Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 28 Sie, 2013
Ktory bezlusterkowiec wybrac?
Autor Wiadomość
fatman 
Optyczny

Wysłany: Pią 30 Sie, 2013   

RB napisał/a:
...(fakt, nie mam EVF'a w GX1) i aby naświetlac na max w prawo to trzeba nabrać nieco intuicji. A i przepały potrafi zrobić choc ich na histogramie nie widac (bo histo nie pokazuje co jest jeszcze dalej w prawo, a potrafi tam byc niemało :-) ). Oczywiście, dopuszczam fakt, ze Panasonic ma wybitnie ch..y histogram :-)

Heh... i dlatego czasami (w extremalnych warunkach oświetlenia sceny) GX1 przed ostatecznym strzałem opuszczam powoli obiektywem do ziemi i patrzę ile "wyłazi" z prawej :mrgreen:
A czasem wyłazi i wyłazi a człowiek już daje -2eV korekty a to dalej wyłazi :mrgreen: :mrgreen:

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 30 Sie, 2013   

fatman napisał/a:

Heh... i dlatego czasami (w extremalnych warunkach oświetlenia sceny) GX1 przed ostatecznym strzałem opuszczam powoli obiektywem do ziemi i patrzę ile "wyłazi" z prawej :mrgreen:

Ooo, tego nie próbowałem. Ja dotąd w tym celu kręciłem korekcją na minus. Albo sprawdzałem na róznych czasach w M-ce, co jest w zasadzie cholernie niewygodne.

bardak 
Początkujący

Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013   

No witam. Bez owijania w bawełnę, co będzie lepsze?? Panasonic PL DMC-GF5K+14-42mm czy SAMSUNG NX1000 + 20-50MM. Mile widziana dobra jakość obrazu przy pracy na wyższych czułościach i długich naświetlaniach. Lubię nocne zdjęcia :)

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013   

Do nocnych... Panas !

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

fatman napisał/a:
Do nocnych... Panas !

Pewny jesteś?

Jak duża była różnica pod tym kątem między GF1, a GX1?
Pytam, bo miałeś oba, a moim zdaniem pierwszy jest pod tym kątem beznadziejny.

muzyk 

Aż muszę sprawdzić :neutral: , bo akurat mam oba.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   

muzyk napisał/a:
Aż muszę sprawdzić :neutral: , bo akurat mam oba.

I jak wyniki? Bo przyznam, że ciekawi mnie, czy panas zrobił w tej kwestii jakiś znaczący postęp.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   

ryszardo, tu masz nocne zdjęcia z mojego GX-1.
Jak dla mnie to OK.
Zaletą GXa przy nocnym łażeniu po mieście jest to, że jest niższe prawdopodobieństwo dostania w łeb.
Wyciągając z kieszenie, strzał... I chowają, idziesz dalej.

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8409
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7909
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7904

muzyk 

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

ryszardo napisał/a:
I jak wyniki?

Nie miałem czasu, żeby coś konkretnego zrobić, ale postaram się w tym tygodniu i wstawię RAWy. :roll:

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Cytat:

ryszardo, tu masz nocne zdjęcia z mojego GX-1.
Jak dla mnie to OK.
Zaletą GXa przy nocnym łażeniu po mieście jest to, że jest niższe prawdopodobieństwo dostania w łeb.
Wyciągając z kieszenie, strzał... I chowają, idziesz dalej.

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8409
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7909
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7904

Dzięki za odpowiedź. Na Twoich przykładach nie widać żadnych problemów nawet z GF1, ale to czasy pewnie po kilka(naście?) sekund. Ja najbardziej odczuwam to przy naświetlaniu po kilka minut (zaczyna być widać powyżej jednej minuty). Nawet na ISO 100 wychodzą tak paskudne pasy szumu, że zdjęcie się do niczego nie nadaje.
Wolałbym nawet większy szum, ale równomierny.

muzyk napisał/a:
Nie miałem czasu, żeby coś konkretnego zrobić, ale postaram się w tym tygodniu i wstawię RAWy.

Nie ma problemu. Jak się uda, to będę bardzo wdzięczny.

fatman 
Optyczny

ryszardo napisał/a:
Ja najbardziej odczuwam to przy naświetlaniu po kilka minut ...

Jak to robisz, że naświetlasz kilka minut. Daj przepis.
Masz wgrany jakiś crack softu?? :twisted:
Przeczytałem jeszcze raz to co w poniższym linku bo myślałem, że o czynś nie wiem ale... czarno na białym stoi, że więcej jak 2 minuty z tej puszki nie wykręcisz.

http://www.panasonic.pl/h...?trackInfo=true

BTW: banding to pojawia się nawet jak moim 5Dmk2 naświetlam 6-8 min.
Oczywiście tylko wtedy, kiedy celowo nie doświetlam.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

fatman napisał/a:
Jak to robisz, że naświetlasz kilka minut. Daj przepis.
Masz wgrany jakiś crack softu??
Przeczytałem jeszcze raz to co w poniższym linku bo myślałem, że o czynś nie wiem ale... czarno na białym stoi, że więcej jak 2 minuty z tej puszki nie wykręcisz.

GX1 nie mam, dlatego o niego pytam.
Na GF1 z wężykiem naświetlam bez problemu po 4 minuty i dłużej, ale większego sensu to nie ma.
Postaram się dać jakiś przykład.

Nie wiem jak 5D II, ale 40D nie wykazuje takich cech. Chyba, że forsownie wyciągam cienie, ale w GF1 widać to bez ciągnięcia.

muzyk 

ryszardo napisał/a:
ale 40D nie wykazuje takich cech.

Polemizowałbym.

GF1 to zdaje się pierwszy bezlusterkowiec Panasonica.
Pierwszy, ale pod wieloma względami bardzo udany.
Owszem, jakość zdjęć... hmm, do iso 800 da się wytrzymać, za to ergonmia?
Moim zdaniem najlepsza ze wszystkich tego typu bezgryfowych panasów.
Dopiero GX7 będzie lepszy pod tym względem. NIECO...

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013   

Mina rzednie jak patrze na nowego Olka EM-1 :cry:

muzyk 

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013   

fatman napisał/a:
Mina rzednie jak patrze na nowego Olka EM-1 :cry:

E tam. Ja na nowo się zastanawiam nad 5dII+ML, względnie 1Ds II.
A Olek... cóż, z 1500 ojro będzie spokojnie.

Odpowiedz do tematu