Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jeśli jesteś niezadowolona z posiadanego obiektywu, to obawiam się ,że żaden z podanych przez ciebie nie spełni tym bardziej twoich oczekiwań. na twoim mijscu nastawiał bym się na ew.70-300 is usm, lub 100-300 usm. za tym pierwszym przemawia stabilizacja i wiekszy zakres ogniskowych, za drugim cena.
imho - wariant 3 odpada w przedbiegach, chyba ,że decydujesz się na 18-200 sigmy ze stabilizacją, ale co zrobisz ze światłem i jakością obrazu?
Jeśli koleżance nie jest potrzebny zakres od 17-50 (która jest zawsze chyba potrzebny ) i względy finansowe nie pozwalają na dokupienie do tego szkła teleobiektywu to ja proponuję wymianę na Canona 70-200 f4 L. Jeśli będzie nadal brakować ogniskowej to można po jakimś czasie śmiało dokupić kenko 1.4 . Kupując ten obiektyw do zastosowań amatorskich ma się gwarancję ,że nie wymieni się go za kilka miesięcy z bliżej nie określonej przyczyny.
Oczywiście ja proponuję zostawić T 17-50 i dokupienie wyżej wymienionego obiektywu. Szkła ,które maja na jednym końcu szerokość a na drugim tele bym radził omijać bo można się zawieźć na ostrości jeszcze bardziej niż na braku "zbliżenia" w Tamronie
k1caj_ns, nie napisałam, że jest mi niepotrzebny. dopiero zaczynam poznawać lustrzanki cyfrowe, dlatego pytam o opinię.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Sie, 2008
drugi z podanych mam i bardzo go sobie chwalę, ale ogniskowa nie jest za długa, więc po pierwsze duplikujesz w pewnym zakresie ogniskową i nie dostajesz duzo dłuższej w zamian.
tak , pierwszy link jest do tego co ci na początek plecam. przerwę pomiędzy 50 a 70 wypełnisz jednym krokiem (ew. dwoma). jest lepszy obiektyw od tego , tj.70-200 f4 L, ale bez stabilizacji i o 100 mm krótszy. jeśli możesz to przeboleć , to bardziej polecałbym właśnie L, a jak masz dużo kasy i chcesz coś lepszego to 70-200 IS usm L .
viola [Usunięty]
krisv740, dzieki a co myślisz o wymianie 17-50 na 28-135? skoro sobie go chwalisz... bo taki wybor na moja aktualną zawartość kieszeni bylby ok...
krisv740 [Usunięty]
viola, wielki błąd!
na początku tak i ja myslałem, ale szeroki kąt jest naprawde potrzebny. kilka razy było mi za wąsko z tym szkłem, od biedy mam kita,lecz i tak planuję zakup 17-40L
lepiej wziąć na raty, niż sprzedawać szkło które jest w miarę dobre i bardzo przydatne, a zastepować spacerówką.
oczywiście jeśli jesteś pewna , że szeroki kąt nie jest ci potrzebny , to możesz zamienić na 28-135 is usm, ale naprawdę dobrze się zastanów. ja kupiłem to szkło docelowo pod FF 5d/5dII/ albo analoga 33/5/3/1?
viola [Usunięty]
krisv740, no wlasnie tego się obawiałam ;( bardzo ci dziękuję za rady. dla mnie jako poczatkującego to ogromna pomoc. w takim razie zostaję przy tym i zbieram na 70-300
dziekuję jeszcze raz
krisv740 [Usunięty]
a , jeszce jedno wpadło mi do głowy. jest takie stare szkło canona 70-210 3,5-coś tam.
starszy obiektyw , tylko nie pomyl z obiektywem o stałym świetle f4. tego(za innymi) nie polecam. czasami jest na alledrogo w cenie ok. 700-900 pln. i jest to całkiem dobry wybór, który dodatkowo będziesz mogła sprzedac i odzyskać pełna kasę , gdy zdecydujesz się na inny, nowszy obiektyw.
zapomniałm jeszcze o 55-200 is, też może byc na poczatek i jest w cenie ok.1000pln
[ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 11:22 ]
wiem, że nadmiar propozycji jest tak samo zły, jak ich brak (czasami). jeśli chcesz niskobudgetowe szkło to możesz jeszcze pomysleć o sigmie 70-300 APO GD. ok 800pln.
viola, dokładnie to szkło.
od razu jednak uwaga. jeśłi zależy ci na szybkości to szkło jest ok. bo ma usm.
jeśli na stabilności i gwarancji to jednak 55-250 is. masz stabilizację, słabszy af (wolniejszy), gwarancję i płacisz prawie tą samą cenę. dodatkowo możesz kupic od ręki i za przesyłkę płaci sprzedawca (czasami). np. http://www.fotozakupy.pl/...-4-5-6-is,7725s
viola [Usunięty]
krisv740, przeraża mnie ta ilość możliwości... wszystkie modele proponowane przez Ciebie zapisałam konsultacja finansowa z rachunkiem bankowym - niezbędna
krisv740 [Usunięty]
viola, to podstawa!
osobiście, po takich owakich doświadczeniach powiem, co ja bym zrobił. ok?
opcja - mało kasy - 55-200 usm, lub ef-s 55-250 is. w zależności od tego co ważniejsze-szybkość af, czy stabilizacja. pamiętając, że to wybór na ok rok-dwa.
więcej kasy - 70-200 f4L, lub 70-300 is usm - warunek wyboru podobny jak wyżej
kasy dużo - 70-200 f4is usmL/70-200 f2.8(is - kasy do za.....a)
do tego ewentualnie konwerter 1.4
celowo nie umieszczam innych producentów- nie lubię zabawy z FF/BF i rozstawania się ze sprzętem. przy optyce canona mniejsze szanse na wdepnięcie w te przykrości.
viola [Usunięty]
krisv740, no i zakup dokonany mam canon 55-250 is, wybrałam opcje dodatkowej stabilizacji.
teraz pozostaje poznanie jego możliwości
krisv740 [Usunięty]
myślę ,że początkowo powinnaś być zadowolona. af na poziomie posiadanego przez ciebie tamrona. is - pomoże (czasami) , a jak uzywasz sporadycznie, to plastik wytrzyma dośc długo
viola [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008
krisv740, witaj no jeśli chodzi o to sporadycznie, to chyba sie to zmieni, bo faktycznie wczsniej tak było, ale teraz, gdy dwoma kliknięciami mogę zmienić przeslonę i czas naświetlania. i proces zajmuje jakieś nanosekundy, to sporadycznie zmieni się w często
wczoraj probowałam robić zdjęcia świec - i obydwa obiektywy się spisaly na szóstkę. nawet canon lepiej, bo pozwolił ograniczyć (wysoka ogniskowa) pole widzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9