Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsze używane lustro 500-1000zł
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

W 7D tryb M z Auto ISO i lampą nadal zachowuje się idiotycznie (400 ISO na sztywno). Gdy kieruję obiektyw na okno dostaję prześwietlenie (przy przysłonie i migawce określonej, oczywiście) i aparat nadal nie wybiera ISO 100.

Auto ISO działa w 7D prawidłowo w trybie M bez lampy (lub z radiowymi wyzwalaczami), z tym że nadal nie ma możliwości ustawienia kompensacji w stosunku do prawidłowej ekspozycji. Zresztą guzikologia na to nie pozwala ;) bo w 2-rolkowych Canonach nie ma osobnego przycisku kompensacji, a w trybie M tylne kółko obsługuje przysłonę lub czas. Trzebaby tę kompensację czymś dziwnym robić.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Hmm, ciekawe jak w 7DII...

komor 
Moderator

W ramach uzupełnienia, sprawdziłem jeszcze Auto ISO w trybie AV, wtedy zmienia ISO w zakresie 100-400, przynajmniej przy przysłonach typu f/2.8–4. Za cholerę nie chce wyjść poza ISO 400, nawet kosztem czasu typu 1 s. Po przestawieniu C.Fn. dotyczącego zachowania lampy w AV z Auto na 1/250–1/60 ustawia najdłuższy dopuszczalny czas, czyli 1/60, ISO 400 i resztę ekspozycji uzupełnia błyskiem. Można wtedy (czyli w AV z AutoISO i lampą w TTL) stosować kompensację ekspozycji, czyli mniej zastanego kosztem bardziej pocącej się lampy, czyli domyślnie lampa wyrównuje ekpozycję, pomimo kompensacji –2 EV. Dopiero kiedy osobno ustawię kompensację lampy (FEC) to mogę kadr przyciemnić lub rozjaśnić w sumarycznej ekspozycji.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Hmm, ciekawe jak w 7DII...

O ile nie zmienili czegoś zasadniczo, to pewnie bez zmian, bo jak wspomniałem powyżej, bez zmiany guzikologii nie bardzo jest jak zaimplementować tej kompensacji w M tak, żeby było to wygodne. Sprawdziłem w 7D, że nie da się tego podpiąć pod żaden z pozostałych konfigurowalnych przycisków z tyłu (AF-On, *, AF-Sel).

Na szczęście zmiana ISO w 2-rolkowych Canonach jest naprawdę mało upierdliwa. Zamiast zwracać uwagę na to, czy jest prawidłowa kompensacja, wystarczy zwracać uwagę na ISO, czy pozostaje w okolicy tego –1 czy –2 EV, które chcemy mieć na zastanym, a lampa w TTL wyrówna resztę (jak da radę…), przy czym osobną sprawą jest możliwość ustawienia kompensacji lampy, jak ktoś chce mieć nieco prześwietlone lub niedoświetlone zdjęcia.

mozer 
bo Pentax

komor, ale spokojnie mogłoby w trybie M działać autoISO przynajmniej tak jak w Av, nie wiem co to za filozofia przyświecała konstruktorom, żeby zrobić inaczej...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Z tego co piszecie, to i tak widzę, że tradycyjne M dla naświetlenia zastanego i lampa w TTL jest najlepszą i najpewniejszą metodą. W sumie może to i lepiej. Zresztą próbowałem sobie usprawnić u siebie, tak jak pisałem wyżej i jakoś nie chce mi się uczyć zachowania automatyki - niby zazwyczaj jest wszystko fajnie, ale nie czuję się pewnie z dwoma automatycznie zmienianymi parametrami.

mozer 
bo Pentax

Generalnie to problem z lampą w canonie wynika chyba z braku kompensacji ekspozycji w trybie M - no bo jak ISO ma być automatycznie zmienne to jak ustawić niedoświetlenie?

muzyk 

a z zewnętrzną? Wszystko ok?

dcs
[Usunięty]

Co zewnętrzną :???:

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
ale spokojnie mogłoby w trybie M działać autoISO przynajmniej tak jak w Av, nie wiem co to za filozofia przyświecała konstruktorom, żeby zrobić inaczej...

mozer, jak się zastanowić to nie do końca, to znaczy mogłoby działać tak samo, pod warunkiem jednoczesnego uruchomienia możliwości zadawania ujemnej kompensacji na zastane. Z definicji bowiem, jeśli Auto ISO w trybie M dąży do zbilansowania ekspozycji na 0, to włączona lampa błyskowa nie miałaby co robić. Żeby zmieszać zastane z błyskowym, tak w ogólności, to zastane musi być trochę niedoświetlone.

Edit:
No widzę, że potem sam to napisałeś, ja długo nie wysłałem posta i przegapiłem wasze dalsze głosy.
mozer napisał/a:
Generalnie to problem z lampą w canonie wynika chyba z braku kompensacji ekspozycji w trybie M - no bo jak ISO ma być automatycznie zmienne to jak ustawić niedoświetlenie?

Muzyk, wszystko co napisałem powyżej dotyczy lampy zewnętrznej. Wbudowanej nie używam.

jaad75 napisał/a:
Z tego co piszecie, to i tak widzę, że tradycyjne M dla naświetlenia zastanego i lampa w TTL jest najlepszą i najpewniejszą metodą.

Moim zdaniem – tak. Wadą jest potrzeba pilnowania parametrów, np. ISO, przy zmiennych warunkach lub przemieszczaniu się fotografa w obrębie różnych warunków pomieszczenia.

mozer 
bo Pentax

komor, w sumie niekoniecznie, bo mogłoby chociaż ustawiać ekspozycję na 0, choć użyteczność takiego rozwiązania jest wątpliwa ;)

niron 
Bywalec

No dobra Instrukcje przeczytałem wszytsko powciskałem co było do wciśnięcia jako tako obsługę aparatu ogarniam. Czas chyba wyjść z statywem i popróbować popstrykać jakieś "nocne" zdjęcia.:))

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2015 21:15 ]
no to pierwsze koty (pstryki) za płoty. Pierwsza fotka dodana w fotografia inna :)

Mam problem z kadrami których jedno miejsce jest oświetlone punktowym światłem, albo wychodzi mi za ciemno w większości kadru albo świecący punkt kosi "mieczem świetlnym" :( no ale z czasem :)

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   

niron napisał/a:
Mam problem z kadrami których jedno miejsce jest oświetlone punktowym światłem, albo wychodzi mi za ciemno w większości kadru

To typowy problem aparatów – rozpiętość tonalna sceny jest większa niż możliwości aparatu lub co najmniej możliwości automatycznie generowanego JPG-a.

muzyk 

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   

dcs napisał/a:
Co zewnętrzną

Lampą.

Odpowiedz do tematu