Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakość gumowej obudowy Viper HD, Monarch M7 czy może HG?
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wto 14 Paź, 2025   

Kot72...Każdy lubi co mu pasuje.
Nie miałem GPO 10x42 w rękach więc nic o niej nie piszę, chociaż, kiedyś, zastanawiałem się nad jej zakupem. Wygrała Kowa BD II 10x42, ze względu na mniejszą wagę i większe pole widzenia. Czy jest lepsza optycznie od GPO 10x42, nie wiem, ja jestem z niej zadowolony :grin: .
Tak z ciekawości, dlaczego lubisz mniej, GPO 8x42 od 10x42 i 8x32 ? Odpowiedź nie jest obowiązkowa :mrgreen: .

Reklama

_Tomek_ 
Optyczny

Robert Rypuła napisał/a:
Jeżeli kolimacja to to co znalazłem, czyli poprawne nakładanie się obrazków z lewego i prawego okularu to tak - Nikon M7, który mam do testów jest poprawnie skolimowany.

Nie jestem pewien czy mówimy o tym samym. Obrazy z obu torów mogą się nakładać, a lornetka nadal jest źle skolimowana. Najprościej sprawdzić na krawędzi dachu budynku, odsuwając lornetkę od oczu - krawędź z obu torów powinna być na jednym poziomie. Dokładniej sprawdzisz ostrząc na wybraną gwiazdę na niebie, a potem rozoogniskowując pokrętłem dioptrii prawy tor i patrząc czy rozmyty obraz obejmuje ten ostry.

Mam w domu dwie rozkolimowane lornetki mojego dziecka. W jednej obraz jest tak rozjechany, że nawet przykładając normalnie do oczu widać podwójnie, a po odsunięciu od oczu dach się rozjeżdża na 3 dachówki. Druga jest mniej rozkolimowana. Mogę normalnie obserwować, a po odsunięciu od oczu przesunięcie krawędzi jest na na jedną dachówkę.

Kot72 
Maniak
Kot72

Jan55, to już osobiste preferencje :mrgreen: . Dziesiątka jest najfajniejsza . Co do 8x42 to w dzień ta lornetka nie pokaże więcej niż 8x32 więc częściej korzystam z 8x32 . 8X32 pomimo wyraźnego zafarbu generuje lepszy kontrast i wizualnie jest ostrzejsza niż 8x42 . Nic nie piszę o lepszości czy gorszości optycznej :wink:

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 napisał..." Co do 8x42 to w dzień ta lornetka nie pokaże więcej niż 8x32 więc częściej korzystam z 8x32 . 8X32 pomimo wyraźnego zafarbu generuje lepszy kontrast i wizualnie jest ostrzejsza niż 8x42 ."

Ja też mam tak samo, częściej korzystam z 8x32 niż 8x42, a co do ostrości i kontrastu, też odnoszę takie samo wrażenie, ale różnice, wg mnie, są niewielkie :grin: .

Kot72 
Maniak
Kot72

Jan55, a tak z ciekawości ... czy widziałeś / miałeś w rękach lornetkę ze średniej półki w rozmiarze 8x42 która generuje ostrzejszy obrazek od 8x30/32 ?

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72...Porównywałem z MHG 8x30/42, to średnia /niby wyższa półka, więc porównując z nimi, GPO 8x32 jest, jak dla mnie, na takim samym poziomie ostrości, podobnie jak M7 8x30, ale to na moje oczy, a ktoś inny może mieć inne odczucia, chociaż dwoje moich znajomych stwierdziło tak samo.
MHG 8x30/42 to bdb lornetki, ale ich wadą jest za wysoka cena, a także AC i nieostrości brzegowe, na poziomie podobnym do GPO i M7, więc dla mnie, MHG nie są warte swojej ceny.
Z tych co mam 8x30/32/42, to CLCB 8x30 ( to wyższa półka), jest ostrzejsza od MHG, M7 i GPO i to wyraźnie widać. Jest to najostrzejsza w tej chwili, lornetka, jaką mam :grin: .

Kot72 
Maniak
Kot72

Jan55, no tak ale Swarek to już wyższa półka . Mnie chodziło o to czy widziałeś jakieś 8x42 które przebiło by ostrością w centrum takie GPO 8X32 .

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 napisał..." Mnie chodziło o to czy widziałeś jakieś 8x42 które przebiło by ostrością w centrum takie GPO 8X32 ."

Nie, nie trafiłem na taką 8x42, bo nie miałem w rękach żadnej lornetki z wyższej i droższej półki.
Mam jeszcze Legemda M 8x42, ale ostrość między GPO 8x32/42 a nim, jest praktycznie porównywalna, a przynajmniej ja nie widzę różnicy.
Doszedłem do wniosku, że w moim wieku, to co mam to mi wystarcza, więc powoli przestaję myśleć o zakupie czegoś drogiego i może lepszego :wink: . Do czysto amatorskiego użytku, te lornetki, które posiadam, są wystarczające, przynajmniej dla mnie :mrgreen: , chociaż kilku moich znajomych uważa mnie za lornetkowego "świra", bo im wystarcza jedna lub max dwie lornetki , a ja mam, nie chwaląc się, 10 :mrgreen: .

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Sro 15 Paź, 2025   

Jan55, a te Vikingi to jak się prezentują vis GPO ? Vikinga chyba miałeś /masz ?

Robert Rypuła 
Nowy
Rob

Jan55, jak to wszystko czytam to teraz to już kompletnie nie wiem co chcę :mrgreen: Coś czuję, że jednak z tego GPO to wezmę na testy właśnie te 8x32, bo kusi mnie ten mniejszy rozmiar i łatwość w zabraniu na wycieczkę czy wrzucenie do schowka do auta. Skoro nie widać różnicy między 8x42, a 8x32 w ostrości i przejrzystości obrazu to... po co nosić większą lornetkę :D Stawiam, że po zachodzie słońca to będę używał lornetki może 5% czasu, a reszta w dzień.

8x32 ma jeszcze prostsze tubusy więc, gdyby parafrazując klasyka `guma była zła, a tubusy, a tubusy, a tubusy też były złe` to obszycie będzie jeszcze prostsze (bo to dwie rury, a nie dwa stożki).

Kot72 
Maniak
Kot72

Robert Rypuła, tylko że GPO 8X32 ma trochę zbyt krótkie muszle oczne więc najlepszy widok uzyskasz trzymając lornetkę pod łukami brwiowymi . Nie jest to zbyt wygodne i może powodować dodatkowe drgania obrazu . Bardziej wygodny i komfortowy jest model 8x42 .

Robert Rypuła 
Nowy
Rob

Kot72, kurde a już trzymam 8x32 w koszyku i pot mi leci z czoła by kliknąć zamów :) Teraz powinien wejść Jan55, cały na biało i powiedzieć, że muszle w 8x32 nie są takie złe :mrgreen: Dzieciom kupiłem z 3 tygodnie temu Nikon ACULON T02 8x21 (żadnej gumy na tubusach, sam plastik!) i tam mi przeszkadza bardzo mały eye relief (10,3 mm). Muszle też są małe, a obraz jak na 300 zł nie taki wcale zły w dzień.

Kot72 
Maniak
Kot72

Robert Rypuła, Jan55, potwierdzi to co napisałem . Mnie to opieranie pod łukami nie przeszkadza bo już się przyzwyczaiłem . Tu nie chodzi o mały ER tylko o płytkie muszle . Tej lornetki nie wbijesz w oczodoły jak np. Vortexa .

Jan55 
Optyczny
amator

Robert Rypuła...W opinii o GPO 8x32, pisałem o muszlach ocznych, to samo, co napisał powyżej kol Kot72. Trzeba się do nich przyzwyczaić i nie powinno być problemów. Dla mnie są bardzo wygodne w użytkowaniu, co nie znaczy, że Tobie też muszą pasować. Tylko kupno lornetki i sprawdzenie samemu, da odpowiedź :wink: . Natomiast, muszle w 8x42 są jeszcze wygodniejsze, bo ciut głębsze i trzymam je w połowie, między brwiami a okiem.
Na Twoim miejscu kupiłbym 8x32 i sprawdził fizycznie" na sobie". Zwrócić zawsze możesz i wymienić na 8x42. Okładziny są takie same więc zobaczysz od razu jak Ci pasują, w styczności ze skórą dłoni.
Niestety, ale kupno lornetki, która będzie pasowała każdemu, nie należy do prostych rzeczy :smile: .

Robert Rypuła 
Nowy
Rob

Jan55, raz się żyje! Zamówiłem GPO Passion ED 8x32 :mrgreen: Może będzie nawet jutro. Jestem bardzo ciekaw czy obraz za dnia będzie podobny do Vipera HD 8x42.

Odpowiedz do tematu