Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
I to sa konkrety.Małe i lekkie lornetki sa jak kompaktowe aparaty,jakosc obrazu ustepuje wiekszym braciom, ale coraz wiecej osob sie nimi interesuje ze wzgledu na gabaryty i porecznosc, trzeba znalezc ten złoty srodek jako kompromis do przelkniecia.
...
Nie mogąc sie oprzec Nikonowi EII zamówiłem takąż, ale dalej szukam czegos mniejszego i lzejszego....
Gratulacje, to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika lornetek.
Nosząc EII na szyi czuję małą lornetkę, z ważąca blisko 200g mniej wydaje mi się, że mam trochę grubszy krawat. 200g robi różnicę, nie tylko w sobotni poranek
Odjęcia kolejnych 100g raczej nie poczujesz, ew. mając lornetkę w kieszeni kurtki. Możesz się za to spodziewać pogorszenia ergonomii i jasności.
Maluch o parametrach 8x25, ale z polem 8.2 stopnia (144/1000).
Parametry podejrzanie podobne do Nikona Sportstar EX 8x25. Tyle, że ten Eschenbach to nowy produkt ze szkłem ED i jest dwa razy droższy od Nikona. Może warty rozważenia dla miłośników maluchów?
Dzięki za podane linki.Pogrzebalem troche w sieci, sa to chinskie wyroby o niezłych parametrach, ludzie je chwalą ale jest duży rozrzut jakosciowy i trzeba miec albo szczescie, albo wybrac sposród kilku egzemplarzy o co u nas trudno.Od wczoraj jestem posiadaczem Nikona EII i jest mniejszy, niz sie spodziewalem, jeszcze mniejszy bylby trudny do trzymania, waży natomiast w reku konkretnie.Moge go porownac tylko z posiadanym przeze mnie pentaksem 7x50 i nikon oczywiscie lzejszy, mniejszy, pole widzenia zdecydowanie wieksze, obraz w dzien jakby jasniejszy.Ergonomia:Pentax wielki ale trzyma sie go wygodniej, wszystkie palce znajduja swoje miejsce, okular szeroki i wygodny, wygodnie obejmuje oczy, widok komfortowy, zadnych mroczków, mozna lornetke lekko przesuwac bez pogorszenia widzenia.Nikon EII to prawdziwe malenstwo {relatywnie}, trudniej dobrze dobrac rozstep miedzy zrenicami i trudno znalezc dobra pozycje okularu i oczu bo pojawiaja sie mroczki, trzeba pilnowac pozycji okular oko, mały palec wisi w powietrzu.Czy mniejsze lornetki typu Ecotone 8x28 czy Swarovski cl 8x25 czy nawet swarovski cl 8x30 beda bardziej krytyczne w dopasowaniu okular-oko niz nikon EII?To dla mnie jest podstawowa kwestia, nic po swietnej optyce, fajnych gabarytach jesli ergonomia kuleje i połączenie okular lornetki i oczy nie sa komfortowe.Moge mieć mniejsze pole obserwacji, gorsza ostrosc, itp., ale musze miec komfort widzenia, bez mroczków itp.Czy to wiąże sie z wiekszą srednicą okularu czy raczej z wiekszą żrenicą lornetki?To moze dlatego na morzu sprawdza sie 7x50, bo duza zrenica lornetki 7mm daje spory margines dla zrenicy oka?
Oczywiście, nie spodziewaj się że jakikolwiek maluch z stosunkowo małą źrenicą będzie tak wygodny i łatwy w utrzymaniu przy oku jak 7x50. Nie ma szans.
Nie kumam... masz kasę, a patrzysz na Ecotone 8x28 ? Posiadam pentaxa 9x28 o podobnym polu i jest to studnia jakich mało. Co z tego , że optycznie nawet spoko. Wizja tunelu jest mocno dokuczająca. Jeżeli nazywasz ustrojstwem 8x25 cl swarka to ja przepraszam..... Ta lornetka pasuje super do łapy jak na malucha i optycznie bije monarcha 7 8x30 i kite lynx 8x30. 8X30 cl jest jeszcze lepsza optycznie. 99% użytkowników jest zadowolonych z 8x25cl , a ty na siłę , jak widzę chcesz się znależć w tym 1%.
Każdy zachwala swoje. Weż to pod uwagę.
Kasa to jedno a znalezienie czegos co bedzie optymalnym kompromisem jesli chodzi o ergonomie, wagę, gabaryty i wlasciwosci optyczne to drugie, niestety nie zawsze miedzy nimi wystepuje scisły zwiazek.Opnie uzytkowników pozwalaja czesto poszerzyc pole poszukiwan lub je zawęzić do konkretnych modeli.Możliwosc "pomacania" przez chwilę lub dluzsza chwile to jedyna droga do poznania i wyboru, albo pasuje, albo nie a o to trudno.Pozostanie chyba droga zakupu w ciemno przez internet i obejrzenie i decyzja na miejscu, pasuje i zostaje, czy odjezdza, ale nie zawsze sklepy są do tego skłonne i moze byc to problematyczne.Tak czy siak Nikon EII kupiony, klient zadowolony i czuję, ze jeszcze na nstepnej lornetce sie nie skończy.Dziękuje wszystkim za udzielone rady. http://forum.optyczne.pl/.../icon_smile.gif
(...)Możliwosc "pomacania" przez chwilę lub dłuższą chwile to jedyna droga do poznania i wyboru, albo pasuje, albo nie a o to trudno.Pozostanie chyba droga zakupu w ciemno przez internet i obejrzenie i decyzja na miejscu, pasuje i zostaje, czy odjezdza, ale nie zawsze sklepy są do tego skłonne i moze byc to problematyczne. (...)
W przypadku zawarcia umowy na odległość (tj. poprzez stronę internetową, telefonicznie, faksem lub za pomocą poczty elektronicznej), jeżeli jesteś konsumentem w rozumieniu kodeksu cywilnego (czyli kupujesz prywatnie a nie jako firma), masz prawo odstąpić od umowy w terminie 14 dni bez podania jakiejkolwiek przyczyny.
Takie są przepisy i sklep nie ma tu nic do gadania.
Andrzejek tu na forum jest malo zwolennikow malych lornetek. Osobiscie przerobilem w terenie sporo maluchow i one sa najchętniej zabierane na wycieczki, wakacje itp, ze wzgledu na wage i wymiary. Obecnie uzywam skwarka, choc posiadalem wszystkie topowe modele poza Z victory. Jesli juz masz 8x30 EII nie dubluj jej podobna srednica, choc ja bym osobiscie wolal skwarka 8x30cl zamiast porro nikonow. Kup swadomie swadomie mala lornetke. Poszukaj sprzetu z drugiej reki. Jak ci nie podejdzie nic nie stracisz, a czasami nawet zyskasz.
Ja mam Nikona HGL 8x20 i bardzo sobie chwalę.
Ale to trzeba zdecydowanie sprawdzić samemu co komu pasuje "do twarzy" i "do oka".
Ja akurat kupowałem z drugiej reki i w bardzo okazyjnej cenie, no i akurat podpasowało.
A zwłaszcza płci pięknej bardzo podobają się małe i lekkie lornetki.
kimek27, Willy, może napiszecie jak te małe lornetki sprawują się w nieco gorszych warunkach pogodowych?
Pozwoliłem sobie zrobić porównanie jasności kilku lornetek do uważanej ze uniwersalną 8x42
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12