczatku :D
Czy amator tak drogiego obiektywu nie kupi, to bym polemizowal. Zalezy ile bedzie kosztowala A900.

Nie przesadzaj. Ja rozumiem tą cenę co podali optyczni w tabelce, ale ponad 40 000 zł to może kosztować jasna 600-tka, a nie taki obiektyw

Bardziej chodzi o 4999zl. Przykro mi, ze Cie rozczarowalem.

Monastor 
Optyczny

MC napisał/a:

Heh, jakbym widział katalog z hipermarketu. 5000, ale zaczyna się na 4 więc to 4000 :P Może jeszcze 4999,99 :roll:

MC 

Monastor napisał/a:
MC napisał/a:

Heh, jakbym widział katalog z hipermarketu. 5000, ale zaczyna się na 4 więc to 4000 :P Może jeszcze 4999,99 :roll:

Ale to co innego niz 40tys, ktore chyba bylo jednak zlosliwoscia :wink:

Zorr
Nowy

MM napisał/a:
Cena musi być niższa bo w innym wypadku te dobre obiektywy będą tylko prezentacją możliwości Sony. Amator tak drogiego obiektywu nie kupi. Zawodowcy generalnie używają Canona i Nikona i nie przejdą do nowego systemu jeżeli będą musieli za to zapłacić więcej nie uzyskując nic w zamian.

Ci zawodowcy mogą coś zyskać nawet jeżeli obiektyw byłby w tej samej cenie - lepszą jakość i stabilizację.
Biedny amator nie kupi, taki przy kasie kupi - proste.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak będę chciał jakości to kupię D3 z Nikkorem 24-70/2.8. Zawodowcy w tym przedziale ogniskowych stabilizacja jest generalnie zbędna. Jeżeli musi mieć długi czas to wyciąga statyw. Stabilizacja przydaje się (w praktyce) tak od 100mm.

Jeżeli będę wymagał super jakości to wezmę swoje 5D i podłączę stałkę.

Na dzień dzisiejszy Sony ma A700 i gdybanie traci sens. Jak będziemy gdybać to pogdybamy o następcy 5D.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MM napisał/a:
Zawodowcy w tym przedziale ogniskowych stabilizacja jest generalnie zbędna. Jeżeli musi mieć długi czas to wyciąga statyw. Stabilizacja przydaje się (w praktyce) tak od 100mm.

Nieprawda. Wszystko zależy od techniki i efektów jakie chce się uzyskać - doceniłbyś stabilizację przy normalnych i szerokich kątach, gdybyś np. robił zdjęcia slow-sync na imprezach. Statyw jest wtedy mocno niepraktyczny, a czasy 1/4-1/20s dość ciężko utrzymać z ręki w takich warunkach...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Miałem 24-105L IS i sprzedałem dla 24-70/2.8. Miałem stabilizację na szerokim kącie i jakoś za tym nie tęsknię i raczej mi tego nie brakuje. Dla mnie czas 1/20s z ręki na szerokim kącie to nie problem. Niemniej każdy ma swój ulubiony rodzaj fotografii, ja mam takie preferencje jak napisałem powyżej.

autofocus
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lut, 2008   

MM jesteś niestety jak widze po Twoich postach w tym wątku strasznie zaślepiony na własne życzenie.

Do Contaxów Twoim zdaniem zeiss dawał też tylko wyselekcjonowane egzemplarze obiektywów ?

Chciałem tylko zauważyć, że jesteś naprawdę bardzo stronniczy i mało obiektywny.

Zeiss 24-70/2,8 + stabilizacja w korpusie choćby nawet dawała 1 EV jest i tak lepsza niż jej brak. Że ty tego nie odczuwasz... trudno. Obiektywy takie jak ten zeiss i korpusy oraz szkła ze stabilizacją wymyślono dla tych którzy widzą różnicę i potrafią z niej uczynić pożytek. Strasznie się dziwię dlaczego ludzie sami sobie zakładają klapki na oczy. Sprzęt i jego marka to tylko sprzęt... dla niektórych jednak jest to jak religia... Dużo tracisz nie widząc tego co oczywiste. Zeiss i sony wypuścili świetne szkło i to jest fakt. Czy się tulipan obraca, wiruje, wysuwa, klaszcze i macha uszami - chłopie jakie to ma znaczenie dla kogoś profecjonalnie zajmującego się fotografią ?? Dla profesjonalisty liczy się jakość i trwałość narzędzia pracy a nie jakieś ...... i głupoty. Dlatego żadnej ze swoich elek nie zamienił bym na lepszego optycznie tamrona... bo... po prostu... rozleci mi się przy moim tempie pracy.

Pozdrawiam

krzysiek29 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Chociaż Canon na 2.8 i 70 mm wypada na brzegu lepiej. On ma prawie 28 lpmm na 8 Mpix, więc na 10 Mpix miałby ponad 30 lpmm, a więc lepiej od Zeissa.

Czy mógłbyś się odnieść do Canona 40D, gdzie stwierdziliście, że jego matryca nie ma większej rozdzielczości niż z 30D . Bo jeśli na 40D byłaby taka sama rozdzielczość to mimo wszystko Zeiss wypadł by lepiej.

pozdrawiam Krzysiek

Arek 
Redaktor

To nie Zeiss wypadłby lepiej, tylko 10 Mpix matryca 40D wypadłaby gorzej.

//Dyskusja na temat sposobów testowania obiektywów (jako znacznie odbiegająca od tematu) została przeniesiona tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2302 - goltar

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008   

A ja sobie wczoraj przy okazji otwarcia wystawy w Nowohuckim Centrum Kultury potestowałem 24-70/2.8 Zeissa. I powiem że w rzeczywistości nie jest takie brzydkie jak na zdjęciach. Ostrzy szybko i celnie w warunkach raczej słabego oświetlenia. przy tej okazji podpiąłem sobie jeszcze do A700 300/2,8 SSM oraz 135 Zeissa. Nie wspomnę o 11-18 czy też 16 fisheye. Miałem okazje także zobaczyć A350, ale to raczej nie dla mnie aparat. Live view tego aparatu działa tak jak w mojej Nokii 6280 :lol:
I jeszcze 500/8, fajny bo lekki, fajny bo ma dość długą ogniskową, niefajny bo lustrzany i z tym wiążą się duże ograniczenia w uzytkowaniu.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 07 Mar, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Monastor 
Optyczny

Cytat:
Live view tego aparatu działa tak jak w mojej Nokii 6280 :lol:

Pstrykacz, może nie chcieli robić zbyt dużej konkurencji Sony Ericssonom :razz:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tak to wygląda. Wystarczy wziąść do ręki najbardziej padlinowaty kompakt i będzie miał lepszy podgląd na ekranie niż ta lustrzanka.

IMG_8794.jpg
To ja i 300mm Sony
Plik ściągnięto 5779 raz(y) 196,42 KB

Rizzo 
Rozmowny

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

Warto odnotować,że cena znacząco poszła w dół. Można go już kupić poniżej 5000 złotych

Odpowiedz do tematu