Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
...+/- jest ok, na tak szerokich ogniskowych to nie dokucza tak bardzo....tu dodatkowo kiepsko widac, masz oryginaly i lepszy podglad to sam powinienes widzic jaka ma tedencje do ustawiania, a te bateryjki to sobie odpusc, lepsza zwykla podzialka na kartce.
...+/- jest ok, na tak szerokich ogniskowych to nie dokucza tak bardzo....tu dodatkowo kiepsko widac, masz oryginaly i lepszy podglad to sam powinienes widzic jaka ma tedencje do ustawiania, a te bateryjki to sobie odpusc, lepsza zwykla podzialka na kartce.
wrzuciłem te bateryjki ponieważ doskonle na nich widać iż łapie na tą ostatnią test robiłem kilka razy przy różnym świetle i zawsze wychodzi tak samo
w takim razie jak to jest ze BF wystepuje przy 10mm a przy 22 juz nie? i czy 12 mm za linia to jest delikatny bf? chodzi mi w tej chwili o to czy jest to normalne w tych obiektywach czy tez nie bo mam go na gwarancji i chce go oddac do kalibracji sek w tym ze musze go wysylac i juz nie chce narazac sie na dodatkowe koszty a tak nawiasem mowiac to moj kitowy obiektyw robi ostrzejsze zdjecia niz ten szerokokatny
Na moje oko wszystko mieści się w granicach normy i niepotrzebnie się grzejesz. Czy na tej samej ogniskowej np. 22 mm i tej samej przysłonie "kit" robi ostrzejsze zdjęcia? Jeśli tak i masz możliwość wymiany to możesz skorzystać. Jak nie możesz z tym żyć i ten ogromny BF nie daje Ci radości z fotografowania to sprzedaj to szkło.
w takim razie jak to jest ze BF wystepuje przy 10mm a przy 22 juz nie?
To jest możliwe. Niektóre szkła mają ten problem, że przy jednym krańcu ogniskowych mają błąd, a przy drugim krańcu – nie.
Niektóre tzn. problem dotyczy tego konkretnego modelu czy ogólnie? Jakoś nie szczęści mi się z tymi obiektywami rozważałem kupno Sigmy 10-20 to powiedzieli że są problemy a z Canonem nie a tu masz kupe kasy człowiek wywalił i problem, wcześniej kupiłem tele Canon 70-300mm IS i też był problem na szczęście za drugim razem trafiłem na dobry egzemlarz
Z Sigma problem jest o tyle mniejszy niz z Tamronem, ze raczej nie ma problemu z kalibracja. Oczywiscie, jest to troche upierdliwe, ale efekt ponoc zadowalajacy...
A faktycznie - moze byc tak, ze na szerokim koncu bedzie BF a na dlugim FF.
Odświerzę temat. Chciałbym kupić Nikona D90 wraz z Sigmą 17-70. Nie chciałbym za bardzo robić testów sam, ponieważ jest niepewność, że poruszyłem ręką itp. Może zna ktoś jakiś punkt w Warszawie w którym ktoś kto się na prawdę zna mógłby prztestować obiektyw i w razie czego wysłać do Gdyni
mavierk, nie czepiaj się robiłem na szybko nie miałem czasu ustawiać WB według wzorca. Przy halogenach 450D wariuje
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009
MichalP napisał/a:
... Acha, jeszcze jedno, zazwyczaj sprawdza się na najwyższej ogniskowej, największej przesłonie i jak najbliżej kartki. Sprawdzanie na f8 i f11 to już spokojnie mogłeś sobie podarować ...
Chyba miałeś na myśli najmniejszej przysłonie przecież f8-f11 to większa przysłona w obiektywie
Witam,
Proszę o ocenę celności mojego AF. Niedawno kupilem do mojego canona 400d sigmę 17-70 i chciałbym mieć pewność że trafia tam gdzie chce .
Zdjecie bylo robione przy najdluzszej ogniskowej i f4,5.
Coś mi sie wydaje ze jest lekki BF, chciałbym się mylić.
[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 13:30 ]
Pozwolę sobie jeszcze wrzucić fotę przy najkrótszej ogniskowej i f2,8.
A przy jakim oświetleniu robione. Cały czas zapominam poguglać, ale coś mi się o oczy obiło że przy słabym, domowym świetle żarowym AF może mieć tendencję do stałego błędu w którąś stronę, ale nie pamiętam czy FF czy BF.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 14