Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw lornetek - budżet 1,2k.
Autor Wiadomość
Atrix 
Bywalec

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Mapleaf napisał

Co do Atrixa, nie ma obawy, żebym się go słuchał.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

gratuluje wyboru lornetki/tek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reklama

mapleaf 
Uczestnik

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Próbowałem wyszukać coś z rekomendowanych lornetek na Allegro. Lornetki używane stanowiły 0,76% wszystkich w momencie, kiedy przeglądałem portal. Czy rynek wtórny tego sprzętu rzeczywiście istnieje tylko w śladowej postaci jeśli chodzi o obszar Polski?

@kivirovi, za chwilę będę musiał oddać lornetkę, a o teście rowerowym nawet nie pomyślałem. Dzięki za pomysł. Już nadrobiłem. Sportstar EX 8x25 w ogóle nie koliduje z rękawiczkami rowerowymi. Jest tak mała, że dotyka się jej włącznie z ustawianiem ostrości, jedynie palcami. Co do szelek nie udało mi się ich kupić w Teleskopach, będą dopiero w marcu. Były jedynie szelki Swarovski, a po prawdzie to $warov$ki, więc musiały zostać w sklepie. Przetestowałem za to na sucho skrócenie smyczy do minimalnej długości pozwalającej na przyciągnięcie lornetki do oczu, czyli taką symulację szelek. Działa, czyli na szosówkę lornetka się nada bez wożenia jej na plecach, czy pod siodełkiem. Na szelki w realnych sklepach jeszcze będę polował.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Allegro to niestety chłam, trzeba od razu włączyć albo opcje tylko używane albo tylko licytacje. Nowe to w 99% plastikowy szmelc. Ceny nowych zresztą wysokie. Lornetki są w kategorii elektronika/fotografia/sprzęt optyczny ale więcej zwłaszcza dużych i ciekawych jest w sport/sporty strzeleckie/myślistwo/lornetki
Ciekaw jestem kto im tak mądrze wymyślił...

Co do rekomendowanych to trudno je tam znaleźć, zresztą w tym przedziale cenowym o którym tu pisaliśmy to nie jest sprzęt długowieczny więc trzeba uważać. Za to są różne inne starocie, też ciekawe i tanie.

Maciek 
Maniak

Może się to wydać komuś głupie co napiszę - ale co tam,
Mieszkam w Górach Kaczawskich i sporo tutaj jest szczytów i punktów widokowych, które często objeżdżam rowerem. Zazwyczaj kiedy w niedzielę wygramolę się rowerem na taki szczyt jest tam kilku rowerzystów, motocyklistów lub quadowców, którzy mrużąc oczy i przykładając dłoń do czoła nieudolnie wypatrują czegoś na horyzoncie. Często też żarliwie dyskutują o położeniu ich miejscowości czy też innych obiektów. Bezcenne są miny tych ludzi kiedy ja spod siodełka wyciągam swojego Oly i rozglądam się po okolicy. Jeszcze się nie zdarzyło, żebym nie został poproszony o możliwość "zerknięcia" ze strony kogoś na stoku. Szczególnie w pamięci zapadł mi mały chłopiec, który szarpał za spodnie swojego tatę po czym z wyrzutem zapytał go: dlaczego my nie mamy takiej "rolnetki"?!

Czy widziałem tam kogoś pokroju Atrixa z 16x70 na statywie? - nie! Nawet motorem ciężko by tam było wyjechać z takim grzmotem na plecach.

Na koniec dodam, że wybór Olympusa był raczej przypadkowy. Kilka dni przed wyjazdem w Alpy rozbiłem Steinera Safari 8x21 a pilnie potrzebowałem jakiegoś malucha. Wówczas Oly okazał najlepszą alternatywą, szczególnie ze względu na dostępność. Niemniej jednak to właśnie Steinera uważam za najlepszą z małych lornetek jakie miałem - zwłaszcza z punktu widzenia ergonomii. Jest droższa od Olympusa, lecz naprawdę warta swojej ceny.

Atrix 
Bywalec

Maciek napisał

Czy widziałem tam kogoś pokroju Atrixa z 16x70 na statywie? - nie! Nawet motorem ciężko by tam było wyjechać z takim grzmotem na plecach.

Widocznie mało widziałeś w życiu.

Mnie zastanawia co innego, a mianowicie: skoro maluchy tak doskonale się sprawdzają w podziwianiu widoków, jak twierdzisz. To do czego służą lornetki tzw widokowe, własnie o obiektywach zaczynających się od 70mm. Pominę w tym wypadku wszystkie zagadnienia optyczne .Zgodnie z Twoim twierdzeniem nie powinno ich być, bo maluchy sprawę załatwiają.

Ktoś napisał że moje opinie ma daleko w du.... No i niech tam.
Ja miałem okazję popatrzeć przez maluchy, i za przysłowiowa złotówkę + VATbym nie kupił żadnej z nich. Bo albo coś widzę w dobrej jakości, albo myślę że widzę. A to zasadnicza różnica. Przygody z lornetkami zaczynają się od 50mm obiektywu.

jacek struski 
Bywalec

Mój znajomy ma nikona 16x50 i w pochmurny dzień jest ciemniejsza od mojego buschnela 10x43. Po dłuższym chodzeniu obraz bardzo lata. To jest jednak za duże powiększenie do obserwacji z ręki.

Atrix 
Bywalec

jacek struski napisał/a:
Mój znajomy ma nikona 16x50 i w pochmurny dzień jest ciemniejsza od mojego buschnela 10x43. Po dłuższym chodzeniu obraz bardzo lata. To jest jednak za duże powiększenie do obserwacji z ręki.

To normalne że będzie ciemniejsza od 10x. Obraz drży, bo męczą się ręce.

jacek struski 
Bywalec

To jaki sens ma targanie tak dużej lornetki.Nie lepiej kupić małą lunete i statyw.

Atrix 
Bywalec

jacek struski napisał/a:
To jaki sens ma targanie tak dużej lornetki.Nie lepiej kupić małą lunete i statyw.

Mała lunetka na statywie- bezsens. Duże luneta to lepszy pomysł. Poczytaj jakie są różnice między bino ( lornetka) a mono ( luneta) i w której człowiek widzi lepszy obraz.

kivirovi 
Optyczny

Jeden na rowerze, a drugi w dorożce. To chyba jasne, że priorytety będą inne.

Właśnie do tego służą maluchy, żeby je zawsze mieć przy sobie, wyciągnąć gdy się nikt nie spodziewa i zadziwić.

jaqb 
Rozmowny

Jeśli idzie o maleństwa to nie lepsze mono? przy podobnej aperturze rozmiarowo pół malucha; jak większy długopis :)
Nigdy nie patrzyłem przez markową minilornetkę typu hg, leica etc ale czytając kolegów opinie na forum rewelacji się nie spodziewam. W rozmiarze mini lornetki można mieć już mono z fi 42, a waga wciąż taka sama.

jacek struski 
Bywalec

Mam opticrona mm2 18krotne powiększenie, 60m-1000 pole widzenia 600g wagi. Jakie pole ma lornetka o takim powiększeniu i ile waży.Posiadałem kiedyś lornetke galileo zoom dałem za nią 2 stówy przez rok męczyłem nią oczy skończyła na złomie.Wstyd mi było ją sprzedać i kogoś oszukać.Takie są tanie lornetki.

mapleaf 
Uczestnik

Wysłany: Wto 14 Sty, 2014   

@kivirovi ad allegro.pl
Nową lornetkę chciałbym kupić w realnym sklepie. O allegro pytałem w kontekście używanych lornetek. Bardzo zdziwił mnie niesamowicie niski odsetek ofert z drugiej ręki - poniżej jednego procenta! Co za tym stoi, że tak mało tego sprzętu wraca do obiegu? Czy to charakterystyczne dla sprzętu optyczego w ogóle, w przeciwieństwie do starzejącej się dziesieć razy szybciej elektroniki? Może szukam w złym miejscu?

Pomyszkowałem trochę po sklepach. Odwiedziłem oba rekomendowane centra lornetkowe w Warszawie Teleskopach i DO. Co trzeba przyznać komfort oglądania sprzętu, możliwość wyjścia z nim na zewnątrz i to, że fachowcy tam pracujący nie niecierpliwią się przy przeciągającym się oglądaniu sprzętu, są nieporównywalne do innych sklepów, nastawionych zresztą głównie na sprzęt fotograficzny. Nie udało mi się namierzyć żadnego Olympusa EXPS, jedynie DPSy. Utwierdziłem się w przekonaniu, że chodzi mi o porro. Na chwilę obecną obstawiam 10x42 + 7x35 (ale muszę jeszcze potestować) i dachomałpkę 8x25.
Czy ktoś orientuje się, czy jest szansa, że Nikon wypuści Action EX 10x40, czy szybciej wycofa całą serię? Pani z AB Foto coś o tym wspominała.

@Atrix
Nawet największa sztuka z tej trzyelementowej listy nie mieści się w Twoim minimum. To nie przez krnąbrność. Po prostu przymierzyłem się do tych lornetek osobiście. Nie jestem uprzedzony do Twoich propozycji, one jedynie nie przystawały do moich potrzeb tak bardzo, że nie miałem wątpliwości co do tego, że są nietrafione. Odniosłem wręcz wrażenie, że to żarty z nowicjusza.

jacek struski 
Bywalec

Wysłany: Wto 14 Sty, 2014   

Zobacz w sklepach myśliwskich a z lornetek porro są jeszcze Eschembachy jak dla mnie nawet interesujące optycznie.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sro 15 Sty, 2014   

Moim zdaniem Nikon już jest w trakcie likwidacji Action EX. Myślę, że ta seria najlepsze lata ma już dawno za sobą, tak jak i zresztą porro. Jakieś ploty były też na forum, że zamiast niego będzie Prostaff.

Obejrzyj sobie koniecznie tego Olympusa EXPSI. Zwykle od razu w sklepie będziesz miał też jakiegoś Action EX do porównania, więc będziesz mógł ocenić czy jakość wykonania i obrazu rekompensuje stratę pola widzenia.

Odpowiedz do tematu