Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Może masz podniesione wstępnie lustro, włączone opóźnienie migawki, założony dekielek...
Tak serio to poszukaj czy nie jest coś namieszane w ustawieniach i czy drabinka ekspozycji jest dobrze ustawiona.
Ja polecam doczytać w instrukcji o trybach AV, TV i M. W trybie AV ustawiasz przysłonę i aparat dobiera do niej odpowiedni czas. Znając życie siedzisz w jakimś ciemnym pokoiku i masz przysłonę ustawiona na jakaś mała wartość np f/8. Aparat dobiera długi czas żeby dobrze naświetlić zdjęcie, cała filozofia Jak będziesz robiła zdjęcie w słoneczny dzień to na pewno nie będzie się "zacinał" Drugą przyczyna może być ustawienie wstępnego podnoszenia lustra (MM już o tym pisał). Grzebałaś coś w C. Fn?
maggie, Ustaw sobie najwyższe ISO np 1600 i najniższą wartośc przysłony np 2.8 albo 3.5 i cyknij zdjęcie. Jeśli masz programy tematyczne to ustaw SPORT. To tylko tak dla sprawdzenia czy z aparatem wszystko gra bo jakośc zdjęc będzie kiepska przy tych ustawieniach
maggie, W takim razie aparat jest sprawny
Jeśli fotografujesz przy słabym świetle to aparat będzie Ci ustawiał długi czas naświetlania
To jeszcze zależy od ustawień aparatu
Odradzam fotografowanie na tych ustawieniach które Ci podałem
Jak fotografujesz w ciemności to ustaw ISO ok. 400 (to zależy jaki masz aparat) i używaj lampy błyskowej
Jeżeli przy czasie naświetlania będzie widniał symbol x" to x oznacza sekundy. Jeśli nie ma tego znaku i widnieje tylko x, oznacza to, że czas naświetlania jest równy 1/x sekundy
Nie ma sprawy - po to jest forum coby sobie pomagać...
@KaleSony - też się trochę pośmiałem z tego zoomowania, ale to czasem może tak być jak się nie miało do czynienia nigdy z zoomowaniem lustrzanką. Wcześniej miałem Sony (DSC-H5) który oddałem w dobre ręce. I teraz, po przejściu na lustro mam nawyk przytykania oka do wizjera (nawet w kompaktach)
Podobnie się pośmiałem (ale to już na innym forum) gdy dziewczyna stwierdziła, że coś się zmieniło w Canonie 30D jej ojca. A mianowicie, po tym jak rzeczony Canon "wrócił" z serwisu okazało się, że ma z tyłu LCD którego wcześniej nie było. Ojciec powiedział, że oddał Canona do naprawy i "wgrali" mu program cyfrowy A dziewczę cały czas było przekonane, że to co wcześniej mieli to też lustro cyfrowe ale bez ekranika.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Czw 24 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10