Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 07 Wrz, 2015 podpinam się pod temacik
mam do wydania 5,5 tys zł na aparacik który będzie mi służył do robienia zdjęć krajobrazów i architektury oraz zdjęć przedmiotów wystawianych na aukcje
Czytałem dość sporo opinii, oglądałem dużo rankingów i prawda taka im więcej czytam tym mniej wiem przez to wolę o poradę zapytać się fachowców.
Póki co najbardziej skłaniam się ku Nikonowi D7100 i do tego na start 3-4 szkiełka.
-krajobraz
-architektura (szeroki kąt)
-aukcje
-jakiś uniwersalny
z uwagi na to że mój lvl i znajomość jest niska i póki co zaczyna się od kupna sprzętu prosiłbym o nie: besztanie, hejtowanie, wyzywanie itp itd.
W przyszłości mam rzecz jasna jeszcze rozwinąć swój zestaw ale mam nadzieję że póki co mój budżet wystarczy na moje "zachcianki".
Na kręceniu filmów aparatem mi nie zależy.
Za wszelkie inne propozycje aparatów ze szkiełkami będę dozgonnie wdzięczny, pozdrawiam !!
akira, jeśli to ma być porada dla początkującego, nieobeznanego z terminologią, to trochę tej poradzie do szczęścia brakuje. Kto to jest Olek, jakiś kolega? Co to jest dual-kit?
Max 6tys zl z kitami, tak jak pisałem z obiektywów to jeden na pewno do monet (makro) i rekreacyjnie robaczki, drugi krajobraz, architektura ewentualnie może jakiś kitowy do krajobrazu i naleśnik do architektury o ile zmieszczę sie cenowo. Poza tym ale to juz nie wliczając w te 6tys zl dorzucę lampę i lightboxy do robienia zdjęć odzieży w pomieszczeniu. Z góry dziekuje za propozycje. Dalej mnie ten Canon gryzie .. (dzis mialem w ręce Canona 6d i naprawde fajny sprzęt ale ponad mój budżet ale może cos o zbliżonych osiągach za mniejsza kwotę w stajni Canona sie znajdzie?..
Dalej mnie ten Canon gryzie .. (dzis mialem w ręce Canona 6d i naprawde fajny sprzęt ale ponad mój budżet ale może cos o zbliżonych osiągach za mniejsza kwotę w stajni Canona sie znajdzie?..
6D to najtańsza lustrzanka pełnoklatkowa tego producenta, więc ona właśnie jest najtańsza, jeśli chodzi o „zbliżone osiągi”. Natomiast produkty typu Canon 70D czy Nikon D7x00 też robią zdjęcia, do zastosowań i budżetu, na który się nastawiasz, to i tak nieco za drogie, bo musisz pamiętać, że przy tak szerokich zastosowaniach to obiektywy będą głównym kosztem, a nie korpus. Chyba że po najtańszej linii iść: Canon 10-18 STM (poczytaj test, całkiem udany plasticzak), Canon 18-55 IS w jakiejś przyzwoitej wersji i powinno zostać coś na używany obiektyw makro.
Czyli proponujesz iść droga Canona i zacząć od niższego body ale z lepszymi szkiełkami ??
Może zapytam inaczej, jeżeli mialbys taki budżet i dopiero zaczynał budować swoje zaplecze sprzętowe to jaką drogę byś obrał.
Wyboru systemu nie będę sugerował, to jest indywidualna decyzja, co komu bardziej pasuje. Niektórzy patrzą tylko na to, że Nikon ma obecnie lepsze matryce w segmencie APS-C, inni patrzą na czerwony pasek Canona. Ja uważam, że musisz wziąć aparat do ręki i stwierdzić, że dobrze się „przykleja”, guzikologia Ci odpowiada. Sposób obsługi aparatów C i N ma jednak pewne zasadnicze różnice, dla jednych osób to niezauważalne, dla innych kluczowe.
kamillasty napisał/a:
i zacząć od niższego body ale z lepszymi szkiełkami ??
Tak, sugeruję to ze względu na – relatywnie – niski budżet. 5000 zł to niby dużo pieniędzy, ale na pełny zestaw foto do architektury/krajobrazu, makro i ogólnej foto – to jednak niezbyt wiele. Taką właśnie drogą bym podążał, gdybym jeszcze raz zaczynał od zera, na pewno nie rzuciłbym się na 6D mając w kieszeni 5000 zł.
Przy okazji tematu zastanawiam się nad wyborem modelu lustrzanki, z takiej półki tych amatorskich lepszych lub pół profesjonalnych, moglibyście polecić mi coś?.
Zastosowanie pod koncerty w klubach , różne wydarzenia eventowe sport reportaż . Co byłoby najkorzystniejszym wyborem w stosunku cena i jakość aby nie przepłacać więcej za body (niż jest to konieczne) kosztem dobrania standardowego jasnego zmiennogniskowego szkła (jakiś typ przy okazji godny rozważenia) ? Myslę nad nikonem , canonem (70d , 7d, 600d) Budżet tak w 5 tys. bym chciał się zamknąć.
Zalezy mi na model z dobrym i szybkim AF (przyzwoita ilość pól), który byłby kompatybilny z jasnym standardowym zoomem np szkłem typu Sigma A 18-35mm f/1,8 DC HSM bez straty na jakości oraz szybkości działania AF. Bo gdzieś chyba czytałem, że nikony różnie z sigma chodzą.
Zwykle się słyszy raczej, że to Canony różnie chodzą z Sigmą. Budżet 5000 zł to niezbyt wiele przy takich wymaganiach. Wystarczy odjąć sobie cenę Sigmy 18-35 żeby zobaczyć, że niewiele zostaje. W reportażu potrzebujesz lampę błyskową, uważam też, pomimo mojego sentymentu do Sigmy, że na pierwsze szkło reportażowe to bardziej coś 17-55 się nadaje, niż dość specjalizowany krótki zoom 18-35, pomimo jego wielu zalet. On jest dobry na uzupełnienie. A co z jakimkolwiek zoomem typu 70-200 do sportu i reportażu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9