Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 31 Paź, 2015
Szukam dobrej lustrzanki
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 09 Lis, 2015   

adamus1, ty robisz na D3200, a jednak przeskok na D3300 jest odczuwalny przy makro pomimo obu 24Mpx matryc, o czym miałem okazję się przekonać ze trzy tygodnie temu z użyciem starego szkła Sigma EX 105mm f/2.8.

Reklama

WojciechW 
Optyczny

Mnie się bardzo poprawiło jak zastosowałem swoją Sigme 2.8/50 makro przez przejściówke do Olka. Olki mają matrycę tylko 16 MP, ale można ją traktować jako crop matrycy APS-C 28 MP. Oczywiście praca jest możliwa tylko w trybie manualnym.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz 
Obserwator

Raczej właśnie 24Mpx

WojciechW 
Optyczny

Jestem w stanie zgodzić się na 26 MP. W oszacowaniu przyjąłem, że rozmiary matrycy APS-C są 23.4x15.6 mm, a m4/3 17.3x13 mm.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz 
Obserwator

Ja w pamięci liczyłem. Tak, przy porównaniu APS-C Nikona wychodzi 26Mpx, a do Canona 23.6Mpx :P

Sunders 

adamus1 napisał/a:
postawił bym na obiektyw.Body obojętnie, ktorego byś nie wybrał bedzie odpowiednie(oczywiscie w tym przedziale cenowym).Zdecydowanie lepiej wybrać tańszą puszke a lepszy obiektyw(tak jak ktos pisał Tamron AF SP Di 90)

zetichi, to post praktyka sprawdzonego na tym forum, postąpiłbym wg tych wskazówek.

adamus1 napisał/a:
Sam też używam do makro takiego zestawu(na drozszy mnie nie było stać)i jakos musze sobie radzić.

Taaa..., tu widać jak "musi": http://forum.optyczne.pl/...p?user_id=29298
:lol:

Wojmistrz 
Obserwator

I to jest dobre podsumowanie, co potrafi najtańsza seria aparatów + szkło + umiejętności.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 10 Lis, 2015   

Zalinkowane zdjęcia są bardzo dobre.

Ale nasze rady szły w kierunku osiągnięcia celu możliwie tanio. Stąd ten Raynox - bo to tylko 1/5 ceny najtańszego obiektywu makro, a według powszechnej opinii wyniki są lepsze od uzyskiwanymi z soczewkami. Może ktoś zalinkuje lub pokaże jakieś przykłady

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz 
Obserwator

Ale Raynox też nie jest za darmo. Kupując body bez podstawowej zabawki pokroju 18-55mm i inwestowania w Raynoxa, można prawie uzbierać na jakiegoś Tamrona, Tokinę czy Sigmę do makro, a zawsze można kupić coś szerszego, co będzie równie dobrze służyło na co dzień.

WojciechW 
Optyczny

Body bez 18-55 to zwykle nie więcej 250 zł taniej a doliczając 250 za Raynoxa wychodzi tylko 1/3 kosztów dedykowanego obiektywu makro i pewno jedna czwarta tego czegoś szerszego. Ponadto niestety używane obiektywy tanieją znacznie wolniej niż używane puszki - moim zdaniem głównie dlatego, że już nie ma za dużego sensu by te ostatnie kupować.

Chyba, że się trafi na kogoś, kto odda taki starszy obiektyw po niskiej cenie.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz 
Obserwator

Różnica w kit z 18-55, a body to £50-70, a Raynox prawie £40. Ceny szkieł do makro już komentowałem.

WojciechW 
Optyczny

Dla porządku muszę jednak stwierdzić, że znam co najmniej dwa przypadki, gdy zestaw z 18-55 był oferowany po cenie niższej niż samo body. Dotyczy to np. kupionego przeze mnie ostatnio czarnego body K-S1. Jak wykupiono tańszą partię czarnych body to zostały nieco droższe zestawy z kitem, a potem pojawiła się następna partia samych body oferowanych po wyższej cenie niż body z kitem. Podobny przypadek dotyczący K-500 wyśledziłem kiedyś w FotoRimexie.

Pragnę zwrócić uwagę na to, że po okresie masowych tanich wyprzedeży jakiegoś aparatu w końcowym okresie produkcji, zaczyna on później być osiągalny tylko znacznie drożej. Taka sytuacja ma na przykład teraz miejsce w przypadku K-500. E-PM2, d5100 i innych.

Serdecznie pozdrawiam,

Mimo wszystko zdecydowanie doradzam kupno zestawu z jakimś obiektywem. Chyba, że ktoś chce sobie sprawić bardzo aktualnie tanie białe body K-S1.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Wojmistrz 
Obserwator

W UK też się zdarzają różne cuda. Pamiętam jak w pewnej brytyjskiej sieciówce były Canony EOS M £199 za komplet z obiektywem i lampą jak wszędzie cena była sporo ponad 300.

vveronikaaaaa 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Lis, 2015   

Witam, mam pytanie i mam nadzieję, że w dobrym miejscu je zadaję. Jestem amatorem i szukam pierwszej dla siebie lustrzanki. Wcześniej miałam kompakt Canona i zaczęłam się bawić jego funkcjami i mega mi się spodobało. Niestety zepsuł się i szukam nowego aparatu. Zastanawiam się nad :NIKON D5100 + 18-55 II i nad NIKON D3200+18-105 MM VR. Proste pytanie który lepszy??

Sunders 

Wysłany: Sro 11 Lis, 2015   

vveronikaaaaa, czemu nie pytasz o to w swoim wątku?

vveronikaaaaa napisał/a:
NIKON D5100 + 18-55 II i nad NIKON D3200+18-105 MM VR. Proste pytanie który lepszy??

Lepsze są aparat z pierwszego zestawu i obiektyw z drugiego :smile:

Odpowiedz do tematu